No moje za wielkie nie są ha haale jeśli to jest tylko taka kwestia to może uda mi się to opanować
![]()
Szukaj
No moje za wielkie nie są ha haale jeśli to jest tylko taka kwestia to może uda mi się to opanować
![]()
Zdjęć nim niestety nie miałem okazji robić, więc się nie wypowiem. Ale skoro użytkownicy piszą, że jest genialna to ciężko nie wierzyć.
Przez te parę minut co go w sklepie w ręce miałem, na wagę i rozmiar zwróciłem uwagę. I tyle.
Mój nikkor 4/24-120 waży tyle samo co sigma, oba podpinam do D3400, który jest ciut większe od zakrętki sigmy i jest ok![]()
http://camerasize.com/compact/#393.353,393.378,ga,t
Na spacery to musisz uważać na kręgosłup
@Usia89
Czasem na tym forum koledzy trochę przesadzają, zdjęcia, które chcesz robić, dasz radę także Sigmą 17-50, Nikkorem 35 DX i pewnie wieloma innymi obiektywami. Jeszcze niedawno nie było artów i ludzie sobie radzili, zdjęcia nawet fajne były![]()
Wydasz 3k zł, za chwilę okaże się, że body trzeba zmieniać, to na FX, wiadomodzieci zaczną biegać to okaże się, że bez af z D4 czy D5 nie da rady złapać
![]()
Witam.
Mam pytanie.
Posiadam Nikon D600 a do tego Sigme DX Art 35mm. 1.4 pod względem jasności obiektywu jestem bardzo zadowolona,natomiast szukam czegoś szerszego do fotografii ślubnej plenerowej,ale też do szerszej perspektywy wnętrza kościoła,ze światłem 3.5 .Myślałam o Nikkor 10-24 mm f/3.5-4.5 Doradzcie
@poste ale przyznasz że sigma 18-35 to jest argument za aparatami DX, wielu ludzi wchodzi w DX mając pełną klatkę dla tego obiektywu i sigmy 1.8/50-100 bo w połączeniu z D7200 to fajny drugi aparat, a z D500 spokojnie zastąpi wiele FX.
Ja sam mam dylemat obecnie bo D750 praktycznie nie używam jak mam tą sigmę.
Co innego że te zdjęcia to nawet zrobi kitem 18-55 ale...
Oczywiście, że przyznam. Tylko, że do takich decyzji warto dojrzeć, poznać zalety DX, FX, innych szkieł itd, bo wielkość i cena robi się porównywalna z FX. Ja uważam, że S18-35 jest świetnym obiektywem, ale dla świadomego użytkownika, komuś początkującemu wręcz bym odradzał... chociażby sądząc po całkiem sporej ofercie używanych-prawie-nowych Sigm, nie każdemu "podchodzi".
Bardzo fajny obiektyw. Zwróć tylko uwagę, że w nazwie ma "DX", więc najlepiej dokupić do niego drugi aparat DX lub będziesz musiała używać swojego aparatu w trybie dx, czyli będziesz miała obrazek ~10 mpix. Ponadto ja unikam fotografowania ludzi obiektywami UWA, ale komuś może się to nawet podobać, jeśli zaryzykujesz.
Sigma 18-35 z d5100 używa się całkiem wygodnie, ja przynajmniej nie miałem żadnych zastrzeżeń.
No tak czasem potrzeba większego kopa, żeby ruszyć do przodu. Moim zdaniem jak wciśniesz z obecnego zestawu pot, krew i łzy, to będziesz sama wiedziała czego Ci potrzebaOczywiście Sigma 18-35 1.8 Art da Ci baaaardzo dużo jakości, z tym nie ma dyskusji. Po mega zoomie to jakbyś pierwszy raz pojechała limuzyną zamiast wozem konnym
![]()
Ciekawa ta Sigma, ale takiej nie ma... Masz albo Sigmę 30 Art, albo 35 Art. Ta pierwsza faktycznie jest DX i ciężko wyjaśnić czemu masz ją do D600... Ta druga jest FX, podobnie jak D600...
10-24 jest obiektem DX, więc ma się nijak do D600... No i jeżeli nie masz tak podstawowej wiedzy, to może jeszcze nie czas na śluby...?
[QUOTE=madebyzosiek;3810205]No tak czasem potrzeba większego kopa, żeby ruszyć do przodu. Moim zdaniem jak wciśniesz z obecnego zestawu pot, krew i łzy, to będziesz sama wiedziała czego Ci potrzebaOczywiście Sigma 18-35 1.8 Art da Ci baaaardzo dużo jakości, z tym nie ma dyskusji. Po mega zoomie to jakbyś pierwszy raz pojechała limuzyną zamiast wozem konnym
![]()
Widząc przykładowe zdjęcia 18-35 1.8 art to jestem pod wrażeniem jakości. Na prawdę rewelacja. Ale czy ten obiektyw nie jest faktycznie dobrym rozwiązaniem dla osób wprawionych w fotografię?
Czy nie lepiej dla osoby początkującej sprawdzi się Sigma 17-50 f/2.8 ?
Myślę też o przyszłości, co jeśli faktycznie za jakiś czas przyjdzie mi kupić nowe body z jakiegoś tam powodu.
Jaki aparat byłby lepszy od Nikon D5200 i byłby kompatybilny z obiektywem Nikkor 50mm 1.8 ( który mam ) i za równo z obiektywem Sigma 18-35 1.8 art jak i Sigma 17-50 f/2.8 ?
Skontaktuj się z nami