Jeśli chcesz mała 50 i nie zależy Ci na AF to za jakieś 2500 możesz na eBay wyrwać Zeiss Loxia 50 ;] Huff zrobił porównanie z Summicronem 50 ASPH...
Szukaj
Jeśli chcesz mała 50 i nie zależy Ci na AF to za jakieś 2500 możesz na eBay wyrwać Zeiss Loxia 50 ;] Huff zrobił porównanie z Summicronem 50 ASPH...
Polecam zajrzeć TUTAJ w celu zapoznania się z tym obiektywem.
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Testów Samyanga jest sporo. Jest test na optycznych. Jest test Cichego.
Jednak może faktycznie szkoda zmieniać Nikona na Sony? W A7 II jest pewnie ta sama albo bliźniacza matryca co w D750. Może lepiej zainwestować więcej w szkła?
Systemowe 20-30mm jak nie fe28 to loxia 21/2.8 albo batis 25/2 ale to drogie zabawki pod 5+tysi za jeden.
Z szerszych manuali ostatni firin 20/2 wydaje się być całkiem fajną opcją pod FE.
Ogólnie starszych manuali jest trochę (szczególnie 24 i 28mm), AF nie jest tak potrzebny przy takich ogniskowych. Teraz sam mam canona FDn 24/2.8 i się całkiem dobrze sprawdza. Dobrych 28ek za nieduże pieniądze jest masa z tym że ostrzejsze są często ciemniejsze, nie f2 jak sonowe.
Ale fe28 to dobry obiektyw, świetny kompromis jakości i wielkościSą już używki, ma f2, AF, niezły bokeh, ogólnie to nowoczesne szkło i jak trzeba coś lepszego od niego to trzeba dołożyć kasy i gabarytów albo iść na kompromisy.
Konwerter nie pamiętam czy ktoś od nas to miał, na pewno wyjdzie fajnie cenowo ale nawet nie czytałem o nim testów więc mi go ciężko polecić.
Przemyśl jeszcze 135/2, te parametry nawet na bezlustrze (już nie wspominając o lustrzance) mogą być ciężkie do trafienia ostrością. Do tego to spory klocSam zestaw fe28+konwerter+fe55 będzie konkurencyjny wielkościowo do lustrzanki. 135tkę jak nie trzeba f2 można zawsze dorwać dodatkowo jakąś f2.8-f3.5 niedużą, lekką i tanią do bezlustra
![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Dokładnie. Jeśli nie ma potrzeby papierowej GO to zdecydowanie lepiej zdecydować się na coś ciemniejszego. Np. wspomniane tutaj 135 3.5 to bardzo małe i zgrabne szkła. Dla przykładu taka Minolta Rokkor to koszt ok 250 zł.
A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2
Fe 28 to taki sobie obiektyw. Imo za drogi, jak na to, co oferuje. Mam od jakiegoś czasu, a zacznę testować na wyjeździe od poniedziałku.Ogólnie pomysł ze zmianą jest taki sobie. Sony ma pewne zalety jako system:
- punkty AF wszędzie
- nie ma nic lepszego pod manualne szkła (powiększenie, focus peaking, EVF, możliwość podpięcia wszystkiego)
- EVF.
Ale są też wady:
- AF w lustrzance (tam gdzie jest) będzie pewnie lepszy
- ceny szkieł
- jakość szkieł Sony jest kontrowersyjna (vide filmik, który ktoś tu podrzucił ze dwie strony do tyłu).
Z pięćdziesiątek masz też np. bardzo fajnego Zeissa ZF coś tam (Agata Serge bodajże używa takiego, można wygooglować).
Ikit, szkoda, że nie mam samochodu. Ciekawe czy da się tam dojechać jakimś autobusem i czy można tam gdzieś przenocować. Szkoda też, że nie mam tele, a nie chce mi się taszczyć 85GM. :P
Szkła Nikona tego nie mają? Pomijając dystorsję, która (podobno) faktycznie w FE są ciężkie do okiełznania.
Skontaktuj się z nami