Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Spacer po jurze

Domyślnie Spacer po jurze

Witam... kilka kadrów z ostatniego, porannego wypadu do Rzędkowic

1)

2)

3)

Pozdrawiam

Domyślnie

Jedynka mi sie podoba. FAjne swiatło. Pozostałe też ciekawe. Przypomniały mi wędrówki po Jurze.
    D90|T17-50 2.8|N18-105|S10-20|D610|N24-50 3.3-4.5|T28-75 2.8|N50 1.8|N35 1.8|S70-200 2.8|S70-300APO|SB900|2xSB600|

Domyślnie

Jedynka super!!
    D300s,T17-50,SB-800

swiatlo
    Gość

Domyślnie

1. Jedynka ma coś w sobie, ta głębia, mgiełka i gra świateł, ale sam nie wiem jak to najlepiej skadrować. Na pewno zabrać trochę nieba. Ten kadr jakoś mi nie leży, sam nie wiem dlaczego. Może lepsi się odezwą. Coś w tym kadrze mi nie gra, ale nie mam pomysłu jak to powinno być lepiej...

2. Tak na mój gust, to zabierz połowę nieba z dwójki oraz jakieś 6 cm z lewej strony aby wyrzucić tą nieostrą skałę i wyjdzie dość dobry kolorystycznie i nastrojowo widok.

3. Trójka raczej na nie, zbyt zwykła i bez kreatywnego pomysłu. Nie mówiąc że niebo skopane...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    1. Jedynka ma coś w sobie, ta głębia, mgiełka i gra świateł, ale sam nie wiem jak to najlepiej skadrować. Na pewno zabrać trochę nieba. Ten kadr jakoś mi nie leży, sam nie wiem dlaczego. Może lepsi się odezwą. Coś w tym kadrze mi nie gra, ale nie mam pomysłu jak to powinno być lepiej...
    Sam siedziałem tam dobrą godzine i zastanawiałem się jak to dobrze pokazać. Widok był piękny, trochę taki tajemniczy. Mam jeszcze parę innych kadrów, ale nie będę zapychał forum.
    Dzięki za wskazówki

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lazaruss Zobacz posta
    Sam siedziałem tam dobrą godzine i zastanawiałem się jak to dobrze pokazać. Widok był piękny, trochę taki tajemniczy. Mam jeszcze parę innych kadrów, ale nie będę zapychał forum.
    Dzięki za wskazówki
    Mam pomysł, może go podchwycisz. Otóż spróbuj wziąść jedynkę i radykalnie obciąć - całą lewą stronę i większość góry, tak aby słońce znalazło się po prostu praktycznie w samym lewym górnym rogu. Wtedy te skały które wtedy zajmą jedynie lewą dolną przekątną swoim naświetleniem i położeniem automatycznie nakierują widza na prawdziwy temat tego zdjęcia - bardzo piękną i tajemniczą dolinę w oddali.
    Bo rozumiem że w Twojej pierwotnej koncepcji chciałeś umieścić słońce w mocnym punkcie. Jednak według mnie to był błąd, bo po pierwsze zmusiło to Ciebie do umieszczenia tych ciemnych skał po lewej stronie które samemu nic nie wnosząc tylko wprowadzają nierównowagę i odciągają widza od doliny, a po drugie słońce nie jest głównym motywem zdjęcia, więc bynajmniej nie musi być w mocnym punkcie. Słońce jest jedynie elementem wspomagającym który dostarcza światło. Jak je wsadzimy w sam róg to się nie obrazi..

Domyślnie

Pomysł ciekawy. Mam nawet trochę szerszy kadr, lekko przesunięty w lewo z więszym dołem. Jak wpadnie trchę więcej czasu pokombinuje. Dzięki wielkie

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Miałem na myśli taką koncepcję, taką po przekątnej i bardziej nakierowującej widza na dolinę:

P.S. Dałem tylko propozycję kadru. Można też pewnie popracować nad światłem itd, ale to już Twoje zdjęcie...

Domyślnie

No, zaczyna nabierać kształtu Kurcze mam chyba z dziesięć różnych kadrów z tego miejsca. Problem w tym, że mam komputer w serwisie a na moim firmowym nie mogę nic zainstalować (nie wspominejąc, że niewiele na nim widać) Nawet przekadrować nie mam w czym. Szkoda, bo po Twojej wersji wiem na co się decydować przy obróbce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    P.S. Dałem tylko propozycję kadru. Można też pewnie popracować nad światłem itd, ale to już Twoje zdjęcie...
    Przy moich umiejętnościach PSucia, lepiej żebym w światłach za bardzo nie gmerał Jakoś nie potrafię się do tego zabrać. Może gdyby ktoś pokazał, wytłumaczcył łopatologicznie... Sam na czuja za bardzo się spinam i jakoś czasu szkoda. Wiem, że to polowa sukcesu ale cóż. I tak jest już lepiej bo coś tam łapie ale jak oglądam niektóre zdjecia forumowiczów (np. Twoje dopieszczone prace ) to widze ile można wyciągnąć.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów