Close

Strona 16 z 38 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 372

Domyślnie

Kto się pochwali pierwszymi wrażeniami?
    Nikon D610, Nikon D750, 2 x Yn-685, N50/1.8, Sigma 24-35/2 ART, Sigma 70-200/2.8, Sigma 85/1.4 ART i cala reszta innych rzeczy.
    www.piekne-chwile.pl

Domyślnie

Witam, przegladam forum juz od jakiegos czasu jednak nigdy nie bylem aktywny. Z gory takze przepraszam za brak polskich znakow, mam tylko angielska klawiature. Pierwsze wrazenia... Szklo na prawde duze i ciezkie. Wieksze i ciezsze niz 24-70. Ale to pewnie juz wszyscy wiedza.

Moja sztuka ma duzy FF... z D4 +15 af fine tune oraz wymaga najnowszej aktualizacji softu w puszce, inaczej af nie dziala poprawnie (wg producenta, ale to akurat prawda w przypadku mojego D4), wiekszosc starszych puszek jak D800/700/600/3/3s itp tez tego wymaga. Z D750 +20 na jednej puszce oraz +18 na drugiej. Dla pewnosci mam zamiar dokupic docka.

Z racji rozmiarow i braku stabilizacji czasy ponizej 1/200 wymagaja bardzo pewnej postawy i silnej reki Najlepiej nie schodzic ponizej 1/400. MZ obiektyw lepiej uzywa sie z D750 niz z D4. Lepiej lezy w dloniach i chwyt pewniejszy. Osobiscie doplacilbym jeszcze polowe ceny za stabilizacje.

Slabo wyglada AF-C... Lubi nie trafic albo uciec. Jezeli obiekt zbliza sie do nas, np biegnace dziecko jest b slabo. Zobaczymy jak sobie poradzi na weselach.

Natomiast jezeli af trafi to w nagrode mamy przepiekny ostry obrazek juz od 1.4. Mysle, ze cala magia i sens tego obiektywu to wlasnie 1.4. Jak ktos uzywa 85 na 2.8 to chyba lepiej miec 70-200. Waga nie wiele wieksza, stabilizacja i filtry 77 zamiast 86 (na prawde sa duze).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szczypiorek1 Zobacz posta
    Moja sztuka ma duzy FF... z D4 +15 af fine tune oraz wymaga najnowszej aktualizacji softu w puszce, inaczej af nie dziala poprawnie (wg producenta, ale to akurat prawda w przypadku mojego D4), wiekszosc starszych puszek jak D800/700/600/3/3s itp tez tego wymaga. Z D750 +20 na jednej puszce oraz +18 na drugiej. Dla pewnosci mam zamiar dokupic docka.
    Kup USB Docka. U mnie w 24/1.4 i 35/1.4 nie ma takich samych wartości we wszystkich zakresach tylko, np. w przypadku 24/1.4 jest +15 na najbliższej odległości ostrzenia, ale na nieskończoności jest już tylko +9. Raz się to ustawi i potem można już się tylko uśmiechać Aha, skoro na każdym body masz inaczej to raczej musiałbyś ustawić to tylko pod jedno konkretne body.

Cytat Zamieszczone przez szczypiorek1 Zobacz posta
    Z racji rozmiarow i braku stabilizacji czasy ponizej 1/200 wymagaja bardzo pewnej postawy i silnej reki Najlepiej nie schodzic ponizej 1/400. MZ obiektyw lepiej uzywa sie z D750 niz z D4. Lepiej lezy w dloniach i chwyt pewniejszy. Osobiscie doplacilbym jeszcze polowe ceny za stabilizacje.
    Może z tą połową ceny to trochę przesada, ale też bym dopłacił do stabilizacji. W 70-200 VRII jest ona fantastyczna. Czekamy zatem na to aż Nikon pójdzie w ślady Pentaxa i Sony wprowadzając stabilizację w body.

Domyślnie

Ciekawe jak z lampą będzie współpracował. Bo jeśli powtórka casusu 35 1.4 art to podziękował...

Domyślnie

od momentu zakupu 35 1.4 art i info o tym, ze sigma planuje wypuscic rowniez 85 czekalem niecierpliwie na ten dzien i .... teraz mam dylemat, bo cos niewidzialnego ciagnie mnie jednak do obiektywow zeissa (np. milvus) o tej samej ogniskowej. niestety w historii mojego amatorskiego zainteresowania foto nie bawilem sie szklami bez autofokusa.
    mam cicha nadzieje, ze beda problemy z dostaniem sigmy w sklepach, to bede mial wiecej czasu na zastanowienie sie

Domyślnie

To kup sobie Canona FD i zobacz z czym się je manualne focenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaweko Zobacz posta
    Ciekawe jak z lampą będzie współpracował. Bo jeśli powtórka casusu 35 1.4 art to podziękował...
    U mnie wysłanie do serwisu rozwiązało kwestię współpracy body-lampa-szkło.

Niemniej dziwi mnie ciągłe narzekanie na szkła Sigmy i współpracę z body Nikona, mając na uwadze, że (nie wiem czy to jest właściwe określenie) protokoły komunikacji między body a obiektywem nie są publicznie udostępniane przez Nikona (czy nawet sprzedając licencje) i w zasadzie projektowanie obiektywów u producentów niezależnych polega na inżynierii wstecznej. Na szczęście, przynajmniej tak w moim przypadku było, serwis w Polsce posiada odpowiednie narzędzia, żeby tą współpracę korpus-obiektyw odpowiednio poprawić. A jak nie da się, to w przypadku zakupu z legalnego źródła w Polsce, istnieje taka instytucja jak rękojmia.

Podsumowując - Sigma namieszała na rynku, że za sporo mniejsze pieniądze otrzymujemy zajefajne optycznie narzędzia porównując je z odpowiednikami Nikona. Przede wszystkim cenowo dostępnymi również dla amatorów.

Osobiście poczekam jeszcze z rok i kupię S85/1.4A
    A7R3/AF18/AF24/AF40/AF85

Domyślnie

Ja bym sigmy nie kupił, nie podoba mi się obrazek z artów, za bardzo sterylny, nudny i za droga dla mnie . Utwierdza mnie to w przekonaniu, że idealne korygowanie wad optycznych wcale nie jest dobre, bo koma i aberracje itp nadają obiektywowi charakteru np nikkor 105/2 dc, który pozwala nam regulować stopień wady.

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    .... teraz mam dylemat, bo cos niewidzialnego ciagnie mnie jednak do obiektywow zeissa (np. milvus) o tej samej ogniskowej.
    Zobacz czy manualne ostrzenie jest dla Ciebie czy to co chcesz fotografować nie ucieknie, a nie będziesz miał możliwości 2 strzału, zobacz czy do obiektywu nie będziesz musiał kupić matówki z rastem i klinem, jedni wolą czyste, jasne matówki do manuali, a inni muszą mieć rasta i klin.
    Nikon F75 + N35/2.0D | V58/1.4 | N85/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hird Zobacz posta
    Zobacz czy manualne ostrzenie jest dla Ciebie czy to co chcesz fotografować nie ucieknie, a nie będziesz miał możliwości 2 strzału, zobacz czy do obiektywu nie będziesz musiał kupić matówki z rastem i klinem, jedni wolą czyste, jasne matówki do manuali, a inni muszą mieć rasta i klin.
    jestem tego swiadomy, ze zeissy sa manualne i troche sie trzeba bedzie postarac, zeby trafic. do szybszych scen mam inne obiektywy z af.
    dlatego myslalem, zeby kupic jakies tansze uzywane manualne szkla i w ten sposob sprawdzic wlasnie, czy manuale sa dla mnie.
    sam jestem ciekawy jak sie ten temat rozwinie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28 Zobacz posta
    sam jestem ciekawy jak sie ten temat rozwinie.
    Zerknij na Samyangi 2/135 albo nowy 1.2/85

Strona 16 z 38 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni