No więc już Twoja oryginalna wersja wygląda bardzo ładnie i obróbka nie jest wcale taka konieczna.
Jeżeli jeśli już miałbym coś zrobić to może taka wersja. Na pewno można lepiej, to tylko taka moja skromna propozycja. Zresztą nie należy w przypadku tego zdjęcia przesadzić z obróbką, bo jego zaleta jest we mgiełce i takich olejnych światłach. To więc trzeba zachować. Jedyne co można ewentualnie zrobić to lekko rozjaśnić skały oraz bardziej wyodrębnić tego jałowca.
Moja nieśmiała propozycja to jest taka:
Oto co zrobiłem:
1. Nowa warstwa Levels. Nic nie rób z krzywą, ale ustaw jedynie biały punkt i czarny punkt. Biały na jakiś najjaśniejszy punkt na skałach z przodu, czarny na najczarniejsze miejsce na jałowcu. Kliknij na OK.
2. Widzimy że niebo poszło za jasno, ponadto skały też są zbyt jasne. Dolina jest za to dobra. To co robimy to na masce naszej warstwy zamolowywujemy na czarno niebo. Pamiętaj aby pędzelek miał bardzo łagodne brzegi oraz aby nie zostawić zbyt widocznych zacieków na odległych wzgórzach.
3. Ponieważ skały są dalej zbyt jasne, to ustawiamy czarny pędzelek na przezroczystość 20% i na masce zamolowywujemy lekko skałki.
4. Ostatni krok - niebo. Oryginalne niebo wygląda już właściwie dobrze, ale ja jeszcze zrobiłem następną warstę Levels na ustawienia 0 - 0,79 - 255. Kliknij na OK. Oczywiście całość teraz poszła zupełnie w ciemność, więc na masce robię gradienta, tak by białe było na samej górze, a czarne się zaczynało na szczytach dalekich wzgórz.
I to wszystko. Nasz spec Bombel pewnie by jeszcze zrobił o wiele więcej i lepiej, ale trzeba też pamiętać aby tego zdjęcia nie przesadzić, czyli tą mgiełkę, światełka oraz ciemną tajemniczość doliny zachować jakie są.
Zauważyłem też że bardzo ciekawy efekt wychodzi jak zrobisz jeszcze inną następującą prostą operację:
1. Nowa warstwa - Levels. Nic nie rób tylko klinkij na OK.
2. Czarnym pędzelkiem zamaluj niebo na masce nowej warstwy. Oczywiście nic się jeszcze nie zmienia.
3. Otwórz ponownie tą warstwę. Kliknij na Auto.
Skały teraz wychodzą zupełnie jasno. Albo to Ci się podoba, a jeśli nie, to możesz pędzelkiem o wybranym stopniu szarości zamalować te skały na masce aby je według własnego upodobania pociemnić.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami