Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: AF w 50/1.8 G

Domyślnie

Ja body / system dobieram patrząc na obiektywy. Nie potrzebuje miniaturyzacji, po za tym D5100 jest dla mnie akurat, nie za duży nie za mały, śmieszy mnie mały bezlusterowiec z wielki jasnymi obiektywami, lub długimi, bo 2 adaptery + obiektyw . Mały aparat z aps-c i mały obiektywem dający obrazek jak lustrzanka, spoko, ale mały aparat z wielkim, drogim i ciężkim obiektywem to zatracenie idei bezluster. Bardzo lubię D5100, lubię jaki daje obrazek, odpowiednia ilość Mpx, nie chce go zmieniać, jedynie brakuje mi w nim silnika by móc mieć af w AF-D i mikroregulacji. Dlatego jak już to myślałem o D7000 lub D7100.
    Czy jest możliwość by w serwisie skalibrowali mi tą 50 pod 3 puszki ? Bo boje się, że po skalibrowaniu 50 przestanie trafiać z analogami, a będzie z D5100.
    Kalibracje u nikona na prawdę kosztuje 200-300zł + koszty dostawy ?
    Nikon F75 + N35/2.0D | V58/1.4 | N85/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hird Zobacz posta
    Czy jest możliwość by w serwisie skalibrowali mi tą 50 pod 3 puszki ?
    Musieliby skalibrować szkło i wszystkie 3 korpusy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Pytanie, jakie sony.
    Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Może też napisz jakie szkło, bo to też wiele zmienia...
    Macie rację. Szczegółów nie pamiętam, jak napisałem - było to 2-3 lata temu, ale pamiętam że była to któraś alfa, którą sąsiad się zachwycał (świeży zakup). Obiektyw to był dawany z zestawie zoom.
    Ja do 7100 miałem podpiętego Nikkora 18-70.

Porównanie wykazało że apart sąsiada ma zauważalne opóźnienie pomiędzy wciśnięciem spustu, a zrobieniem zdjęcia.
    Do jakości samych zdjęć, nie miałem uwag, tylko to zauważalne opóźnienie mnie irytowało, bo dzieci biegały na placu zabaw, a później huśtały się na huśtawkach, prawie się nie zatrzymując. Oczywiście to opóźnienie mogło wynikać w równym stopniu z szybkości ustawiania ostrości przez moduł AF, jak i szybkości silnika w obiektywie i da się z nim żyć, ale niesmak pozostał. Miałem go w ręku kilka minut i uznałem że jeszcze mu trochę brakuje do szybkości lustrzanki.

Domyślnie

A jest aparat jakiś do 2tys (nie musi być lustrzanka) pod który da się podpiąć obiektywy Nikon F i nie będzie Ff ani BF ?

Domyślnie

Bez FF ani BF to chyba nawet nie może być lustrzanka
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Więc co ?

Domyślnie

Można ostrzyć na LV w lustrzance. Obiektywy nikona można do większości podpiąć, ale raczej o AF można zapomnieć, za to do Nikona jest problemem podpiąć cokolwiek innego.
    Ja osobiście wole ustawianie ostrości przez detekcje fazy i wole patrzeć przez wizjer optyczny. Jakoś nie lubię ostrzyć na LV.
    Z tego co się orientuje jest trochę bezluster do 2 tyś. Tylko, że to temat o tym, że rozjechał mi się AF w 50, a nie wybór aparatu
    Ostatnio edytowane przez Hird ; 07-12-2016 o 09:14
    Nikon F75 + N35/2.0D | V58/1.4 | N85/1.8D

Domyślnie

@DawiX Nikon 1 z Ft-1

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów