Close

Strona 32 z 51 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 504

Wątek: Samsung NX500

Domyślnie

W przypadku obiektywów typu G (bez pierścienia przysłon) można sobie z grubsza poradzić z ustawieniem pożądanej przysłony, wykorzystując światłomierz aparatu. Oczywiście nie będzie to bardzo precyzyjne, szczególnie, że dźwignia przysłony w Nikkorach ma niewielki skok, i jej ruch o ułamek milimetra już może wiele zmieniać. (W Minoltach A / Sony skok dźwigni przysłony jest tak duży, że pierścienie adapterowe z regulacją można było tak zbudować, że te pierścienie są "kalibrowane" i mają wyraźnie oznaczenia dla pełnej wartości i jej domknięć o kolejne stopnie).
    Ale z Nikonem można sobie poradzić za pomocą światłomierza. Mierzymy światło przy maksymalnie otwartej przysłonie (niech to będzie przykładowo 2,, i światłomierz pokazuje dla tej przysłony, powiedzmy, 1/250 s. Teraz przymykamy przysłonę tak, by pokazał np. 1/60 s - to oznacza, że przysłona doszła do ok. 5,6. Itd.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dzięki wielkie za informację! Niezwykle cenna. Światłomierz rzecz jasna mam. Nie wiem, czy chciałoby mi się bawić z nim dodatkowo? Zabawy i tak było dużo, każde zdjęcie trzeba było zapisywać z parametrami.
    Tak się zastanawiam, czy jakbym przepinał obiektywy do Nikona i zmieniał przysłonę pokrętłem i z powrotem podpinał do adaptera, na maksymalnie otwarty otwór, to byłoby to samo? Czy ten popychacz przysłony (którego regulacja przebiega płynnie) zmieni wówczas przysłonę na maksymalnie otwartą - czyli 2.8?
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem.
    Chodziło mi o wykorzystanie światłomierza w Samsungu NX, z ekspozycją w trybie A.
    Zakładasz obiektyw typu G do Szamsunga poprzez adapter z pierścieniem, sterującym przysłoną. Otwierasz przysłonę całkowicie i sprawdzasz wskazania światłomierza w Szamsungu. Załóżmy, że przy w pełni otwartym obiektywie (niech to będzie 2,8 ) Szamsung pokazuje czas 1/250 s. Teraz zaczynasz obracać pierścień, domykając przysłonę. W chwili, gdy Szamsung pokaże 1/125 s, przysłona będzie domknięta o mniej więcej 1 EV, czyli do otworu 4. Domykasz przysłonę dalej. Gdy Szamsung pokaże 1/60 s, to znaczy, że przysłona jest domknięta do mniej więcej 5,6. Gdy Szamsung pokaże np. 1/15 s, to znaczy, że przysłona została domknięta do mniej więcej 11. I tak dalej. Sam tak robiłem.
    Analogicznie można robić w trybie M, odpowiednio wykorzystując skalę odchylenia naświetlania. Załóżmy, że z obiektywem 2,8 i przy całkowicie otwartej przysłonie, przy nastawionym czasie 1/60 s skala pokazuje nam prześwietlenie o +2 EV. Obracając pierścieniem domykamy przysłonę, i w chwili, gdy skala wskazuje zero, oznacza to, że przymknęliśmy ją do mniej więcej 5,6. Itd.
    Nie jest to może super wygodne, ale lepsze niż nic.

Domyślnie

Miałem na myśli zewnętrzny światłomierz. Mam i użyłem może ze dwa razy a tu chyba by się spisał wyśmienicie.
    Dzięki za podanie pomysłu, można powiedzieć, że jedno zdjęcie na 2.8. , zaś drugie podczas przymykania przysłony przy czasie 4x dłuższym niż zrobione przy tym gdy ustawiona była przysłona 2.8?
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Ale nawet nie trzeba robić tego pierwszego zdjęcia przy otwartej przysłonie! Ten pomiar przy całkowicie otwartej przysłonie służy tylko do ustalenia poziomu odniesienia. Jeśli np. z pomiaru przy całkiem otwartej przysłonie wyjdzie nam 1/250 s, to jeśli przymkniemy przysłonę tak, by teraz pokazywało 1/30 s, to znaczy, że przymknęliśmy ją o 3 EV. I tyle "fizolofii".

Oczywiście mam na myśli "normalne" fotografowanie, a nie robienie testów przy otwartej przysłonie i przymykaniu jej o kolejne wartości.
    Przy robieniu testów, oczywiście, robimy zdjęcie przy w pełni otwartej przysłonie, potem przymykamy ją tak, by czas wydłużył się dwukrotnie, o 1 EV, i to oznacza, że domknęliśmy przysłonę o 1 EV, itd. Ja w ten właśnie sposób radziłem sobie z przybliżonym ustawieniem wartości przysłony z obiektywami G. Warunkiem jest oczywiście to, by oświetlenie nie zmieniało się pomiędzy pierwszym pomiarem a kolejnymi.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 12-01-2017 o 15:45

Domyślnie

Mam też oryginalny adapter Samsunga do obiektywów Pentax K. W nim pierścień do regulacji przysłony nie porusza się płynnie, tylko ma zaskoki, w równych odstępach, co jest zupełnie pozbawione sensu, bo dźwignia przysłony w obiektywach Pentaxa, tak samo zresztą jak i u Nikona, nie działa proporcjonalnie - w okolicach pełnego otworu spore przesunięcie dźwigni daje niewielką zmianę otworu, a w okolicach maksymalnego przymknięcia jest odwrotnie - minimalny ruch dźwigni daje bardzo dużą różnicę otworu względnego.
    Dlatego te zaskoki w równych odstępach na adapterze są zupełnie bez sensu. W okolicach pełnego otworu obiektywu pierwsze dwa zaskoki w ogóle nie powodują przymknięcia obiektywu, kolejny jeden czy dwa dają mniej więcej 1/3 EV, następny - jakieś 2/3 EV, potem jakieś 1 1/3 EV na zaskok, a następne już nawet 2 EV na jeden zaskok!

Domyślnie

2. Domowy test Mitsuki 135/2.8 OM.

1. Testowany obiektyw. Stara solidna konstrukcja z bagnetem OM. Prawdziwa portretówka, szkoda, że na niepełnej matrycy. Choć jeżeli na jakiejś formatu DX go testować, to najlepiej na tej z NX500

2. Część 2. Rozdzielczość / tekst całość. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-2.8.

3. Część 3. Rozdzielczość / tekst kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-2.8.

4. Część 4. Rozdzielczość / tekst całość. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-5.6. Tu przy 5.6 niestety poruszyłem zdjęcie , co będzie widać na powiększeniu - ruch góra-dół. Zdjęcie wykonywane przy położonym aparacie z opóźnieniem czasowym 2sek. A jednak się poruszył :/

5. Część 5. Rozdzielczość / tekst kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-5.6. Tu przy 5.6 niestety poruszyłem zdjęcie , co będzie widać na powiększeniu - ruch góra-dół. Zdjęcie wykonywane przy położonym aparacie z opóźnieniem czasowym 2sek. A jednak się poruszył :/

6. Część 6. Bokeh / choinka całość. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-2.8.

7. Część 7. Bokeh / choinka kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-2.8.

8. Część 8. Bokeh / choinka całość. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-2.8.

9. Część 9. Bokeh / choinka kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-2.8.

10. Część 10. Bokeh / choinka kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 M135-2.8 135-2.8.

Drugi obiektyw, szkoda poruszenia przy zdjęciu tekstu na przysłonie 5.6. Na 2.8 jest dobrze, to na 5.6 powinno być tak samo, lub lepiej.
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

No właśnie, podstawową zasadą przy testach, nawet takich OKD, jest wyeliminowanie czynników zewnętrznych, mogących mieć wpływ na wynik, bo wtedy "testuje się" nie to, co się chciało testować. W tym przypadku chodzi o statyw, który powinien być rock-solid, by wyeliminować nieostrość z drgań. Migawkę najlepiej wyzwalać samowyzwalaczem, uruchamianym kablem - wtedy jest pewność, że nie będzie drgań od dotyku.
    Gratuluję, że Ci się chce! Ja już jestem zbyt leniwy.

Domyślnie

Dzięki za rady. Szczególnie tę z szacunkowym określeniem 5.6.

Aparat miałem położony raz na książce na ławie, raz na fotelu, raz na pudłach z tworzywa... Cały miał leżeć stabilnie. To bezlusterkowiec. Niektóre obiektywy są cięższe, na statywie z takim Mitsuki z przodu słabo by wyglądał - duże obciążenie na mocowanie. Sigmą ma stopkę na gwint statywowy, problem tu odpada. Odpalałem spust migawki ręcznie z opóźnieniem 2 sek. Mogłem go wyzwalać ze smartfona... Tylko wiadomo, przyzwyczajenia i pośpiech. Szybkość i pośpiech w zmienianiu wszystkiego - parametrów, obiektywów i zapisywaniu ustawień na kartce z numerami zdjęć. De facto raz aparat i ustawienia, dwa kartka i spis parametrów. Jakbym jeszcze dorzucił gdzieś smartfona, ciężej byłoby ogarnąć. Z tym Mitsuki, przy zdjęciach kartki na 5.6, przy powiększeniu widać, że nieostrość jest w kierunku góra-dół. Na boki tego nie ma. Choć to pierwsze już powoduje, że o ostrości sumarycznej ciężko się wypowiadać. Na 2.8 nie jest źle, kiedyś podejdę ponownie do ostrości tego obiektywu, ale już indywidualnie. Na tamten czas chciałem w miarę szybko i sprawnie wszystkie obiektywy porównać. Mniej więcej wiem, czego się po nich spodziewać, jakie mają słabe i mocne strony. Teraz będę wiedział więcej. Może też komuś się przyda, gdyby rozważał zakup któregoś z nich. Kolejna rzecz - tak sumarycznie można sobie zobaczyć, jaki wpływ na zdjęcie ma obiektyw.

Obiektywy idą w kolejności alfabetycznej - tak jak mi się nazwy plików układają w katalogu. Czyli nazwami producentów. Kilka Samsungów rzecz jasna też będzie.
    Helios, Mitsuki, Olympus, Pentacon, Samsung, Sigma, Sunagor, Tamron.
    Jestem ograniczony do 10 zdjęć dziennie na portalu. Akurat komplet na stałkę. Z zoomami będzie gorzej.

Edit. Też mi się nie chciało, szczególnie ważne było wykombinowanie w miarę szybkiego i systemowego ogarnięcia całego procesu. Bez zbędnych czynności i niepotrzebnej straty czasu.
    Ostatnio edytowane przez FelTom ; 13-01-2017 o 17:31
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Domyślnie

3. Domowy test Olympus 50/1.8 OM.

1. Testowany obiektyw. Stara solidna konstrukcja z bagnetem OM. Standardowa ogniskowa. Podstawa w portfolio każdego producenta optyki.

2. Część 2. Rozdzielczość / tekst całość. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-1.8.

3. Część 3. Rozdzielczość / tekst kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-1.8.

4. Część 4. Rozdzielczość / tekst całość. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-5.6.

5. Część 5. Rozdzielczość / tekst kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-5.6.

6. Część 6. Bokeh / choinka całość. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-1.8.

7. Część 7. Bokeh / choinka kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-1.8.

8. Część 8. Bokeh / choinka całość. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-1.8.

9. Część 9. Bokeh / choinka kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-1.8.

10. Część 10. Bokeh / choinka kadr. Testowany aparatem NX500, parametry: NX500 O50-1.8 50-1.8.

Pierwszy z testowanych klasyków - pozycja obowiązkowa w portfolio każdego producenta optyki. Następny będzie bezpośredni konkurent - Pentacon. Później zgodnie z działem - Samsungi.
    Światła i cienie...
    Samsung i Nikon

Strona 32 z 51 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów