Szukaj
Faktycznie, egzystencjalne rozterki po prostu leja sie strumieniem w tym watku![]()
forum.niekojarze.pl
Jesli moge wrocic do tematu - bo sam jestem zainteresowany. Wydaje mi sie ze predzej czy pozniej i tak pojawi sie taki obiektyw, ale taka akcja moze cos przyspieszyc, pod warunkiem ze bedzie to odpowiednio zorganizowane.
Musilibysmy stworzyc specjalna strone na ktorej uzytkownicy mogliby sie wpisywac na liste.
Wydaje mi sie ze problem jezykowy w tym momencie problemem nie jest. Angielski jest jezykiem miedzynarodowym, i kazdy rozumie co oznacza pole 'name','surname','email' - wystarczy ze te 3 wypelnia i nie bedzie zle.
Strone oczywiscie trzeba bedzie odpowiednio naglosnic na kazdym wiekszym serwisie fotograficznym(np. grupy flickr-a) czy grupie uzytkownikow Nikona (np. usenet) oraz wyslac to po prostu w siec z nadzieja ze ktos o tym uslyszy (np. Digg). Wtedy i tylko wtedy mozemy myslec o jakimkolwiek sensie tego przediewziecia.
Ze swojej strony moge zaoferowac stworzenie prostej strony i hosting, zastanawiam sie tylko ile podpisow w petycji mozemy zebrac...
N D70 | Sigma DC 18-125 3.5-5.6 D | Nikon 50mm f1.8 | SB600 | 6GB kart Sandisk Ultra 2
Panowie - idea jest bardzo szczytna i nie chcę jej torpedować, ale to naprawdę nie ma sensu. Jak ma być takie szkło, to na pewno powstanie, a jak nie ma być, to Nikon odpisze Wam, że macie D80, który nie jest odchudzony o śrubokręt. Równie dobrze posiadacze tego ostatniego mogliby pisać petycje o pomiar światła z manualami, ale po co, skoro D200 to ma. Wg mnie te modele są celowo tak zróżnicowane, aby użytkownik "miał za co płacić"![]()
Zgadzam sie ze Zbyszkiem...
Nie uważam, aby taka petycja odniosła jakikolwiek skutek, ponadto jestem przekonany, że w bliższej lub dalszej przyszłości w sprzedaży i tak znajdą się odpowiedniki popularnych stałek z wbudowanymi silnikami.
Pamiętajmy, że D40/40X nie tylko w Polsce sprzedaje się jak świeże bułeczki, co z pewnością nakręci sprzedaż tego typu szkieł.
Do tego Nikon, poza bodajże jednym modelem, nie produkuje już mogących konkurować z lustrzankami kompaktów, co w naturalny sposób powoduje konieczność zadbania o segment tańszych/amatorskich lustrzanek.
D40x | N 18-70 | SanDisk Extreme III 2GB | Nikon Crumpler That
Pytanie czy poza krajami 3go swiata w dziedzinie proporcji cen sprzetu do zarobkow ktokolwiek bedzie sie zastanawial nad szklami z gornej polki(bo takimi beda jasne stalki z silnikiem) do najtanszych z mozliwych korpusow...
Wezcie pod uwage ze to sprzet amatorski - pod jego katem nikt nie wymusi produkcji drogiej i wyspecjalizowanej optyki...
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
A czy 50/1,8 czy też 50/1,4 są szkłami z górnej półki cenowej?... bo rozumiem, że taką miałeś na myśli,
Nie sądzę aby ich odpowiedniki wyposażone w silnik mogły aż tak rażąco odbiegać ceną od swoich pierwowzorów...
Cena korpusu i jego przeznaczenie dla typowo amatorskiego segmentu użytkowników nie ma tu żadnego znaczenia bo chodzi o dużą rzeszę potencjalnych nabywców, na których już czeka Sigma.
D40x | N 18-70 | SanDisk Extreme III 2GB | Nikon Crumpler That
Tymbardziej, ze 50 po cropie to malo uzyteczne szklo, i raczej nikt nie bedzie produkowal ww. z mysla o korpusach DX...
Bardziej potrzebna i zarazem bardziej prawdopodobna opcja jest cos w stylu AF-S DX 35/1.4, bo przypominam, ze cala cyfrowa seria Nikona zostala pozbawiona najbardziej podstawowego szkla - jasnego standardu. Do wyboru jest badz ciemniejszy o dzialke AF 35/2 lub manualny AI-S 35/1.4...
A rozpatrujac obiektyw 50/1.8, rozumiem ze nie planujecie wchodzic poki co w pelna klatke, nawet gdyby nikon ja wypuscil...
Zatem za Zbigniewem - odpusccie sobie.
forum.niekojarze.pl
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
Skontaktuj się z nami