Close

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 188
    Oszczędny w słowach Awatar jerryjola
    Miasto
    Częstochowa/Karczewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    .....Mysle, ze rynek sie jak zawsze podzieli i kazdy bedzie miał swoj kawałek tortu. Canon tym razem jako pierwszy sie wychylił z nowościami, więc czekamy na reszte i tyle.
    ......

akurat to nie Canon jako pierwszy wyskoczył z nowościami, raczej Pentax wypuszczając k10d(a samsung gx10)

zresztą nie ma w zasadzie nad czym dyskutować....jest to nowa puszka, Canon słucha rynku, dostosował się do potrzeb (czy też niekiedy modlitw posiadaczy puszek ze swojej stajni)....po prostu marketing, inaczej się teraz nie robi, żeby coś sprzedać w większej ilości
    Jeżeli mamy porównywać która puszka lepsza, trzeba przejść na cropy....
    tylko po co?
    w większości przypadków (statystycznych, bez porównywania cropów) nie da sie odróżnić, które zdjęcie jest z której puszki....i która puszka jest lepsza.

Ale mimo tego wielkie brawa dla Canona.... za jednak nową puszką (a nie po lifthingu)...
    myślę że jego użytkownicy będą z niego co najmniej tak samo (bardzo) zadowoleni, jak posiadacze d200
    Albercik wie lepiej...
    d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,

sv
    Gość

Domyślnie

sesje do kolorowych gazet (A4) to można spokojnie 6-8 mpix lustrzanka zrobic przy zachowaniu przyzwoitej jakości.

Co do szkieł; jasne, że stałki oferują lepszą rozdzielczość, ale nawet w miarę przyzwoity zoom (jakaś Lka) podpięty do matrycy 21 mpix da więcej szczegółów niż np 10 mpix. matryca o większej rozdzielczości zawsze daobraz o większej ilości szczegółów, chociaż z pewnością nie jest tak, że 2x większa matryca da 2x lepszy obrazek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerryjola Zobacz posta
    akurat to nie Canon jako pierwszy wyskoczył z nowościami, raczej Pentax wypuszczając k10d(a samsung gx10)
    heh... Zalezy jak na to spojrzec... bo na luty przyszlego roku planowany jest nowy korpus Pentaxa i patrzac na to z innej persopektywy czasu to nie bedzie pierwszy

Domyślnie

maniek, na przykłąd ja mam zamiar podpinać Lki do 40D
    I to uszczelnienie mnie rajcuje,m choćby i niepełne, bo kiedy przyszło mi myć 20D po pewnym niefortunnym lądowaniu w błocie w czatowni po prostu posra..em się ze strachu.

Wiem, wiem 40D ma same duperele, a nie ma żadnych wartościowych ficzerów. Chyba głównie dlatego, że nie jest D200 Jeśli jednak ktoś z was siedział kiedyś przez 5 godzin w błocie w kucki od 3 rano z okiem przy wizjerze, przy zmieniających się temperaturach, rosie, mżawce, zgięty w pół, wykręcony bo akurat ptaszyna nadeszła ale bardzo z boku i się nie mieścisz w czatowni po skręceniu zestawu itd, itp. to zrozumie do czego może być przydatny LiveView. Jeśli do tego dodam, że w 40D mogę w tym trybie nie tylko podglądać, kadrować ale i ostrzyć, a nawet powiększyć obraz i ostrzyć, to dla mnie ta funkcja zupełnie zmienia obraz mojej codziennej pracy (hobby). Itd, etc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniek Zobacz posta
    no a pozatym co z tego, że 40D uszczelniony skoro żaden EF-S uszczelnień nie posiada, L-ki co prawda uszczelnione ale nie po to jest cropowa puszka z uszczelkami żeby zakładąc do niej "L-ki".
    czy sugerujesz, że do do jakiegokolwiek body cyfowego nikona nie mozna przypinać porządnych nikkorowskich szkieł ED? Wszystkie nikony sa z cropami. Mam nie zakładać 70-200/2.8 i 85/1.4? Albo do d200 mozna, a do d80 nie wolno?

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    kompakty na matrycy wielkości małego paznokcia mieszczą 12 mpix, dlaczego więc uwazasz, że 21 na FF to za dużo? myślę, że za 3-4 lata kolejna generacja topowych lustrzanek przekroczy granice 40mpix.
    21 MP to jeszcze OK, szkła wytrzymają. Ale te 40 MP juz nie.

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    pewnie niedługo ktoś porówna matryce nowej jedynki z matrycą ZD. jestem ciekaw wyniku, choć myślę, że canon sobie bez problemu z ZD poradzi.
    Zdecydowanie nie poradzi. Lepszy nie będzie, byle tylko nie był dużo gorszy.
    na podstawie 2 sampli z 1Ds MK3 ciężko wyrokować, bo sądząc tylko po tym co teraz dostepne to porównanie jest .... Napiszę dyplomatycznie: nie ma zadnego porównania.
    Nie czepiam sie dlatego, że to canon. Mam nadzieje, że z FF da się wycisnąć dużo, bo nie sądzę by nikon zrobił za pierwszym podejściem lepszą matryce od canona, a jak przeczytasz powyżej także bym wolał w D3X FF od mamiyi ZD. Zakładam, że D3X bedzie miał mniej MP i słabsze osiągi i od 1DS MK3 i od ZD czy innych wielkoformatowych scianek. Byle tylko nie były te body (canona i nikona) od tych ścianek zbyt daleko.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    maniek, na przykłąd ja mam zamiar podpinać Lki do 40D
    I to uszczelnienie mnie rajcuje,m choćby i niepełne, bo kiedy przyszło mi myć 20D po pewnym niefortunnym lądowaniu w błocie w czatowni po prostu posra..em się ze strachu.

Wiem, wiem 40D ma same duperele, a nie ma żadnych wartościowych ficzerów. Chyba głównie dlatego, że nie jest D200 Jeśli jednak ktoś z was siedział kiedyś przez 5 godzin w błocie w kucki od 3 rano z okiem przy wizjerze, przy zmieniających się temperaturach, rosie, mżawce, zgięty w pół, wykręcony bo akurat ptaszyna nadeszła ale bardzo z boku i się nie mieścisz w czatowni po skręceniu zestawu itd, itp. to zrozumie do czego może być przydatny LiveView. Jeśli do tego dodam, że w 40D mogę w tym trybie nie tylko podglądać, kadrować ale i ostrzyć, a nawet powiększyć obraz i ostrzyć, to dla mnie ta funkcja zupełnie zmienia obraz mojej codziennej pracy (hobby). Itd, etc.
    No własnie siedział, nawet wpadł z body pod wodę i się zastanawia czy to się przyda. Bo w teorii brzmi ładnie.
    "czuję jak rodzi się moc"

sv
    Gość

Domyślnie

Jacek, zupełnie teoretycznie:
    czy obraz z lustrzanki 20 mpix i 40 mpix podpiętej do tego samego szkła będzie:
    a/ gorszy
    b/ lepszy
    c/ identyczny?

PS te sample z ds o których piszesz, to może te z wczorajszej konferencji? jeżeli tak to zapomnij, że je widziałeś i poczekajmy na coś bardziej miarodajnego.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 21-08-2007 o 21:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen Zobacz posta
    No własnie siedział, nawet wpadł z body pod wodę i się zastanawia czy to się przyda. Bo w teorii brzmi ładnie.
    no! ulżyło mi nieco

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_O Zobacz posta
    Dzięki za wyjaśnienie, nigdy nie przeliczałem.

Ciągle tylko nurtuje mnie ta rozdzielczość szkieł.
    Wiem, wiem, mam uszkodzone obiektywy itd. Ale z moich obserwacji wynika, że detale na poziomie 10 Mpx otrzymuję tylko ze stałki i to nie bylejakiej, i w rejonie F5.6 -F11. Zoomy czasami dosiegają tej jakości w optymalnych warunkach. Czyżby L-ki były takie hiper-ponad-wszystko? Możnaby taki wniosek wyciagnąć, chociaż fotografowałem dwa razy C z 17-40 L i jakość była dobra, ale do mojej 60-tki to raczej daleko. Więc coś mi się tu nie zgadza z tą rozdzielczością szkieł.
    Mogę dopuścić myśl, że stałki umiejętnie używane dadzą 20Mpx, ale widzę, ze sesje do kolorowych gazet robią zoomami. Więc albo wszystkie szkła które miałem w rękach były uszkodzone (co za szmelc albo wielki ilości Mpx używane z zoomami to typowy objaw przerostu formy nad treścią..
    Należy pamiętać, że nie przy każdym temacie różnica rozdzielczości jest tak bardzo widoczna - musi być dużo kontrastowych detali by to rzucało się w oczy. W przypadku kiepsko oświetlonych, niezbyt kontrastowych tematów różnica rozdzielczości nie rzuca się tak bardzo w oczy.

Oszczędny w słowach Awatar jerryjola
    Miasto
    Częstochowa/Karczewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    heh... Zalezy jak na to spojrzec... bo na luty przyszlego roku planowany jest nowy korpus Pentaxa i patrzac na to z innej persopektywy czasu to nie bedzie pierwszy
    fakt....zwracam honor...

nie nadążam za zmianami...
    Albercik wie lepiej...
    d300...N70-200 VRII + N:35-50-85 f/1.8 i reszta dupereli,

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów