Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: AF w 50/1.8 G

Domyślnie AF w 50/1.8 G

Witam, prawie 3 lata temu kupiłem 50/1.8 G i wtedy jeszcze byłem na etapie testowania, porównywania itp. więc z 3 sztuk wybrałem 1, której nie mogłem nic zarzucić odnośnie AF. Ostatnio coś mnie naszło i całą rolkę i potem sporo zdjęć na cyfrówce robiłem i widać ewidentnie, nie trzeba nic testować, przy normalnym fotografowaniu widać, że obiekty z bliska i z daleka ma front focus. Wkurzyłem się, bo nigdy bym nie pomyślał, że obiektyw, który jest rzadko używany potrafi się rozjechać. Obiektyw miał 2 lata gwarancji,więc się skończyła, a na aparaty też już dawno gwarancji nie mam. Czyli zostaje mi teraz wydać 200-300zł na kalibracje ? I jak taka kalibracja ma wyglądać ? mam wysłać obiektyw czy obiektyw z aparatem ? Nie bardzo też chce wysyłać obiektyw z aparatem, by tylko z jedną puszką dział okej, a w żadnym nie ma mikroregulacji. Może pytania i sam problem trochę jak bym kupił dopiero swój 1 jasny obiektyw, ale po prostu nigdy nie zawracałem sobie głowy kalibracjami, testami itp. po prostu robiłem zdjęcia.
    Nikon F75 + N35/2.0D | V58/1.4 | N85/1.8D

Domyślnie

Mi się 50 rozjechała po 2 msc używania, od tak po prostu nagle FF.

Sam obiektyw jak oddasz to może okazać się, że puszka też wymaga kalibracji.
    Masz inne szkła jeszcze ?
    Jaki aparat ?

Domyślnie

Na D5100 widać FF, którego nie było, a z 2 F75 trafiał idealnie, teraz jest minimalny ff. Dlatego nie chce by ustawili mi szkło pod D5100 a wtedy z analogami nie będzie trafiać, więcej robię analogiem.
    Mam jeszcze 35/1.8 DX i 18-105 DX i one trafiały i trafiają i nic się z nimi nie dzieje, reszta szkieł to AF-D ale je podpinam pod analoga i z nimi problemów jeśli o af chodzi to nie ma i manualne szkła. Gdybym miał pewność, że po kalibracji af będzie prawidłowo działa z wszystkimi puszkami to i bym zapłacić ( nie małą ) kwotę za tą kalibracje.

Domyślnie

Dla tego trzeba kupować "kundle", które mają przyrządu do kalibracji w domu .

- - - - kolejny post - - - - - -

Dodam że sam moje wszystkie szkła Nikkory, ale coraz częściej patrzę na stałki od konkurencji.

Domyślnie

Teraz przeczytałem jak super gramatycznie napisałem. Ale dwa razy przerywałem pisanie tego zdania .

Domyślnie

Na Sigme art 50/1.4 patrzyłem, ale jest ponad 3 razy droższa od nikkora, nie potrzebuje 1.4 i nikkor jest dużo mniejszy i lżejszy, sigma waży więcej niż moje body i wszystkie filtry mam 58, a Tamron różni się tym, że jest też ponad 3 razy droższy od nikkora, bo ma stabilizacje. Sigmą się pobawiłem i rozważałem nawet zmianę, ale nikkor został. Carl Zeiss Planar 50/1.4 lub Voigtlander 58/1.4 odpadają, bo mam już manualną 50 i potrzebuje drugiej z AF.
    Co radzicie zrobić z Nikkorem 50/1.8 G oddać samo szkło do kalibracji i liczyć, że będzie okej z wszystkimi puszkami ? Czy macie inną rade ?

C_K
    Gość

Domyślnie

Kup bezlusterkowca z matrycą aps-C i zapomnij o bf i ff....no chyba ze zajmujesz się sportem i potrzebujesz mega szybkiego af-a.

Domyślnie

Wystarczy fotografować dzieci i nagle okazuje się że nie można zdążyć z ujęciem, bo mina już nie taka, świeczki na torcie zdmuchnięte, albo huśtawka w innej fazie ruchu. Może w tych najnowszych już poprawiono szybkość AF, ale 2-3 lata temu w wakacje porównywałem z ciekawości na placu zabaw jakieś Sony sąsiada i mojego D7100 i różnica była zauważalna.

Domyślnie

Pytanie, jakie sony.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tbogdanowicz Zobacz posta
    Wystarczy fotografować dzieci i nagle okazuje się że nie można zdążyć z ujęciem, bo mina już nie taka, świeczki na torcie zdmuchnięte, albo huśtawka w innej fazie ruchu. Może w tych najnowszych już poprawiono szybkość AF, ale 2-3 lata temu w wakacje porównywałem z ciekawości na placu zabaw jakieś Sony sąsiada i mojego D7100 i różnica była zauważalna.
    Może też napisz jakie szkło, bo to też wiele zmienia...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów