Close

Strona 719 z 1914 PierwszyPierwszy ... 21961966970971771871972072172976981912191719 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 181 do 7 190 z 19131
    Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

voitek 35/1,4 i stare a7

Domyślnie

No i wlasnie - jak kto lubi. Mi sie ten look nie podoba wybitnie. A jak dodasz do tego cuda, ktore to szklo mi robilo z kolorami na filmie, to masz obraz calosci. Ja twierdze, ze to zdecydowanie NIE jest dobry obiektyw. Choc oczywiscie wszystkim sie da i kazdemu wedle potrzeb. Ja tego Voigtka zamienilem na 60-letni 35/2.8 i bylem duzo bardziej zadowolony.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    No i wlasnie - jak kto lubi. Mi sie ten look nie podoba wybitnie. A jak dodasz do tego cuda, ktore to szklo mi robilo z kolorami na filmie, to masz obraz calosci. Ja twierdze, ze to zdecydowanie NIE jest dobry obiektyw. Choc oczywiscie wszystkim sie da i kazdemu wedle potrzeb. Ja tego Voigtka zamienilem na 60-letni 35/2.8 i bylem duzo bardziej zadowolony.
    Mi się może nie jakoś wybitnie ale podoba, a 35/2,8 mam FE który jest już nawet więcej niż poprawny.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Domyślnie

A mnie malo interesuja odleglosci bokehogenne, szczegolnie z szerokich szkiel. Sam bokeh, bardzo nerwowy, tez mi nie lezy. Jak dojade do Genui to moze uda mi sie wieczorem podrzucic pare zdjec z tego szkla, zeby zilustrowac o co chodzi.
    No to w takim razie ewidentnie nie było szkło dla Ciebie Ja te szkiełka mam dla malarskiego, jodełkującego bokehu przypominającego impresjonistyczne impasty Do robienia ostrych zdjęć z neutralnymi nieostrościami można użyć czegokolwiek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    No to w takim razie ewidentnie nie było szkło dla Ciebie Ja te szkiełka mam dla malarskiego, jodełkującego bokehu przypominającego impresjonistyczne impasty Do robienia ostrych zdjęć z neutralnymi nieostrościami można użyć czegokolwiek
    I zawsze twierdzilem, ze fotografowac mozna wszystkim, bo jak juz nie ma tych badziewnych ruskich obiektywow, to wszystko wspolczesnie jest przynajmniej uzywalne. Natomiast mi sie jeszcze okrutnie rozjezdzaly kolory. Jak sie obrobi w komputerze, to pewnie uzywac sie da, mase ladnych sampli widzialem z tego szkla. Podrzuce wieczorem te zdjecia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    afgan z 35/1,4@1,4

Łooo mega - nie przestraszył się krzaka gorejącego? Choć może nie znając Biblii nie wiedział co tam z tyłu się odjaniepawla...

Domyślnie

Czornyj - pudło
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Jeśli była ostrzejsza, to raczej kwestia egzemplarza, ale one na A7 moim zdaniem są takie na 3+ jeśli chodzi o ostrość. Podepnij 35/1.2 II to dopiero zobaczysz, co to ostre szkło. A jak już załączamy ilustracje, to też wrzucę coś z Noktona, ciekawe kto zgadnie, z jakiego

Świetna fota z energetyczną panną.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

No ok ale mamy teraz erę cyfrową i pisanie jak to był źle na filmie nie ma w zasadzie znaczenia bo mało kto tak tego obecnie używa. Widocznie szkło (szkła) się dobrze zestarzało
    Choć ma swoje za paznokciami, jako szkło uniwersalne (40tka) mi średnio leżało właśnie ze względu na ostrość na dalekich dystansach, bez f8 było ciężko, a i nawet wtedy nie zawsze idealnie (wspominałem kiedyś w tym temacie o tym 'donucie' nieostrości w kadrze).
    Kolory i rozmywanie to kwestia osobista.

WojtehP - brakowało tu Twojego wkładu Fajne portreciki.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Super kolorki na jednym i drugim, fajne warunki się trafiły
    Dzięki
    W tym roku było wyjątkowo ładnie w Krakowie, normalnie od października do lutego potrafiły być ze 2-3 dni bez zamglenia/zachmurzenia z takim słońcem i przejrzystością.
    A jest jeszcze taka drobna kwestia:
    - na Wieżę Ratuszową wpuszczają do 17.30 (a zamykają o 18 )
    - w styczniu i lutym nie wpuszczają na wieżę w ogóle
    - od 5 marca (od kiedy już chyba wpuszczają) zachód jest już o 17.30, a pod koniec marca zmiana czasu o godzinę i zachód o 19...
    - i tak wiosna i lato aż dopiero na końcu października jest zmiana czasu i zachód z 17.30 przesuwa się na 16.30 i można zacząć fotografować zachody

Reasumując na zachód słońca na Wieżę jest sens wchodzić tylko przez ok. 60 dni w roku - w listopadzie i w grudniu i może chwile w marcu i październiku (ale to na pośpiechu) i to pewnie też pod warunkiem że akurat nie pada, nie wieje i jest dość ciepło bo nie wiem czy nie zamykają okien w złych warunkach, a nawet jak nie pada to szansa na przejrzystość i brak smogu ograniczającego widoczność w tym okresie jest niewielka. Akurat pracuję 15 minut od Rynku ale i tak musiałem się zwolnić godzinę wcześniej aby zrobić te zdjęcia... Na taką okazję polowałem od kilku lat odkąd na to wpadłem A i to niedługo przed zmianą miejsca pracy więc mi się udało na koniec... No i taki drobiazg że jeszcze trzeba mieć ze sobą sprzęt do focenia jak by się rozpogadzało na zachód...;p
    Wschody oczywiście odpadają bo otwierają dopiero długo po nich.

Natomiast brakło mi trochę fajnych chmurek więc pewnie jeszcze będę próbował w ograniczonym zakresie (weekendy listopad-grudzień) walczyć z tematem. Nie miałem też ze sobą tele ani UWA więc jest dodatkowa motywacja
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Strona 719 z 1914 PierwszyPierwszy ... 21961966970971771871972072172976981912191719 ... OstatniOstatni