Sorry, nie wiem skąd mi się ta sigma wzięła, musiałem zmutować w głowie dwa wątki...
Stare szkła to też dobre szkłaAle to też nie tak że 30letnie obiektywy będą tak samo dobre jak nowoczesne...
Zresztą w podsumowaniu testu jest:
''Though the Sony is the winner in every single measurable sense...''
Te 'zdecydowanie lepsze cenowo obiektywy' są też zdecydowanie gorsze optycznie, to często leciwe konstrukcje ze starymi powłokami, do tego w systemie nie dałbym głowy czy jakikolwiek adapter da pełną współpracę z obiektywem jak np. 'ostrzenie w oko'. No i cenę adaptera trzeba doliczyć do całości. A i wspominane 28/2.8 to nie jest zbyt jasne szkło![]()
A akurat FE28 jest całkiem udane i w miarę przystępne, a do tego całkiem małe i dość jasne, kwintesencja tego systemu![]()
FE50/1.8 optycznie też jest całkiem całkiem, trochę ponad tysiak ale wątpię aby canon był specjalnie lepszy. Ale bym chyba wolał dpłożyć do samyanga 1.4 albo 55/1.8, dobre 50tki zaczynają wszędzie kosztować... Albo dorwać jakiegoś niezłego manuala, może jedno szkło manualne by mogło być
Z tanią 85tką jest problem ale może uda im się (lub firmom trzecim) coś zrobić w miarę szybkoAlbo można by tylko tego szkła spoza systemu używać z adapterem jeśli AF mu potrzebny.
Szukaj

Skontaktuj się z nami