Nie, no, wiem o tym forum. Wyrzucili stamtąd użytkowników Samsunga NX.Ale tu raczej nie bywają.
Szukaj
Nie, no, wiem o tym forum. Wyrzucili stamtąd użytkowników Samsunga NX.Ale tu raczej nie bywają.
nie bądź
taki pewny
To wzruszające, że ludzie tak się przejmują systemem, którego nie mają i nie używają.
Mimo wielu niepowodzeń Pentax jakoś się trzyma. Robi świetnie oprogramowane puszki - począwszy od K-5 to w większości top APSC, a K-1 to sama góra FF.
Szkła - jest z tym trochę problemu, ale dla zdecydowanej większości zastosowań jest wszystko co potrzeba. Prawda nie ma najnowszych Sigm i Tamronów, ale robić zdjęcia nawet na wysokim poziomie technicznym jest czym.
No ale jak ktoś potrzebuje każdego z tych najnowszych ostrych, jasnych sigmowych i tamronowych obiektywów, to nie dostanie i nie zrobi swojego najlepszego w życiu zdjęcia.
Osobiście mam nadzieję, że marka i know-how Pentaxa zostaną w grze.
Osobiście bardzo mi się podobają szkła "limited", zazwyczaj małe i świetne optyczne, niestety nie najtańsze. Ale dobre musi kosztować.
Warto też zauważyć, że pentax robi coś czego u nikona i canona nie ma w ofercie, więcej niż FF, seria 645![]()
Niestety AF w pentaxie kuleje i to nie jest opinia "nikoniarza" - tylko pentaksiaża który cyfrowego pentaxa musiał zamienić na nikona.
Według mnie pentax jest dla "artystów" i hobbystów. Nikon i Canon dla wyrobników (bez obrazy - sam jestem wyrobnikiem/rzemieślnikiem) a cała resza hobbystów wchodzi w system gdzie łatwiej dostać szkła w ludzkiej cenie
Tak, mam wrażenie, że Pentax "zdołował" w latach 1987-90, gdy pojawiło się AF, a P nie mógł dogonić C, M i N. O to się też nie udało i system OM padł. Wcześniej Pentaxy takie jak np. MX, ME super, LX, Super A, były znakomite. A modele AF (SF-X, SF-7/10) były słabe i dziwaczne.I potem już Pentax nigdy nie nabrał wiatru w żagle, niestety. A szkoda wielka.
Ostatni model jaki miałem, to był K-7 i faktycznie AF był tam trochę losowy. Raz dobrze, drugi raz lekki BF albo FF, nie było reguły. Poza tym standardowo niedoświetlał o jakieś 1/3EV. Wiem, bzdura ale mnie te dwie rzeczy irytowały bardzo. Żeby w dzisiejszych czasach nie potrafić poprawnie skalibrować światłomierza...
Szkła na poziomie przeciętnych od Canikona, a przy Limitedach cena nieadekwatna. Ja dałem sobie spokój, a przecież chciałem dobrze, jak zwykle.Jeśli fafniak pisze, że i dzisiaj AF kuleje, to znaczy że przy puszkach nowszych od K-7 niewiele się zmieniło.
W głowie ci chyba coś chrupie
Robiłem zdjęcia wszystkimi apartami od kompaktów po profesjonalne lustrzanki w temperaturach przekraczających -20 stopni i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Podstawowa zasada to zawsze po przyjściu do domu spokojnie zostawić aparat z dala od grzejników w torbie na ok 2 godziny żeby nie było nagłego wzrostu temperatury i kondensacji wilgoci. Nie zaszkodzi też wyjęcie akumulatora przed wejście do pomieszczenia.
W ziemie to bardziej martw się żeby nie wywinąć orła na lodzie i nie rozbić apartu o glebę niż o to, że zaszkodzi mu niska temperatura![]()
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 16-04-2017 o 23:25
AFS od modelu K-5II nie odbiega od reszty stawki. Ma czułość -3EV i trafia dobrze i szybko. AFC, to niestety jeszcze nie poziom konkurencji. BF, czy FF to przypadłość wszystkich luster, a Pentax jako jeden z pierwszych zastosował mikroregulację.
W K-7 niedoświetlenie było spowodowane protekcją prześwietleń, bo tamta matryca Samsunga nie była rewelacyjna.
Skontaktuj się z nami