Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 95

Domyślnie

Nie, no, wiem o tym forum. Wyrzucili stamtąd użytkowników Samsunga NX. Ale tu raczej nie bywają.

Domyślnie

To wzruszające, że ludzie tak się przejmują systemem, którego nie mają i nie używają.
    Mimo wielu niepowodzeń Pentax jakoś się trzyma. Robi świetnie oprogramowane puszki - począwszy od K-5 to w większości top APSC, a K-1 to sama góra FF.
    Szkła - jest z tym trochę problemu, ale dla zdecydowanej większości zastosowań jest wszystko co potrzeba. Prawda nie ma najnowszych Sigm i Tamronów, ale robić zdjęcia nawet na wysokim poziomie technicznym jest czym.
    No ale jak ktoś potrzebuje każdego z tych najnowszych ostrych, jasnych sigmowych i tamronowych obiektywów, to nie dostanie i nie zrobi swojego najlepszego w życiu zdjęcia.
    Osobiście mam nadzieję, że marka i know-how Pentaxa zostaną w grze.

Domyślnie

Osobiście bardzo mi się podobają szkła "limited", zazwyczaj małe i świetne optyczne, niestety nie najtańsze. Ale dobre musi kosztować.
    Warto też zauważyć, że pentax robi coś czego u nikona i canona nie ma w ofercie, więcej niż FF, seria 645

Domyślnie

Niestety AF w pentaxie kuleje i to nie jest opinia "nikoniarza" - tylko pentaksiaża który cyfrowego pentaxa musiał zamienić na nikona.
    Według mnie pentax jest dla "artystów" i hobbystów. Nikon i Canon dla wyrobników (bez obrazy - sam jestem wyrobnikiem/rzemieślnikiem) a cała resza hobbystów wchodzi w system gdzie łatwiej dostać szkła w ludzkiej cenie

Domyślnie

Tak, mam wrażenie, że Pentax "zdołował" w latach 1987-90, gdy pojawiło się AF, a P nie mógł dogonić C, M i N. O to się też nie udało i system OM padł. Wcześniej Pentaxy takie jak np. MX, ME super, LX, Super A, były znakomite. A modele AF (SF-X, SF-7/10) były słabe i dziwaczne. I potem już Pentax nigdy nie nabrał wiatru w żagle, niestety. A szkoda wielka.

Domyślnie

Ostatni model jaki miałem, to był K-7 i faktycznie AF był tam trochę losowy. Raz dobrze, drugi raz lekki BF albo FF, nie było reguły. Poza tym standardowo niedoświetlał o jakieś 1/3EV. Wiem, bzdura ale mnie te dwie rzeczy irytowały bardzo. Żeby w dzisiejszych czasach nie potrafić poprawnie skalibrować światłomierza...
    Szkła na poziomie przeciętnych od Canikona, a przy Limitedach cena nieadekwatna. Ja dałem sobie spokój, a przecież chciałem dobrze, jak zwykle. Jeśli fafniak pisze, że i dzisiaj AF kuleje, to znaczy że przy puszkach nowszych od K-7 niewiele się zmieniło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maro66. Zobacz posta
    Szkoda, szkoda. Swego czasu mocno zastanawiałem się K3, czy D7100. To co mnie ciągnęło do Pentaxa, to temperatury pracy. Nie pamiętam dokładnie, ale ostanie wypusty stratują od -15 st. C. Jakoś nie mam serca brać D90, czy D7100 na mrozy. U mnie skończyło się protezą zimową w postaci Canona 40D z kitem. Tani, fajny, używany. Tej zimy dawał radę. Pierwsza moja cyfrówka używana w zimie na mrozie.
    Wiem, że jak nic nie dzieje się z Canonem, to i z Nikonem nie będzie, ale już tak mam. Jak kupię nówkę sztukę, to trochę mi szkoda tyrać w trudniejszych warunkach...
    Poza tym, jak na mrozie zamarznie olej w misce olejowej nikonowskiej migawki i coś chrupnie?
    W głowie ci chyba coś chrupie

Robiłem zdjęcia wszystkimi apartami od kompaktów po profesjonalne lustrzanki w temperaturach przekraczających -20 stopni i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. Podstawowa zasada to zawsze po przyjściu do domu spokojnie zostawić aparat z dala od grzejników w torbie na ok 2 godziny żeby nie było nagłego wzrostu temperatury i kondensacji wilgoci. Nie zaszkodzi też wyjęcie akumulatora przed wejście do pomieszczenia.

W ziemie to bardziej martw się żeby nie wywinąć orła na lodzie i nie rozbić apartu o glebę niż o to, że zaszkodzi mu niska temperatura
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 16-04-2017 o 23:25
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Ostatni model jaki miałem, to był K-7 i faktycznie AF był tam trochę losowy. Raz dobrze, drugi raz lekki BF albo FF, nie było reguły. Poza tym standardowo niedoświetlał o jakieś 1/3EV. Wiem, bzdura ale mnie te dwie rzeczy irytowały bardzo. Żeby w dzisiejszych czasach nie potrafić poprawnie skalibrować światłomierza...
    .
    AFS od modelu K-5II nie odbiega od reszty stawki. Ma czułość -3EV i trafia dobrze i szybko. AFC, to niestety jeszcze nie poziom konkurencji. BF, czy FF to przypadłość wszystkich luster, a Pentax jako jeden z pierwszych zastosował mikroregulację.
    W K-7 niedoświetlenie było spowodowane protekcją prześwietleń, bo tamta matryca Samsunga nie była rewelacyjna.

Domyślnie

To chyba o czymś świadczy...
    Może o tym, że Pentaxy są tak świetne, że ich użytkownicy nie muszą korzystać z forów?
    Zajrzyj w wątek krajobraz, a się przekonasz
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni