Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Domyślnie

Ale czy ten obiektyw nie jest faktycznie dobrym rozwiązaniem dla osób wprawionych w fotografię?
    Jest. Nawet bardzo dobrym.

Czy nie lepiej dla osoby początkującej sprawdzi się Sigma 17-50 f/2.8 ?
    Sprawdzi się bardzo dobrze, zresztą nie tylko dla osoby początkującej.

Jaki aparat byłby lepszy od Nikon D5200 i byłby kompatybilny z obiektywem Nikkor 50mm 1.8 ( który mam ) i za równo z obiektywem Sigma 18-35 1.8 art jak i Sigma 17-50 f/2.8 ?
    N50/1.8 będzie dobry do każdego Nikona, Sigmy do DX-ów, np. d7100/d7200, d500, itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usia89 Zobacz posta
    Jaki aparat byłby lepszy od Nikon D5200 i byłby kompatybilny z obiektywem Nikkor 50mm 1.8 ( który mam ) i za równo z obiektywem Sigma 18-35 1.8 art jak i Sigma 17-50 f/2.8 ?
    Lepszy, w sensie funkcji i ergonomi będzie aparat z serii D7xxx i D500. Lepsza w sensie obrazka będzie lustrzanka FX, a wtedy bez sentymentu sprzedasz wszystko co jest tylko do DXa
    Jeżeli sama jeszcze nie wiesz, to wracam do poprzedniej propozycji - Sigma 17-50 2.8 i Nikkor 85 1.8G. W razie czego i 50 i 85 będą do ogarnięcia na FX, a przy pozostaniu w DX wszystkie będą godnie służyć

Domyślnie

Ok Super dzięki wielkie !!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usia89 Zobacz posta
    Ok Super dzięki wielkie !!
    A przy okazji aparaty od serii D7x00 mają takie funkcje jak:
    1. Mikrokalibracja dzięki której jesteś w stanie sama dopasować sobie indywidualnie obiektyw gdyby takowy nie gadał z Twoim korpusem (wcześniej już ktoś coś wspominał)
    2. Mają wbudowany silnik - gdybyś miała fantazję używać starszych (często tańszych) wersji szkieł i mieć przy tym AF
    3. Mają wbudowany pomiar światła - to na wypadek pracy z obiektywami manualnymi (jeszcze większy wybór)
    4. Obsługują CLS. Gdybyś jednak zainteresowała się fotografią na dobre to obecność CLS-a umożliwia wygodną pracę z lampami błyskowymi (które w przyszłości pewnie dokupisz).
    D610; D700; D7000; SY 8/3.5; SY14/2.8; SY 24/1.4; SY 35/1.4; SY 50/1.4; SY 85/1.4; SY 135/2.0.

Domyślnie

@Usia89 nie wiem, czy kupiłaś już któryś obiektyw, ale jeżeli jeszcze się zastanawiasz radziłabym najpierw poszukać w necie zdjęć noworodkowych i przejrzeć EXIF, bo to że koledzy doradzają ci fantastyczną Sigmę 18-35 Art nie znaczy, że będzie ona odpowiednia do tego typu fotografii np. https://www.flickr.com/search/?text=newborn U większości znanych fotografów noworodkowych podstawowym szkłem jest 24-70 na FX. Jeżeli w miarę rozumiesz angielski polecam obejrzenie warsztatów z Kelly Brown na CREATIVE LIVE. Akurat jutro będzie można zobaczyć go za darmo ( trzeba zarwać noc, bo zaczynają o 9 rano czasu amerykańskiego czyli 18 w Polsce https://www.creativelive.com/courses...ming-classes_4
    Sama próbowałam robić zdjęcia noworodkowe i mój Tamron 15-30 z D750 kompletnie mi nie pasował - główka dziecka ze względu, że zazwyczaj jest bliżej obiektywu niż reszta ciała, wychodziła karykatyralnie duża. Nikon 50 1.8 spisywał się o wiele lepiej, Dopiero jak kupiłam N 24-120 ( kupowałam go bardziej pod kątem szkła spacerowego ) odczułam różnicę.

Do detali obiektyw makro pewnie byłby świetny ale N 50 1.8 też daje radę

D5200 ma 24 MP i masz możliwość przycięcia zdjęcia bez wielkiej utraty jakości o ile zrobisz to z rozsądkiem.

Wracając do Sigmy 18-35 1.8 Art to z moim poprzednim body D5200 śmigała doskonale. Ale nie przyszło mi do głowy robić nim portretów - był świetnym obiektywem na wszelkiego rodzaju imprezy, gdzie trzeba było objąć szerszy plan. Z Zalem rozstawłam się z tym obiektywem po przejściu na FX.

Także musisz się zastanowić, czy to tylko pasja, czy też być może planujesz poważniej zająć się fotografią. Bo być może niedługo odczujesz braki cropa i będziesz tak jak ja, chciała przejść na pełna klatkę. A wtedy obiektywy to całkiem inna bajka...

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234