Close

Strona 278 z 371 PierwszyPierwszy ... 178228268276277278279280288328 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 771 do 2 780 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Był S5600, był S6500 i na koniec S9600. Z tego, co pamiętam,5600 i 9600 zbierały bardzo dobre opinie i były popularne. 6500 chyba trochę mniej. ...
    Raczej s6500 był z nich najlepszy, miał mniejsze szumy i lepszą ostrość zwłaszcza od s9600. Miałem S9600, kolory sztuczne raczej, ocieplone. Ostrość obiektywu natomiast beznadziejna, obraz mydlany. Do np. NX10 z 50-200 to nie ma najmniejszego startu. Sprzedałem fuji w idealnym stanie bez żalu.

Domyślnie

Ten S5600 daje dziwne nieostre pierścienie punktów światła.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

Z tego co widzę na rynku NX300/30/500 to śladowe ilości, sam sprzedaję NX30 jeszcze na gwarancji i zainteresowanie znikome, więc można uznać że samsung z bezlustrami przeszedł do historii, a ja nigdy nie miałem w ręce NX500 i NX1

18-55

Domyślnie

czy ja wiem czy przeszedl?
    po pierwsze w PL NX nigdy nie byl popularnym systemem. na swiecie szkla do NX sa nadal bardzo poszukiwane i niestety osiagaja wysokie ceny na portalach aukcyjnych.
    po drugie NX500 i NX1 schodza pieknie bo sa naprawde topowymi bezlustrami nawet w chwili obecnej.

NX30 to juz przy nich staruszek, generacja wczesniej. Stad juz mniejsze zainteresowanie.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Ciekawe jest to, że podobno w pewnym momencie Samsung NX był drugą z kolei firmą na rynku bezlusterkowców w USA (nie wiem, czy ilościowo, czy wartościowo), i wtedy też Samsung butnie zapowiadał, że chce być Nr 1. A rok czy półtora później zwinął cały interes.
    Myślałem o kupnie 2,8/60 makro, no i zastanawiam się, co robić. Kupować, czy sprzedawać wszystko póki jeszcze to cokolwiek warte?

Domyślnie

Wygrzebałem ze szpargałów stary prospekt NX10. Czy wiecie, że jest w nim wspomniany 18-55 bez OIS?
    I kto wie, co to było NX10 Hera, NX10 Apollo, NX10 Ica i NX10 Zeus?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Ciekawe jest to, że podobno w pewnym momencie Samsung NX był drugą z kolei firmą na rynku bezlusterkowców w USA (nie wiem, czy ilościowo, czy wartościowo), i wtedy też Samsung butnie zapowiadał, że chce być Nr 1. A rok czy półtora później zwinął cały interes.
    O tym nie słyszałem. W sumie, ze względu na możliwości, to nic dziwnego. Interesująca ciekawostka, szczególnie biorąc pod uwagę, reakcję producenta.
    Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Myślałem o kupnie 2,8/60 makro, no i zastanawiam się, co robić. Kupować, czy sprzedawać wszystko póki jeszcze to cokolwiek warte?
    Też się nad tym zastanawiałem. Kupować nic bym już raczej nie kupował, no chyba, że naprawdę okazyjnie, jak @HYPER te obiektywy... Już nawet po cenach serwisowych zakup uważam za dyskusyjny. Z drugiej strony, teraz najchętniej korzystam z filmowania. Może to niepolityczna wypowiedź na forum fotograficznym, ale tak akurat jest. Krótkie filmiki dają mi największą, najlepszą namiastkę rzeczywistości. O to mi najbardziej chodzi. Dzieciaki małe, za ileś lat będę chciał mieć najlepszą możliwą pamiątkę. Pewnie też i dlatego, że najczęściej odtwarzane jest wszystko na TV.
    Nawet przy dobrym oświetleniu, różnica pomiędzy NX500 a telefonem, w FHD czy 4k jest zauważalna. W słabym oświetleniu przepaść.

W sumie, najchętniej przygarnął bym 85/1.4 Samsunga. Fajnie byłoby mieć ten 16-50/2.0-2.8 oraz 50-150/2.8. Ale szanse na zakup któregokolwiek uważam za równie prawdopodobne, co wygranie w totka XD

Na razie cieszy mnie, to co jest i efekty. Nie prędko chyba dokona się jakaś istotna rewolucja, która spowodowałaby chęć zamiany na coś lepszego niż NX. W formacie DX / APS-C nie widzę nic na horyzoncie.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

koesh, bardzo ładne zdjęcia.

Ja miałem pewne plany związane z tą "makrówką", dlatego tak się na nią nastawiałem. Ale ciągle nie miałem na nią kasy, a ostatnio zniknęła z Allegro. I pewnie już jej nie kupię, chyba, że przypadkiem.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Też się nad tym zastanawiałem. Kupować nic bym już raczej nie kupował, no chyba, że naprawdę okazyjnie, jak @HYPER te obiektywy... Już nawet po cenach serwisowych zakup uważam za dyskusyjny (...) Na razie cieszy mnie, to co jest i efekty. Nie prędko chyba dokona się jakaś istotna rewolucja, która spowodowałaby chęć zamiany na coś lepszego niż NX. W formacie DX / APS-C nie widzę nic na horyzoncie.
    Hmm, nie do końca rozumiem taki punkt widzenia. Prawdę mówiąc - raczej nie spodziewałbym się jakiegoś drastycznego spadku cen elementów systemu NX z paru powodów. Po pierwsze - zupełnie szczerze, to nie był to wcale taki znów bardzo tani system, utarło się tak przez obiektywy serwisowe, ale biorąc pod uwagę ceny nowych pudełkowych - aż tak kolorowo nie było. Po drugie - jakkolwiek Samsung by się nie chełpił swoją drugą czy planowaną w swoim czasie pierwszą pozycją na tym czy innym rynku - obecnie nie ma żadnej pozycji bo... wszyscy znają tę historię. Po trzecie wreszcie - nie ma co gadać, padało to już tu wielokrotnie, system jest naprawdę dobry, potrafi nawywijać.
    Biorąc to wszystko razem - nie ma się co dziwić, że jest to sprzęt poszukiwany, a uwzględniając to że (zwłaszcza jeśli chodzi o akcesoria) rynek nigdy nie był nasycony, a zatem podaż od początku była niewielka - popyt jest (i moim zdaniem będzie) spory.

koesh, świetne fotki
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Masz rację, w sklepach Samsung NX nigdy nie był tani, a nawet wręcz przeciwnie, był raczej drogawy. Zmieniło się to właściwie dopiero pod koniec, gdy np. dość znacząco potaniały NX1100 i NX300 (ale jeszcze zanim Samsung oficjalnie ogłosił wycofanie się z rynku foto). Może była to jakaś reakcja Samsunga na bardzo taniego Sony A3000?
    W sumie nie mam powodu pozbywać się tego, co mam, szczególnie, że nie widzę, czym innym by to zastąpić. W zasadzie jedyne, co by mnie motywowało do sprzedaży to potencjalna utrata wartości tego sprzętu, który prawdopodobnie niedługo będzie wart tyle, co zawarty w nim metal na wagę, czyli nic. A może odwrotnie, zyska na wartości, jako rzadkość? Choć w to raczej wątpię w czasach fotografii cyfrowej, gdy sprzęt traci na wartości obłędnie.

Strona 278 z 371 PierwszyPierwszy ... 178228268276277278279280288328 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów