Jest jeszcze taka apka na lapkaRemote Camera Control. Dłuższy kabelek USB przeciągasz przez szparkę w szybce i siedzisz wygodnie i cykasz, tam więcej znacznie funkcji niż na fonie a z pewnością wygodnie i bardziej widać co się zrobiło.
Szukaj
Jest jeszcze taka apka na lapkaRemote Camera Control. Dłuższy kabelek USB przeciągasz przez szparkę w szybce i siedzisz wygodnie i cykasz, tam więcej znacznie funkcji niż na fonie a z pewnością wygodnie i bardziej widać co się zrobiło.
Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!
A mi by się nie chciało nosić kilogramowego kloca na aparacie jako podstawowe szkło
Swoją drogą:
5-letni 24-70/2.8 canona kosztuje 8 tysi.
10-letni nikon 24-70/2.8 kosztuje 7,5tysia.
Sony GM prawie 10 tysi.
Zeiss do sony A w pierwszej wersji 7,5 w nowszej 9.5.
Tylko sigmy i tamrony są po te 3-4 tysiące... Ale większość jest jednak po 2 razy tyle co fe24-70/4...
Mam nadzieję że poprawiłem tym humor i uspokoiłem sumienie:P
Ale masakra cenowa, dobrze że mi nie trzeba zoomów f2.8...
Chociaż jak by się postarać to z bagnetu A jest trochę fajnych zoomów o różnych zakresach i światłosiłach... Używanego (9-letniego ale zazdroszczonego przez canoniarzy i nikoniarzy) zeissa 24-70/2.8 też można by było wyrywać obecnie za 3.5-4tysiące...
A są też dziwaki typu małe M24-50/4 czy M35-70/4 albo dobrze oceniany tamron 35-135...Pewnie już nie wrócą czasy z takim wyborem różnych zoomów...
PS. Na optycznych fotki z fe85 i fe100
http://www.optyczne.pl/10713-news-So...%C4%99cia.html
http://www.optyczne.pl/10712-news-So...%C4%99cia.html
(fe24-70)
Ostatnio edytowane przez ikit ; 16-02-2017 o 11:18
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Canon 24-40/4 3 tysiez całusem w rękę.
Co do Morskiego oka - na wycieczki w zimie przez czerwone wierchy to targałem d700 z T16-35/2.8-4 i d90 z T70-300vc bo tam nie trzeba nieść nic więcej niż rękawiczek i termosu. Ale kiedy ma się więcej sprzętu i bardziej stromą drogę to nawet te 1500g to jest za dużo.
Ale tak naprawdę to nie tyle waga co rozmiar mi przeszkadza, niestety nie da się tego szybko wyjąć z kieszeni stojąc na stanowisku.
Ostatnio edytowane przez erro ; 16-02-2017 o 18:51
Kosmici nieznanej narodowości ukradli lewackie Sony A7 sn: 3980117 oraz Voigtlander Nokton 40 MC sn:8030111 we Wrocławiu
Ikit, Twoje cz-b fotki górskie są przepiękne. Wiem, że cajs 24-70 nie taki znów kozak, ale widać, że operator sprawny i wołanie bardzo fajne. Zdjęcia bardzo miodne, przypominają mi moje stare cz-b albumy z Tatrami. To kororowe faktycznie nie teges coś, może coś z kompresją, bo jakieś pikselowo poszargane.
Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!
Żeby nie było, z a7 w plecaku można się też wspinać, trzeba mieć tylko tolerancyjnego partnera. Na zdjęciu krecik daje ze szmaty na drugiego. 28-70 a7ii.
Kosmici nieznanej narodowości ukradli lewackie Sony A7 sn: 3980117 oraz Voigtlander Nokton 40 MC sn:8030111 we Wrocławiu
32/4Jakoś specjalnie nie kombinowałem
Nie namawiam aż tak na tego zeissa, mi on obecnie pasuje do trybu życia i obecnego zestawu szkieł i ma to czego mi potrzeba jeśli chodzi o możliwości
Ale dobrze że jest, daje to szansę na pojawienie kolejnych 'budżetówek'. Wciąż mi brakuje budżetowego tele (które by mi pewnie starczyło), jakichś małych 24/2.8 i 20/2.8, choć 35/2 też bym chętnie przywitał bo czasem brakuje w loxii tego AFu, a jak by była dodatkowo mała MFD...
Ale dziur jest już do 'normalnych' potrzeb coraz mniej
Za 3 tysie to może pierwsza i do tego używana bądźile wersja tego szkła canona
Ze sprzętem to prawda, gabaryty strasznie dają w tyłek, czasem bardziej niż waga:/ Niby tele można by nosić w sztywnym pokrowcu gdzieś przypięte i łatwo dostępne ale o ile jakieś Morskie sobie można tak zaliczyć to na jakiś Kościelec bym to pewnie schował jednak do plecaka...
Zresztą w apsc w sumie też przekładanie szkieł bardzo doskwierało, i co z tego że system lżejszy i mniejszy
vid3 - przed kliknięciem na zdjęcie też u mnie jest ono nieostre, chyba to rzeczywiście jakaś forumowa kompresja. Ale jeszcze spróbuję uploadować zdjęcia na flickra w tej samej rozdzielczości co wchodzą na forum, może mi je flickr tak dziwnie zmienia...
Dziękuję za miłe słowa, trochę nad tym posiedziałem![]()
Z drugiej strony nie wiem, może kitem też by się dało takie zdjęcia zrobić? Grunt to ruszyć tyłek w fajną pogodęA ostrość niby zbliżona do zeissa... natomiast nie wiem jak z kontrastem, zachowaniem pod światło itd, bo w łatwych warunkach sobie wszystko radzi, klasa się pokazuje przy cięższych.
Ale tu akurat były świetne warunkiA i polarek w niektórych zdjęciach pewnie też pomógł
To 24-240 mnie też czasem kusi ale nie wiem czy tyle naraz przewieszone przez ramię nie będzie mnie zbyt irytować. A i kwestię tele miałbym może zamkniętą na jakiś czas?
A, jeszcze drobiazg ale w fe24-70 (na razie) nie wysuwa mi się tubus pod własnym ciężarem podczas chodzenia z aparatem co miało miejsce w wersji A apsc 16-80. Dobrze to chyba rokuje
No i baterie oryginalne trzymają dużo lepiej energię w zimnie od zamienników (ze dwa razy lepiej). Przy aparacie cały czas na ramieniu w zimnie (z -5 było?) zeszły mi w 6-7h łażenia i ok. 120 zdjęć prawie 3 baterie (baterie też na zimnie trzymane, nie mam litości dla nich:P). Nie żeby mi to specjalnie przeszkadzało ale może komuś się przyda ta wiedza aby się zaopatrzyć na złe warunki w więcej baterii albo trzymać je (i aparat) w cieplejszym miejscu niż całkiem na zewnątrz. Niby oczywiste ale można się nie spodziewać jak szybko ta energia ucieka nawet jak się prawie nie robi zdjęć.
To nie jest focus hold? Ostrzysz, przytrzymujesz guzik i przekadrowujesz z zafiksowanym punktem ostrości?
Swoją drogą nie da się tam podpiąć jakiejś funkcji typu Eye-AF? W fe85 tak ma ponoć być.
Jeszcze z Gubałówki:
(fe24-70 wszystkie)
I masakra, na Gubałówkę bez raków poszli...
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Bardzo podoba mi się to drugie, pierwsze jest zupełnie inne, też fajne, a trzecie trochę zabawne.![]()
Ale wczoraj i dziś tak było w Łodzi...![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami