Ostatnio czytałem dobre opinie na temat Pentacona 135/2.8
Faktycznie sample wyglądały nieźle. Jest kilka wersji i nie są drogie. http://vintage-camera-lenses.com/pentacon-135-2-8/
Zeiss C/Y niestety kosztuje chyba ok 1000zł.
Szukaj
Ostatnio czytałem dobre opinie na temat Pentacona 135/2.8
Faktycznie sample wyglądały nieźle. Jest kilka wersji i nie są drogie. http://vintage-camera-lenses.com/pentacon-135-2-8/
Zeiss C/Y niestety kosztuje chyba ok 1000zł.
Ja polecę Jupitera 37a. Fakt, że to jest 3.5, ale na prawdę pięknie rysuje, no i bokeh ruskiA mam i lubię kółeczka w bokehu z Nippona 135 2.8. Wytrwałem nowego na znanym portalu za 400
![]()
Parafrazując to nie ma nic gorszego niż posiąść wiedzę, która wykracza poza własne możliwości. Co do wylatywania postów to nie wiem jednak czy nie lepiej jednak z grubej rury ciąć, niż pod płaszczykiem słodkiego pierdzenia komuś z partyzanta sikać na buty. Zresztą kompletnie to bez znaczenia. Mi tam szkoda tylko zdjęć wpk, że się samoograniczają do paru osób.
@Umbra, dlaczego Pani tak główkę przyciąłeś? A może tylko mnie to drażni.
Coś jest z tym przycinaniem głowy. Przy kwadratowym kadrze wydaje mi się to usprawiedliwione bo może się znaleźć w kadrze coś ciekawszego od czubka głowy ale w pionowym gdzie w górę jest akurat sporo miejsca nie wiem czy jakąś wartość dodaną da takie przycięcie, jak by to było potrzebne aby pokazać np. dłonie na dole czy coś istotnego... Swoją drogą chyba by sporo dało docięcie do kwadratu aby pokazać głównie twarz i tatuaż, bez sukni.
No i jak ciąć to stanowczo aby nie wyglądało na przypadek tylko celowe kadrowanie
Nie wiem czy bym też nie zasłonił włosami ucha, jest ono teraz w mocnym punkcie i dodatkowo otoczone ciemnymi włosami wyskakuje kontrastem i odwraca uwagę od twarzy.
Z tłem też się zastanawiam, dziwnie wygląda ten cień kończący się na brodzie. I jeszcze dość niefortunnie styka się ten cień krawędzią z ustami.
Natomiast fajnie że coś nowego kombinujesz z portretamiAż się boję o ilu rzeczach sam bym nie pomyślał robiąc takie zdjęcie, tak sobie leniwie siedząc przed kompem to się łatwo czepiać
![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
MZ pokazanie całej, pięknej zresztą główki nic by nie wniosło do tego portretu i kolega Umbra pewnie dobrze o tym wie. Ja bym ciął nawet niżej. Przycięcie tego zdjęcia do kwaratu to również nic dobrego ponieważ suknia jest tu bardzo ważnym elementem i musi zostać.
Ten niby cień z tła kończący się na brodzie i ustach to przynajmniej dla mnie są włosy modelki i świetnie podkreślają dolny kontur twarzy. Jedyne do czego się przyczepię to lewy dolny róg kadru gdzie jak mniemam widać część ręki/nogi.
Widzę tutaj naprawdę przemyślany portret więc panowie, podziwiać i uczyć się![]()
Hmmmm...to cięcie głowyPierwsze moje wrażenie było takie, że jest niefortunne. Bo poradniki nie każą tak tnąć
Szybko jednak "przyzwyczaiłem" się
![]()
Fuji
Skontaktuj się z nami