Szukaj
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Czy faktycznie jest tak, że SEL 55-210 na A-siódemkach nie ma OSS?
Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!
Ikit, może Ty się orientujesz w tych samyangach 14mm. Ja się gubię. Jest wersja ostatnia z AF na FF, jest manualna wersja 14/2.8 starsza i nowsza, chyba jedna większa, druga mniejsza. Gubię się w tym. A jeszcze która najlepsza?![]()
Też się średnio łapię w Samyangach. Ale jest zdaje się tak, że 14 mm jest większa, bo to pod pełną klatkę, a 16 mm to tylko APS-C. Dodatkowo są nowe wersje z AF - b. drogie (Z AF-em jest na razie tylko 14-ka jeśli chodzi o szeroki kąt) i starsze wersje do filmowania z zębatką pod Follow Focus.
Nie wiem jak najnowszy samyang, przestałem śledzić część newsów bo jasne UWA mnie nie interesują (choć póki nie zobaczyłem ceny 4000zł za firina 20/2 to się nad nim zastanawiałem bo musi mieć fajne możliwości twórcze ale w tym wypadku skieruję swoje kroki w inną stronę). Z manualnych samyangów po długim researchu wybrałem nowszego, teraz już nie pamiętam czym się dokładnie różniły (miał chyba lepsze powłoki) ale z nich dwóch warto było nowszego.
Ostatecznie i tak się wycofałem z lustrzankowych samyangów.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Z tego co pamiętam to wszystkie samyangowe 14tki kryją FF.
Ten z FE w nazwie ma jako jedyny AF i jest natywny tylko dla soniaków. najmniejsza opcja i bez adaptera, pewnie też wyjdzie przez to najlżej i najlepiej się będzie używać bo nie będzie aż tak lecieć do przodu.
Premium f2.4 to nowość manual, dla wszystkich, najcięższy przez lepsze światło.
AE UMC to tylko nikon ale to chyba tylko różnica bagnetu w stosunku do wersji nie AE.
UMC bez AE to dla reszty mocowań.
Aspherical to najstarsza wersja.
Może nic nie namieszałem
Zobacz które mocowanie ma najtańszy obiektyw w najlepszym stanie do ceny i stamtąd weź+adapter. Natywny E/FE bez adaptera ciężej odsprzedać niż np. canona. No chyba że znajdziesz akurat w dobrym stanie i cenie.
Chyba że się zdecydujesz na wersję AF to nie ma adaptera i będzie najmniejszy w sumie![]()
Ale nie wiem który jest najnajlepszy, jak pisałem nie moja działka choć znając życie ten premium jest niezły ale i ten z AFem też powinienKwestia czy szukasz optymalnej jakości do ceny.
- - - - kolejny post - - - - - -
A, wyszedł ostatnio też irix 15/2.4, dodaj do listy do porównania
http://www.optyczne.pl/405.1-Test_ob...st%C4%99p.html
SY 14 FE to przede wszystkim inna optyka, bez takiej dystorsji falistej jak w zwykłym, silnik jest szybki i cichutki. W wolnej chwili zrobię jakąś recenzję, bo naprawdę szkło warte uwagi.
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Hm. Nie wiem jakie są ulepszenia w A7s w stosunku do A7 (coś jest cięższa, ma więcej metalu ale nie wiem czy coś poprawiono w AF i czy bagnet ma metalowy) ale upraszczając A7s i A7sII to chyba pierwsze aparaty, przy których dopłacać trzeba za mniejszą liczbę megapikseli. No bo tak porównując A7II i A7sII to w sumie różnica to o połowę mniej mpx, za co trzeba zapłacić nie 7 tysi a 14 tysi. Jakaś paranojaTo nie można zmniejszyć ilości mpx taniej?
![]()
Skontaktuj się z nami