Moja krótka recenzja Samyanga 35 AF
http://www.kubacichocki.pl/moj-blog/...rotka-recenzja
Szukaj
Moja krótka recenzja Samyanga 35 AF
http://www.kubacichocki.pl/moj-blog/...rotka-recenzja
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Może nie często, ale zdarza mu się zamyślić lub spudłować a w dzień jest bezbłędny. Tyle, że ja mam jedynie A7 a ten nie jest mistrzem świata w tej materii. Ja po ok 1,5 miesiąca użytkowania mogę potwierdzić to, że AF jest szybki, cichy i celny oraz, że obiektyw jest więcej niż używalny na pełnej dziurze. Ale pod światło stosunkowo często jest duży spadek kontrastu (w sumie nic dziwnego, bo ta atrapa osłony nie ma prawa działać) a jakość wykonania sam nie wiem. Może za bardzo sugeruję się wagą, bo prawie nic to nie waży, ale nie jestem pewny czy spasowanie wszystkich części jest takie super dokładne. Kilka razy wylądował w dość brudnym plecaku i już coś chrzęści przy ruszaniu pierścieniem. Tzn chrzęściło, bo po jakimś czasie przestało. Zastanawiam się też jak to jest z tą gwarancją. Na pudełku jak wół napisane, że 5 lat, ale jak wchodzę na stronkę do rejestracji produktu to akurat tego obiektywu nie ma w rozwijalnej liście i zonk. Sam sobie mam dopisać czy jak?
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 24-08-2017 o 14:03
Jakby ktos miał ochotę na "zadapterowaną" do sony tokine 17mm f3.5 RMC to z aniewielkie pieniadze jest do wziecia![]()
@ Cichy
Nowy Voigtlander 35mm f/1.7 Ultron sprawdzałeś?
...albo 50mm f/2 Heliar?
Ostatnio edytowane przez cdc ; 24-08-2017 o 18:46
Ultron przez chwilę, jakoś mnie nie zauroczył, 50/2 jeszcze nie miałem w ręku.
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
W powyższej recenzji Samyanga nie poruszono kilku bardzo ważnych kwestii, które dla niektórych mogą być kluczowe podczas decyzji o zakupie szkła. Napiszę z pozycji osoby, która od miesiąca posiada obie 35-ki (Zeiss i Samy). Na wstępie zaznaczam, że nie będzie sampli bateryjek ani czerwonych pocztowych skrzynek.
Oba szkła podpinałem zarówno do A7 i do A7M2. Autofocus w Samyangu jest celny tylko w dzień. Gdy zapada zmrok, to jest loteria z wyostrzeniem.
Przykład: Ciemny pokój, lampka nocna, większość wyposażenia w półmroku. Zeiss ostrzy 10/10. Samy ostrzy 1/10 i to wtedy, gdy celuję na takie oczywiste kontrastowe obiekty, by zaliczył honorowego "gola".
Inna kwestia to szybkość i głośność AF. W "Z" nic nie słychać nawet w głuszy nocnej. "S" delikatnie brzęczy podczas ostrzenia i jest nieco wolniejszy. Samo brzęczenie mi nie przeszkadza, bo na ulicy AF-S i tak nie słychać, ale osoby chcące nagrać film z AF-C mogą się przejechać, bo praca AF będzie słyszalna na filmie!
Kolejna rzecz to dystorsja. W "Z" niemal niewidoczna. W "S" nie dość, że widoczna to dodatkowo trzeba ją korygować ręcznie, bo w LR profilu jak do tej pory nie ma.
@up
Czyli Twoje doświadczenia pokrywają się z tymi od Fatmana. Dobrze wiedzieć i lepiej zainwestować w Zeissa.
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Skontaktuj się z nami