Close

Strona 42 z 51 PierwszyPierwszy ... 324041424344 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 504

Wątek: Samsung NX500

Domyślnie

W każdym aparacie, TV, monitorze itd., domyślnie wszystko mam poustawiane na standard /normal. Nie lubię skrajności, podkręconych kontrastów czy nasyceń.
    Każdy kto miał D80 i D90 wie, jak różny dają obrazek.
    Zgadzam się z opiniami, że nie można oddać zdjęć wykonanych w tych samych warunkach w różnej kolorystyce - od Sasa do lasa. Bo to jarmarcznie wygląda. No i któreś z nich, są przekłamane na pewno.
    Z drugiej strony trudno wszystko kalibrować, profilować, ujednolicać.

Najlepiej byłoby tak, jak napisał @ekajana, gdy posiadany aparat, daje zdjęcia o odpowiadającej nam kolorystyce, bez żadnej obróbki, żadnych zmian ustawień.

Z drugiej strony, tak sam dla siebie, akurat lubię różnorodność.
    Wykonując zdjęcia w tych samych warunkach, zarówno D80 jak i D90, albo dowolnymi innymi posiadanymi aparatami, gdy później je przeglądam, mam wrażenie, jakbym oglądał materiał "widziany na dwa różne sposoby". Choć to pewien dysonans kolorystyczny.

W każdym razie do kalibrowania TV, monitora itd. się nie przymierzam. Zdolność postrzegania barw, różnorodne oświetlenie, różne aparaty i monitory... Jest tyle możliwych kombinacji, że jakby chciał wszystko ogarnąć, to by zwariował.
    Dlatego duża dawka luzu, brak dążenia w skrajności, duże kontrasty czy nasycenia, pozwalają cieszyć się spokojem i dają jako takie zadowolenie.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

ksh
    Gość

Domyślnie

Kalibracja monitora jest ważna żeby nie było cyrku że dziecko na zdjęciu ma niebieskie lub pomarańczowe policzki itp
    Tu nawet nie chodzi o perfekcje itp tylko o zobaczenie faktycznie różnic, monitory potrafią strasznie oszukać, a potem na innym monitorze/tv, który nie jest kalibrowany najwyżej jest przekłamanie ale zdjęcia poprawnego.

Domyślnie

To prawda, ale ja nie umiem...

ksh
    Gość

Domyślnie

Trzeba by zacząć od tego czy twój monitor można kalibrować

Domyślnie

No są jakieś tam profile... Pewnie można coś tam podregulować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    No są jakieś tam profile... Pewnie można coś tam podregulować.
    puch przeważnie daję profil sRGB jak jest, potem z googlów ściągam tabelkę czerni i bieli i mniej więcej kalibruje,
    czyli manipuluję kontrastem, aby widzieć gamę bieli i jasnością, aby widzieć gamę czerni dla uzyskania najlepszych wyników,
    ale różnie z tym bywało, czasem naprawdę ciężko, ale szedłem na kompromisy,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Kalibracja monitora jest ważna żeby nie było cyrku że dziecko na zdjęciu ma niebieskie lub pomarańczowe policzki itp
    Tu nawet nie chodzi o perfekcje itp tylko o zobaczenie faktycznie różnic, monitory potrafią strasznie oszukać, a potem na innym monitorze/tv, który nie jest kalibrowany najwyżej jest przekłamanie ale zdjęcia poprawnego.
    Problem pojawia się wtedy, gdy przepala się żarówka / świetlówka. Tolerancja i rozrzut jakościowy. Ponowna kalibracja po wymianie?
    Okno w pomieszczeniu do oglądania zdjęć. Jak temp barwowa słońca zmienia się w ciągu dnia / pory roku / pogody? No zmienia się. Jak to rozwiązać?

Podobnie jak @koberek - reguluję jasność. Walka z kolorystyką jest chyba ponad moje możliwości
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

ksh
    Gość

Domyślnie

Teraz troszkę przesadzasz z tym że po zmianie żarówki trzeba kalibrować, przecież kalibracja to głównie po to żeby monitor wyświetlał dobrze kolory, żeby nie świecił jak żarówa tylko wyświetlał wszystko, ale to raczej chodzi o sprzętową kalibracje.
    Uwierz mi że światło z okna czy żarówka spalona nie przeszkadza w tym by widzieć i ustawić poprawnie np kolor skóry na twarzy dziecka, jak monitor szaleje to wychodzą cuda, nie rozmawiamy przecież o jakiś profesjonalnych zastosowaniach i perfekcyjnym materiale do poligrafii.
    Zresztą jak monitor jest kiepski to pozostaje chyba jedynie to co napisał koberek, czyli regulacja na oko.

Domyślnie

Akurat ten Bałtyk suwałem suwaczkami, bo te konstrukcje były oświetlone sztucznym, niesamowicie ciepłym światłem. Zdjąłem sporo żółtego i pomarańczowego. W tej problematyce nie chodzi mi o kalibrację monitora. Oglądam zdjęcia na różnych monitorach, z różnych swoich aparatów i na tych wszystkich monitorach podobają mi się np. kolory z NX300 i NX1000 a mniej z NX500. Oczywiście nie mam tutaj na myśli balansu bieli. To nie dotyczy odczuć tylko moich ale i osób postronnych. I tak na przykład dla mojej Ani najpiękniejsze zdjęcia ze wszystkich moich aparatów (a przerobiłem ich sporo) dawał Pentax K10D. Jasne, ze można poustawiać w wołarce kolory tak, by ze wszystkich aparatów były takie same kolory (np. te słynne canonowskie), ale właśnie pierniczenia się z kolorami nie lubię, i jak widać nie tylko ja. I jestem zachwycony, gdy od razu mam jak lubię, a w wołaniu skupiam się na innych problemach.
    <a href="http://www.flickr.com/photos/133295965@N06/albums/">ALBUMY TEMATYCZNE</a>
    <a href="https://www.facebook.com/FotografiePlockaGrzegorzPiaskowski/">Facebook</a>

Domyślnie

Wiem @koesh, że masz rację. Lepiej skalibrować niż nie, jeśli tylko jest taka możliwość. Mowa o kalibracji sprzętowej rzecz jasna, a nie regulacji ustawień.

Dla mnie to za dużo czasu i walki, z raczej niewielką różnicą w efektach, podczas gdy w innym miejscu lub przy innej okazji wszystko może się obrócić w odwrotnym kierunku.

Wolałbym czerpać radość z fotografii niż walczyć z niewielkimi różnicami barw podczas kalibracji monitora.

Tak uczciwie mówiąc, nigdy nie chciało mi się zagłębiać w ten temat bardziej, niż regulacja podobna do tej, jaką opisał @koberek.
    Czyli regulacja jasności, plus jednolicie biały obraz - regulacja odcienia / temp. barwowej.

Przez to gadanie człowiek jeszcze może nabawić się natręctw, odnośnie poprawności wyświetlanego obrazu.

Niemniej pewne uwagi @ekajana do obrazu z NX500 szczerze mówiąc trochę mnie dziwią. Musiałby sprawdzić, na jakimś skalibrowanym monitorze. Dla mnie już prędzej obraz z D90 i D80 odbiega bardziej od rzeczywistości niż ten z NX500. Choć ostatecznie należałoby porównać wszystkie na raz.
    Do niemodyfikowanego zdjęcia nie miałem jakiś uwag, a w zmodyfikowanym już coś mi nie grało.
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Strona 42 z 51 PierwszyPierwszy ... 324041424344 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów