Close

Strona 26 z 38 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 372

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rossi_PL Zobacz posta
    Przeurocza modelka ratuje te zdjęcia z 85ART Trzeba mieć naprawdę sporo samozaparcia żeby przesiąść się z N85 1.8G na tą sigmę, cena +2800pln, waga+~750g...o gabarycie nawet nie wspomnę. A po obrazku naprawdę szału nie ma. Zresztą fotografie całej postaci podobnie odbieram z 50ART, wszystko płaskie jak decha
    Rozumiem, że można być krytycznym wobec obiektywu, ale czy można być aż tak krytycznym nawet nie mając tego obiektywu w dłoni?

Domyślnie

Można być krytycznym oceniając "efekty" obiektywu... Jeśli komuś coś "nie leży" to czemu miałby unikać takiej opinii? Nie każdy lubi "techniczny" obrazek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Można być krytycznym oceniając "efekty" obiektywu... Jeśli komuś coś "nie leży" to czemu miałby unikać takiej opinii? Nie każdy lubi "techniczny" obrazek.
    Jak pisałem wyżej, zdjęcia które wrzuciłeś mnie za zachwyciły: liczyłem na lepszą izolację postaci, lepszy mikrokontrast. Ostrość też mogła by być ciut lepsza (nie chodzi mi o nic w typu makro). Bokeh akurat mi nie przeszkadza, choć tez nie porywa
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Bokeh ta sigma ma fenomenalny, ale chyba średnio rozumiecie działanie optyki. Żeby zrobić odpowiednio ładnie "plastyczny" obraz z ciekawym bokeh'em - nie wystarczy posiadanie samego obiektywu, generującego dany obrazek, do dobrze wyglądającego bokenu/z plastyką, trzeba też dobrać odpowiednie miejsce i światło. Rozumiem co chciał osiągnąć Bryk, specerowe zdjęcia żeby sobie przetestować głównie AF'a i ostrość szkła od 1.4 i prezentując te zdjęcia, opisując szkło dobrze mu to wyszło. Nie starał się pokazać bokeh'u. Na bokeh jest czas, w sieci już są zdjęcia gdzie można zobaczyć plastykę/bokeh i porównania tej sigmy i wypada wyśmienicie pod tym względem i jak pod względem innych walorów optycznych. Tutaj wrzucić dwa zdjęcia na krzyż i leci krytyka jak pies na kość

Fakt jest taki że szkło jest wyśmienite pod względem mechanicznym i optycznym, jak komuś nie pasuje że tak jest, nie musi wydawać takiej kasy i kupować perfekcyjnego szkła, może sobie kupić heliosa z ogromem niedosciągnięć optytcznych i strzelać "bokenowe nieostre zdjęcia" W czym problem ?
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 10-02-2017 o 20:35

Domyślnie

Mnie się właśnie bokeh nie podoba. Jakiś taki dziki, szarpany, a nie kremowy. Z szarpanych i dzikich wolę dużo bardziej biotara/heliosa 40-2. Sigma ma jak dla mnie po prostu brzydki. Ale może za mało zdjęć jak na razie widziałem. U Ali Zmysłowskiej nie wygląda to tak źle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    @Jacek_Z .. ale trzeba przyznać, że wybór szkła (jak są na niego fundusze) to subiektywna sprawa i każdy powinien wiedzieć sam czego mu potrzeba
    W światle tego co się tu w tym watku i w ogóle na forum pisze to nie bardzo się można zgodzić.
    1. Ludzie nie wiedzą sami czego chcą (nie wiedzą - bo sa początkujący) - stąd dużo pytań.
    2. Tu w wątku jest dużo wypowiedzi stawiających na piedestał tą Sigmę, tak jakby ona pozamiatała na rynku i miała być najlepszym wyborem. Ja tylko zwróciłem uwagę (i przytoczyłem argumenty), że niekoniecznie, a ostrość nie jest jedynym wyznacznikiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Bokeh ta sigma ma fenomenalny, ale chyba średnio rozumiecie działanie optyki. (...)
    Błogosławionyś Ty między fotografami...

Ps. Mam taką prośbę i to wcale nie małą - niedługo pewnie zamienisz 85G na 85ART, zrób w wolnej chwili kilka podobnych zdjęć dla porównania obydwoma obiektywami, dasz radę?
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badtorro Zobacz posta
    samozaparcia? miałem 85/1.8D. Sprzedałem bo potrzebowałem dłuższego zooma i potrzebowałem pieniędzy na to.
    Czy drugi raz kupiłbym 85/1.8 choćby i G? absolutenie nie! Nie mogę już patrzyć na te zielenie i magnety na krawędziach i w rozmyciu. Zdaje sie, że nowsza konstrukcja G wcale nie jest w tym lepsza od staruszka D.
    Ta cecha +AF na śrubokręcie bardzo mnie drażniło w tym obiektywie. Mi to przeszkadzało wystarczająco, żeby nie wracać do tego obiektywu.
    Mimo to chcę mieć obiektyw typowo portretowy z płytką głębią. Co pozostaje? Ano niewiele: S85/1.4 art, N85/1.4G, N105/1.4G. Przy czym N85/1.4G nie jest wybitny jeśli chodzi o zielenie i magnety.
    105/1.4 jest ekstremalnie drogi.
    Zostaje Sigma, pomimo absurdalnej wagi.

Niestety Nikkor 85/1.8G cierpi na purple fringing, ale tą niedoskonałość łatwo usunąć w postprocesie. Poza tym nie byłbym aż tak bezlitosny dla tego szkła za 2 tys. zł. Jest o niebo lepszy od poprzednika w wersji 1.8D, który długo u mnie nie zabawił.
    Moje doświadczenie z 85/1.8G jest jak najbardziej pozytywne. Matt Granger w temacie 85/1.8G vs 85/1.4G twierdzi, że te szkła są bardzo do siebie zbliżone.

Ja fotografuję rodzinę i narzeczoną. Czasami kogoś znajomego. Nie mam zdjęć z modelkami itd. Wrzucę tylko jedno zdjęcie z 85/1.8G dla przykładu (bokeh), bo jak dla mnie to fajne szkiełko i zawsze będę go polecał.

Nikkor 85/1.8G @f2.8

Ale temat nie jest o Nikkorze tylko o Sigmie Jeśli ktoś twierdzi, że różnica między tym pierwszym (N85/1.8G) a tym ostatnim (S85/1.4A) jest niewielka to najwyraźniej nie miał z oboma do czynienia U mnie N85/1.8G nadal w szafie leży. Jeść nie woła, ale pewnie i tak niedługo na giełdzie wyląduje. Mnie się jeszcze tylko jedno szkiełko marzy... Nikon 45/2.8 PC-E

Z utęsknieniem wyczekuję wiosny aby właśnie w podobnych warunkach jak powyżej pofocić Sigmą Ciekawy jestem jak będzie "malować" światło przebijające się między listkami.

Domyślnie

Mam Nikkora 85 1.4G, którego używam niezbyt często, czasem jakieś portrety okolicznościowe, czasem jako krótki tele jako szkło pejzażowe. Ma to szkło wady i zalety. Mam Sigmy Art: 24 i 35. Miałem S 50 Art. Ciekaw byłem nowej 85 Art. Technicznie jest bardzo dobra. Dziwię się ludziom, którzy tak bardzo krytycznie wypowiadają się na jej temat. Czyżby było to spowodowane tzw. "bezinteresowną polską zawiścią" ? Jeśli komuś nie pasuje waga, cena, bokeh, autofocus, po prostu nie kupuje. Forum to nie miejsce na odreagowanie swoich problemów. Masz coś konstruktywnego do opisania, co może pomóc innym w ocenie lub wyborze sprzętu, to piszesz. Koledzy, którzy jako pierwsi kupili tę Sigmę i prezentują Wam co można z niej "wycisnąć", poświęcając własny czas, są "dołowani" przez tych, którzy nie mieli okazji mieć w swoich rękach tego szkła. Niestety takie mamy czasy, że korzystając z anonimowości ludzie piszą rzeczy, których nie wypowiedzieli by w normalnej rozmowie z drugim człowiekiem.
    Wracając do Sigmy 85 Art, jest to narzędzie dla tych, którzy muszą lub chcą mieć szkło dające bezkompromisowej jakości obrazek. Mnie nie leży waga, gdyż ja zbieram je do torby "na wszelki wypadek". Nikkor 85 1.4 G jest jednak dużo lżejszy i mniejszy.

Domyślnie

Dziwny wpis. Ja tu nie widzę krytyki Sigmy ART (kto tu napisał, że to słaby obiektyw?), jedynie zwracanie uwagi na różne aspekty. Co zresztą .. sam czynisz w ostatnich słowach pisząc, że wolisz szkło lżejsze.

Strona 26 z 38 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni