@damiroz może masz założony filtr UV albo jakiś inny ???
Szukaj
@damiroz może masz założony filtr UV albo jakiś inny ???
Żadnych filtrów nie stosowałem, zdjęcie nie było robione przez szybę, zasłony czy inne elementy, które mogłyby w jakikolwiek sposób wpłynąć negatywnie na ostateczną jakość zdjęcia.
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Wygląda mi to na efekty dyfrakcyjne. Tylko od czego? Od mozaiki Bayera?...
Jak wyglądają tylne soczewki w tych obiektywach?
D7100, D80, SB900, N18-70, Jupiter 21M/ЮПИТЕР 21М, Mir 24N/МИР 24Н, Helios 44M/ГЕЛИОС 44М, N AF 50 mm 1:1.8 Mk I, N AF 70-210 mm 1:4-5.6 D
Może to jakiś problem software'owy?
W sensie, może wbudowana w aparat korekcja wad optycznych tu zgłupiała, albo LR czy inny soft do obróbki włącza z automatu nie ten profil do korekcji co trzeba?
Nikon FX, Nikon DX, Nikon analog...
Jakie ciekawe portretówki można podpiąć przez przejściówkę? Szukam czegoś jasnego, fajnie malującego w zakresie 50-85mm. Znalazłem m.in. Rokkora 1.2/58. Miał ktoś, ewentualnie coś innego ?
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Zuiko 55/1.2 ale ciężko znaleźć.
Wygląda mi na to, że wykluczyłeś praktycznie wszystkich podejrzanych, a jedyne co pozostało to sam obiektyw.
Bywają lepsze i gorsze egzemplarze, czy to przez kiepską kontrolę jakości w fabryce, czy np. przez mało "delikatne" obchodzenie się z przesyłką przez kuriera... Mówiąc krótko, może być to po prostu jakaś ukryta wada samego obiektywu.
Nikon FX, Nikon DX, Nikon analog...
Dzięki za posty ze zdjęciami. Czy ktoś testował na 1 generacji a7? Bo widzę, że sporo osób ma już 2 generację z tym "hybrydowym" AFem (jeżeli dobrze pamiętam nazwę), a interesowałby mnie S50/1.4 podpięty np. pod a7s IWiem, że truję i jestem wymagający
![]()
Zapraszam do skorzystania z usług fotografii i wideofilmowania ślubnego w Bydgoszczy.
zawodowyfotograf.pl
Skontaktuj się z nami