A co się stało temu jabłkowi? Że tak sczerniał?
Szukaj
A co się stało temu jabłkowi? Że tak sczerniał?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Gdzie szczerniał. Tak ma. Świeżo nadgryzione
Całą jakość zżera internet (:
Można kliknać na zdjęcie i f11. Wtedy jest lepiej.
Oj boszsz... zdjęcie jest, jakie Ci się podoba, albo jakim chciałeś się podzielić. Że ma coś tam na jabłku brązowego - ma bo miało. Jak Ci nie pasuje, wyślij do Wujka Owaina - Mistrza Stympla, to białe będzieKtoś powie że za mocno kontrastowe czy tam co, ale może właśnie ma takie być. Ważne aby się Tobie podobało
Ale żem mądrości nagadał, jak gugu jakiś. Ale spać nie mogę, stres
Propozycję mam, łyknij coś i zjedź suwakami w drugą stronę, kontrast na minus, clarity na minus, ostrość na minus - a też będzie fajne
A może fajniejsze?
Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!
O Matko, chyba by mi się nie chciało! Ja to aparat z ręki, vadera do drugiej ręki, a doświetlam czołówką![]()
![]()
Ustaw sobie tryb S i taki czas jaki utrzymujesz i będzie ok bez stabilizacji dużo taniejKrótsze czasy odbijesz sobie w wyższym ISO które na A7 i tak jest dość wysoko używalne. A część szkieł i tak ma stabilizację. A szerszym z kolei mniej potrzebna. Swoją drogą może warto poćwiczyć aparatową kamasutrę i skorygować pozycje do fotografowania to trzęsące ręce może przestaną przeszkadzać
![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
No ale mówią internety, że A7II jeszcze cosik lepszego ma od A7, niby lepszy AF? A nastawiając się w A7 na stare szkła, ta stabilizacja się przyda. No i chcąc mieć jako podstawowe szkło 28/2 bez stabilizacji, sięona przyda. Zresztą jeśli decyzja będzie na "tak" to te dwa klocki przy nówce czy jeden klocek przy używce przeboleję. Przejrzałem swoje ruszone zdjęcia, których mam sporo czasy 1/5, 1/10, 1/15 sek przy iso 1600 (czasem 3200) na a6000. Chyba muszę sobie kupić noktowizor. Statyw nie rozwiązuje sprawy, bo tu nie ruch aparatu przeszkadza ale ruch żony, psa, kochanka żony. No a jak patrzyłem na A7 to tolerancja szumowa skoczy mi tylko do iso 3200.
28 to dość jasne szkiełko a i na a7 będziesz mógł spokojnie podbić ISO do 6400. Ja nad A7II też się zastanawiam, ale do video bo tu brak stabilizacji mocno przeszkadza. Pewnie i tak skończy się na pierwszej wersji bo różnica w cenie spora. No chyba, że niedługo wyjdzie A7III i Sony zrobi świąteczną wyprz na sprzęt, który przestał robić zdjęcia.
Ale jak się obiekt poruszył to stabilizacja przecież nic nie pomoże bo czas będzie dalej za długi... Zresztą takie poruszone czasy to nie żadne 'trzęsące ręce', to są po prostu ciężkie czasy do utrzymania, a czym dłuższe ogniskowe, czym gęstsze matryce tym gorzej. A a6000 ma dodatkowo cropa... Dla 50mm powinieneś mieć ok. 1/80s, a jak obiekty się ruszają to i 1/100s albo krócej.
A7 ma i tak o działkę używalniejsze ISO od a6000. Ja używam do iso6400. A7v2 z tego co pamiętam ma takie same czułości jak A7.
Więc jak mówię - zacznij od ustawienia trybu S bo masz problemy z czasami. Zresztą aparat ustawia sobie co najmniej 1/ogniskowa sekundy, a przy manualach z tego co pamiętam 1/50s... Więc zamiast ustawiać ręcznie ISO ustaw autoiso i się nim nie przejmuj, najwyżej sobie odszumisz zdjęcie w PP. Albo doświetlaj lampą jak robisz dużo zdjęć w słabych warunkach, wyjdzie taniej niż nowy aparat
Jak chcesz najlepszą jakość zdjęć to używaj statywu zamiast kombinować, jak obiekty się ruszają to nie ma zmiłuj - albo jaśniejsze szkło, albo się godzisz na szumy albo lampa. Działka światła nowego aparatu Cię nie zbawi jak masz taką szumofobię i wychodzą Ci takie czasy które trzeba podkręcać o co najmniej 2 działki... Ani stabilizacja.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami