tylko, ze to sa jakies powystawowe sztuki ze sladami uzywania. czytaj: uzywane.
Szukaj
tylko, ze to sa jakies powystawowe sztuki ze sladami uzywania. czytaj: uzywane.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Chyba powoli ludziska zaczynaja wychocgic z systemu nx. Ostatnio na ebay z Anglii kupilem 50-200 mm III razem z nx 1000 za 700 zł z przesyłką. A w ostatni poniedziałek kupiłem 12-24 za 600 ze starej tablicy. W sumie nie miałem zamiaru kupowac tego obiektywu ale za taka kase sie pobawie. Dzis widzialem 30 mm za 600zł ale po godzinie zniknął. Z a 500 stow to drugiego bym kupil sobie na zapas. Rrewelacyjne szlo.
Na naszym Allegro jeszcze nie widać tego spadku.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Pewnie dlatego, ze u nas sam system nie jest zbyt popularny, to i używek mniej i cenę trzymają.
Cały czas zastanawiam się, co dalej z moimi Samsungami. Czy próbować sprzedać je, póki jeszcze w ogóle są cokolwiek warte? A jeśli tak, to co w zamian? Bo system Sony ciągle do mnie nie przemawia, a Fuji średnio, zresztą to nie moje progi cenowe. W Canona M nie chcę iść, bo nie mam całej reszty Canona (miałoby to sens, gdybym miał Canony i mógł używać obiektywów Canona przez przejściówkę, oczywiście elektryczną).
Na razie raczej nastawiam się na używanie Samsungów aż się rozlecą, a może za jakiś czas będzie można kupić coś zastępującego uszkodzone, za grosze?
Wartość pewnie będzie sukcesywnie spadać, aż staną się "bezcenne". Trochę to kijowe wejść w system i zostać na lodzie. Wiem coś o tym, bo tak mnie na lodzie zostawila moja minolta. Pewnie dlatego nie mogę patrzeć na sonyktóre zresztą i tak co rusz kogoś gdzieś zostawia, albo daje cos bez czegoś. Fuji jest piękne, ale nie widzę powodu do finansowania wybujałej marzy koncernu. Zostaje canon, bo wspaniały skądinąd Olympus nudzi juz swoim uporem w zakresie dziwno rozmiarowej matrycy.
Pamiętam jak kupiłem po 280zł na allegro 16mm, 20mm i 30mm, NX300 z kitem za 900zł nówka i NX3000 nówke bez kita za coś 380zł, to były czasy.
Format 4/3 zawsze i nieodparcie kojarzy mi się z systemem 110 Pocket Instamatic i związaną z nim jakością zdjęć.Wiem, że oczywiście jakość jest zupełnie inna, ale nadal mi się kojarzy. I nic na to nie poradzę.
![]()
Za Sony nie przepadam, nie podoba mi się polityka firmy, robiąca wrażenie, że firma produkuje rzeczy, służące głównie do sprzedawania, na karcianej zasadzie "wziąć co swoje i do domu", czyli zarobić ile się da na byle czym, nie oglądając się zupełnie na długoterminową lojalność klienta. Pod tym względem jest całkiem podobna do odziedziczonej przez siebie Minolty, o której też mam bardzo krytyczne zdanie, a która działała na podobnych zasadach, wymyślając co jakiś czas różne dziwne wynalazki, kosztowne, a też służące głównie do sprzedawania.
Fuji dość sensownie forsuje format APS-C, produkując do niego bardzo jasne obiektywy, co ma zrekompensować zwiększoną formatem głębię ostrości (np. taki 1,2/56 jest dość dokładnym odpowiednikiem 1,8/85 w pełnym formacie), tyle, że ma to cenę zupełnie nie na moją kieszeń.
Nikon wydaje się robić bokami i w najbliższym czasie chyba będzie raczej rozpaczliwie bronił się przed upadkiem, a nie inwestował w nowy system bezlusterkowy. Nikon 1 to śmiech na sali.
Czyli zostaje Canon M, i kto wie, czy to nie jest przyszłościowe. W dodatku przez przejściówki chyba można podłączyć cokolwiek canonowego.
W sumie to wartość całego "normalnego" sprzętu tak spada. Canona 20d można teraz kupić za 200-300 zł a kiedyś kosztował 4000 zł.
Obiektyw Canon EF 35-80 mm F4-5.6 II można już od 10 lat kupić za 100 zł a gdy miał premierę w 93 roku był "chyba" ciut droższy.
Nie ma co panikować i ulegać złudzeniu że żyjące systemy mniej tracą na wartości. Może L Canona wolniej traci. Ale zwykły sprzęt leci zawsze w jedną stronę.
Skontaktuj się z nami