Close

Strona 359 z 371 PierwszyPierwszy ... 259309349357358359360361369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 581 do 3 590 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Nie moge znaleźć motywacji do zmiany eniksa, ale to w sumie dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał M Zobacz posta
    Nie moge znaleźć motywacji do zmiany eniksa,(...)
    Ciężko znaleźć, szkoda czasu na szukanie.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pentax-nx.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	236,0 KB
ID:	20634Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pentax-nx_.jpg
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	138,3 KB
ID:	20635
    Po dwutygodniowej podróży z Krainy kangurów - Australii dotarł nowy, koreańskiej produkcj Samsunga oryginalny, zapakowany w firmowe pudełko wraz z czarnym woreczkiem i instrukcją - adapterek PMA9NXK dla obiektywów z mocowaniem K.. Pentaxa co by ich można było użyć z korpusikami NX. Jakość wykonania premium, blokuje poprawnie bolec i jest super. I niech nikt nie mówi, że nie warto było za 150 PLN

Domyślnie

Eh, oczywiście, ale oficjalnie kosztował jakieś 600 czy 700 zł u nas. Przy takiej polityce cenowej Samsung nie miał szans. A tym bardziej przy takiej dystrybucji.
    Części aparatów i obiektywów, i większości akcesoriów, nie było w sklepach i nie można było ich kupić.
    Ceny akcesoriów były absolutnie chore. Zresztą aparatów też, spadły dopiero gdy Samsung zaczął się wycofywać.
    Pamiętam, że NX20 + 18-55 był w Fotojokerze o jakieś 100 czy 200 zł droższy od Nikona D7000 z 18-105.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Właśnie odkryłem ciekawostkę. Śmieszne, że tak późno, bo przecież mam te aparaty od lat, a jakoś nie zwróciłem uwagi.
    Otóż Samsungi NX mają silną zieloną diodę oświetlającą obiekt gdy jest ciemno, żeby wspomóc AF. Zauważyłem, że gdy jest dość ciemno, by lampa się włączyła, ale nie aż tak ciemno, by AF bez lampy był niemożliwy, oświetlenie tą silną diodą powoduje, że AF szuka ostrości sporo dłużej niż bez oświetlenia lampą. A więc, wygląda na to, że przy dość słabym oświetleniu lampa nie pomaga, tylko przeszkadza, innymi słowy, lampa niepotrzebnie włącza się zbyt wcześnie. Szkoda, że można ją tylko włączyć i wyłączyć, no i nie można tego przypisać pod żaden guzik.

To jest właśnie różnica pomiędzy porządnym, konfigurowalnym aparatem, a produktem firmy, dla której foto stanowiło ułamek procenta działalności.

Domyślnie

@puch24 ale takie doswietlacze AF ma sporo aparatów, i też tylko można to włączyć lub wyłączyć. A już przypisanie pod przycisk to nawet za wiele. Chyba że w nx300 to coś innego?

Domyślnie

Tak, to prawda, ale stopniowo w coraz większej ilości aparatów w coraz większym stopniu można sobie różne rzeczy poustawiać indywidualnie.

Domyślnie

No na te opcje włączanie diody to bym nie psioczyl. Szkoda przycisku

Domyślnie

nie zauważyłem różnicy w szybkości ostrzenia z lampką AF czy bez.
    Natomiast jako ciekawostkę podam ze NX300 ma świetny automatyczny balans bieli na pewno lepszy niż...D600

Domyślnie

A ja zauważyłem wyraźną różnicę, w określonych warunkach zbliżonych do granicznych dla możliwości AF.

- - - - kolejny post - - - - - -

Problem w tym, że granica pomiędzy sytuacją, gdy lampa przeszkadza, a gdy pomaga lub jest niezbędna, jest bardzo trudno uchwytna.

Strona 359 z 371 PierwszyPierwszy ... 259309349357358359360361369 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów