Close

Strona 746 z 1914 PierwszyPierwszy ... 24664669673674474574674774875679684612461746 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 451 do 7 460 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez łonabefotograf Zobacz posta
    Ja planuję pierwszego A7, i tej puszki dotyczą moje dywagacje z przejściówkami z AF na Canona czy Sony. O Sigmie nie wspominałem bo nic nie wiem o ich adapterze. Podobałby mi się adapter pod EF, bo jasne szkła są tam w dobrej cenie. Zdecydowanie lepszej niż FE, a patrząc na to porównanie 50ek, które linkowałem wygląda że stare szkła to też dobre szkła.
    Sorry, nie wiem skąd mi się ta sigma wzięła, musiałem zmutować w głowie dwa wątki...

Stare szkła to też dobre szkła Ale to też nie tak że 30letnie obiektywy będą tak samo dobre jak nowoczesne...
    Zresztą w podsumowaniu testu jest:

''Though the Sony is the winner in every single measurable sense...''

Te 'zdecydowanie lepsze cenowo obiektywy' są też zdecydowanie gorsze optycznie, to często leciwe konstrukcje ze starymi powłokami, do tego w systemie nie dałbym głowy czy jakikolwiek adapter da pełną współpracę z obiektywem jak np. 'ostrzenie w oko'. No i cenę adaptera trzeba doliczyć do całości. A i wspominane 28/2.8 to nie jest zbyt jasne szkło
    A akurat FE28 jest całkiem udane i w miarę przystępne, a do tego całkiem małe i dość jasne, kwintesencja tego systemu
    FE50/1.8 optycznie też jest całkiem całkiem, trochę ponad tysiak ale wątpię aby canon był specjalnie lepszy. Ale bym chyba wolał dpłożyć do samyanga 1.4 albo 55/1.8, dobre 50tki zaczynają wszędzie kosztować... Albo dorwać jakiegoś niezłego manuala, może jedno szkło manualne by mogło być
    Z tanią 85tką jest problem ale może uda im się (lub firmom trzecim) coś zrobić w miarę szybko Albo można by tylko tego szkła spoza systemu używać z adapterem jeśli AF mu potrzebny.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

FDn 50/1.4 mam obecnie z nexem 6 (który szuka nowego właściciela), ciężko mi manualnie ostrzyc w oko na pełnej dziurze, praktycznie sie nie da, ale zostawię to szkło na razie i popróbuję. Może wezmę na start właśnie 28/2, albo 35mm - i może mi to wystarczy Będę miał tego A7 z 24-70/4 ale on też szuka nowego właściciela bo dla mnie za dużo na raz

Domyślnie

Igła z nitką ...

Zhongyi Mitakon 20mm f/2.0 4.5X Super Macro Lens
    już w domu.
    Czekamy na wiosnę i pierwsze robale

Domyślnie

A coś na sarenki? Z manuali?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez łonabefotograf Zobacz posta
    A coś na sarenki? Z manuali?
    A może być 'na sanki'?
    fd85/1.8:

A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Czy ma ktoś wiedzę/doświadczenie z korzystaniem z gwarancji Sony, w przypadku zakupu od osoby fizycznej np. obiektywu, na którego jest jeszcze gwarancja, ale sprzedający przesyła jedynie kopię dowodu zakupu (sobie zostawia oryginał, bo figuruje na nim również np. body). Niby w Sony piszą, że podstawą do korzystania z gwarancji jest oryginał dowodu zakupu, ale i tak do serwisu wysyła się kopię, za Pan Zenek na infolinii informuje, że można na podstawie takiej kopii 'zarejestrować' obiektyw na siebie i wówczas korzystać z gwarancji (pomijając fakt, że to trochę bez sensu, a Pan Zenek był bardzo niepewny informując o takiej procedurze).
    Dostałem z Sony odpowiedź następującej treści: "W nawiązaniu do korespondencji informuję, że gwarancja obejmuje zestaw. Oznacza to, że w przypadku posiadania wyłącznie części widniejącego na dowodzie zakupu zestawu serwis może odmówić naprawy gwarancyjnej."

Dość istotne w przypadku kupowania 'na gwarancji' samego obiektywu z drugiej ręki, gdy był on kupiony np. z body.
    Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!

Domyślnie

@Owain

Nie musi być oryginał dowodu zakupu, a jedynie skan. Aparat też nie musi być, bo jeżeli gdzieś zaginął to co kupujący ma zrobić. Mataczą coś w tym serwisie. Rzecznika praw konsumenta najlepiej się spytać. Nic to nie kosztuje, a będzie pewność.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Dostałem z Sony odpowiedź następującej treści: "W nawiązaniu do korespondencji informuję, że gwarancja obejmuje zestaw. Oznacza to, że w przypadku posiadania wyłącznie części widniejącego na dowodzie zakupu zestawu serwis może odmówić naprawy gwarancyjnej."

Dość istotne w przypadku kupowania 'na gwarancji' samego obiektywu z drugiej ręki, gdy był on kupiony np. z body.
    Ciekawe czy i jak to weryfikują, bo przecież jeśli uszkodzi mi się obiektyw, to nie wysyłam do serwisu razem z korpusem...
    FF (Fuji + Fuji)

Domyślnie

Miał ktoś okazję podpinać do a7 CZ Sonnar 180 2.8 (ostatnia wersja z MC)? Mam okazję kupić w dobrej cenie praktycznie nowy obiektyw i z tego co poczytałem raczej nie ma problemu z rozrzutem jakościowym. Tylko jestem ciekaw jaki finalny obrazek produkuje z a7
    Nikon D750, Nikon D7000, Sony A7II

Domyślnie

Teraz to już i tak po ptokach, ale jak kupowałem NEX-6, to niby samo body, ale pudło było od zestawu z PZetem. Nie miałem potrzeby skorzystania z gwarancji, ale ciekawe jakby CSI zreagowało?

Z drugiej strony trzeba by przeczytać warunki gwarancji. Niby zestaw, ale część tego zestawu mogła się zdematerializować. Pies mógł zjeść, złodziej ukraść, walec rozplackować itd. Co wtedy?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 746 z 1914 PierwszyPierwszy ... 24664669673674474574674774875679684612461746 ... OstatniOstatni