Close

Strona 150 z 217 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 491 do 1 500 z 2164

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Uważam, że kolega ma na myśli dodatkowy wizjer "kątowy" nasuwany na sanki lampy błyskowej Dodatkowy, drogi rekwizyt, który trzeba sprzedać a więc i zareklamować - wcisnąć klientowi Moim zdaniem całkowicie sprzeczny z filozofią systemu M. Podobny wizjer był już bodajże w analogowym systemie ( oczywiście, wtedy był to optyczny ).
    Troszkę się 2 rzeczy pomieszały: ten "kątowy" wizjer, to wizjer elektroniczny do M240, rebrandowany, szajsowaty Olympus w cenie osłony przeciwsłonecznej do obiektywu z Solms Z kolei wizjery optyczne do sanek to akcesorium przynależne do obiektywów szerokokątnych od 24 mm. Przypuszczam że koledze nie chodziło o żaden z nich: elektroniczny nie pasuje do nowej M10, a zdjęć nowej M10 z optycznym nie widziałem.

Czy nowa M-ka będzie miała w ogóle wizjer elektroniczny jak M240? Nie widzę gniazda pod sankami... (sanki to tylko mocowanie, komunikacja M240 z wizjerem odbywa się przez dodatkowe gniazdo). Być może nie - jest Live View, po co gimnastykować się z dodatkowym wizjerem?
    Ostatnio edytowane przez Cooder ; 26-01-2017 o 18:16
    N -> L -> S

Domyślnie

Czwarte zdjęcie od góry ( z opisem ) http://madmassa.fotoblogia.pl/10132,...rwsze-wrazenia
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Czwarte zdjęcie od góry ( z opisem ) http://madmassa.fotoblogia.pl/10132,...rwsze-wrazenia
    A faktycznie, jest. I to nowa wersja - najwyraźniej z komunikacją przez sanki i w jakości adekwatnej do aparatu.
    Wg mnie to akcesorium przydatne tylko przy szerokich szkłach, których dalmierz nie ogarnia. Kto kupuje dalmierz, żeby fotografować potem przez monstrualny wizjer elektroniczny? No ale przymusu zakupu przecież nie ma.
    N -> L -> S

Domyślnie

W ogóle wszelkie doczepiane akcesoria u Leiki budzą we mnie bardzo mieszane uczucia. Rozumiem ich praktyczną przydatność w poszczególnych przypadkach, ale prawdziwe niczym nie zamącone piękno jest wtedy, gdy mamy aparat sauté, z samym obiektywem. I to możliwie jak najmniejszym, żeby nie zasłaniał wizjera i żeby pasował do fundamentów systemu.

A ja tymczasem byłem macać M10. Gdy postawi się ją obok 240/262, to wtedy widać różnicę. Jest odczuwalnie szczuplejsza i zgrabniejsza od starszych modeli. Zupełnie jak analogowa. Patrzenie przez nowy wizjer w okularach jest zdecydowanie lepsze. W 240 trzeba się wysilić, aby przez okulary ogarnąć ramki do 28 mm. W M10 nie ma z tym najmniejszego problemu. Bardzo fajne jest pokrętło do ustawiania czułości - zupełnie jak pokrętło przewijania filmu w M3 i M2. Aparat doskonale leży w dłoni z zamocowanym w sankach kciukowspieraczem - nie mam pojęcia jak ten wynalazek po polsku się nazywa. Bez niego jest też OK, ale powiedziałbym, że zwyczajnie, a z tym prostym urządzeniem naprawdę znakomicie.
    W sumie organoleptycznie bardzo mi się podoba. Nowe możliwości ukryte pod maską na razie trzeba przyjmować na słowo honoru, ale może niebawem będzie okazja się przekonać.

No i teraz jest zagwozdka. Już byłem skłonny uważać, że w moje gusta i wymagania idealnie trafia M-D, a teraz nie wiem, czy ma mi się podobać M10 jako taka, czy mam czekać na M10-D.

Domyślnie

Pisalem wczesniej - jest nowy EVF z wbudowanym GPSem.

Domyślnie

naprawdę uważacie, że dla ogniskowych 15mm i 21mm lepiej kadrować przez optyczny wizjer w dalmierzu niż przez kątowy EVF...?
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    naprawdę uważacie, że dla ogniskowych 15mm i 21mm lepiej kadrować przez optyczny wizjer w dalmierzu niż przez kątowy EVF...?
    Naprawdę uważam, że M10 to cyfrowa Mka niemal idealna. Dopracowali wiele ważnych szczegółów, szkoda tylko, że nie odchudzili ceny Ale w ich przypadku wcale na to nie liczyłem Przez około dwa lata fotografowałem M9 i dziesiątka wygląda na mocno dopracowaną. Przy ogniskowych, które wymieniasz pewnie lepszy wizjer zewnętrzny ale nie taki kobylasty jak ten nowy. Żałuję, że mnie nie stać na M10. Smieną, Voigtlanderem Bessą R i M9 fotografowanie sprawiało mi najwięcej przyjemności
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

To co ma m10 miało 70% sprzętu konkurencji sprzed 3 lat. Dalej nie jestemw stanie zrozumiec fenomenu marki leica. Tym bardziej kiedy patrze na zdjęcia z niej. Niczym się nie roznią. To chyba tak jak ze smartfonami, to nic ze parametry słabsze ale na obudowie jabłko
    Mozecie linczowac.

Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 28-01-2017 o 00:11
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czomolungma Zobacz posta
    To co ma m10 miało 70% sprzętu konkurencji sprzed 3 lat. Dalej nie jestemw stanie zrozumiec fenomenu marki leica. Tym bardziej kiedy patrze na zdjęcia z niej. Niczym się nie roznią. To chyba tak jak ze smartfonami, to nic ze parametry słabsze ale na obudowie jabłko
    Mozecie linczowac.
    Wyjaśnienie jest całkiem proste: ten fenomen nazywa się system. Nie ma na świecie drugiej firmy fotograficznej gwarantującej niemal 100% (wyjątki są naprawdę śladowe) wstecznej kompatybilności sprzętu na 60 lat, a w niemałym stopniu nawet na ponad 80 lat do tyłu. Nie ma drugiej firmy gwarantującej serwisowanie 60-letniego albo jeszcze starszego sprzętu. Nie ma drugiej firmy oferującej tak dużą paletę obiektywów tak znakomitej jakości i o tak niewielkich gabarytach. I tak dalej. Aparaty cyfrowe, włącznie z najnowszą M10, są jednym z elementów systemu. Wcale nie najważniejszym, chociaż one niewątpliwie przedłużyły życie tego systemu o następnych kilkadziesiąt lat. A dalej się zobaczy.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 28-01-2017 o 01:25

Strona 150 z 217 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200 ... OstatniOstatni