Czornyj, przy tak pięknych kobitach to wad nie zobaczy choćbyś miał foty nawet "judaszem" zrobić..![]()
![]()
Szukaj
Czornyj, przy tak pięknych kobitach to wad nie zobaczy choćbyś miał foty nawet "judaszem" zrobić..![]()
![]()
No.4 coś jakby mydlane, albo mi się znowu wzrok pogorszył![]()
Fotografuję od wielkiego dzwonu przy okazji jakichś komercyjnych zleceń nie certoląc się przy tym zbytnio, więc z braku wprawy i chęci sporo mam nietrafionych czy poruszonych, ale nie przykładam zbyt dużej wagi do ostrości o ile zdjęcie ma interesujące dla mnie walory malarskie![]()
Mimo że noktony to mają inną budowę optyczną. Z szerokiego wywiadu jaki robiłem przed wyborem 35 czy 40 wyszło że 40tka jest ostrzejsza.
Swoją drogą 40mm to też była fajna odmiana, bardzo polubiłem te ogniskową. Choć bywało że czasem za wąsko![]()
Jeszcze takie dorzucę z ostatniego wypadu
(też fe24-70/4)
Ostatnio edytowane przez ikit ; 25-11-2016 o 09:57
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Jeśli była ostrzejsza, to raczej kwestia egzemplarza, ale one na A7 moim zdaniem są takie na 3+ jeśli chodzi o ostrość. Podepnij 35/1.2 II to dopiero zobaczysz, co to ostre szkło. A jak już załączamy ilustracje, to też wrzucę coś z Noktona, ciekawe kto zgadnie, z jakiego![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Czornyj - jestem w tej chwili w autobusie w Cannes, wifi jest ale srednie i cos nie chca mi sie wyswietlac Twoje zdjecia. Ale mniejsza z tym. Ja mowie o swoich doswiadczeniach. Noktona 35/1.4 uzywalem z M7 na filmie. Mial fatalnie wygladajace nieostrosci, taka dziwna, 'przeostrzona' ostrosc, flarowal i przede wszystkim robil cuda z kolorami. Portra byla kompletnie nieuzywalna. Robiac cyfrowe zdjecie i obrabiajac je mozesz wiekszosc rzeczy sobie poprostowac.
Byl to jedyny obiektyw w moim zyciu, na ktory narzekalem. Oddac trzeba, ze byl niezle zbudowany i mial fajna wielkosc (chociaz farba odlazila).
Co prawda w obrebie tego bagnetu alternatyw dla tego szkla nie ma, ale jak slysze jak wszyscy chwala, to stwierdzilem ze przyda sie zdanie odrebne.
Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 25-11-2016 o 10:17
Eeee, to banalnie proste - 50/1,5
- - - - kolejny post - - - - - -
Super kolorki na jednym i drugim, fajne warunki się trafiły
35 i 40 porównywałem osobiście i mz. tzw. jeden ch... - są jakieś aptekarskie różnice, ale do zniwelowania w PP. Oczywiście mówimy o odległościach bokehogennych, bo inne mnie nie interesują - te obiektywy naprawdę tragiczne na dłuższy dystans, ich fatalna opinia nie wzięła się znikąd.
Negatywna opinia o tym szkle jest dominująca, oczywiście nie bez powodu - tyle, że warto nadmienić że bruździł na kolorowym negatywie, bo w kontekście przedmiotowego wątku obiektywnie ma to znaczenie pomijalne w porywach do nikłego![]()
voitek 35/1,4 i stare a7
Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 25-11-2016 o 10:30
A mnie malo interesuja odleglosci bokehogenne, szczegolnie z szerokich szkiel. Sam bokeh, bardzo nerwowy, tez mi nie lezy. Jak dojade do Genui to moze uda mi sie wieczorem podrzucic pare zdjec z tego szkla, zeby
A mnie malo interesuja odleglosci bokehogenne, szczegolnie z szerokich szkiel. Sam bokeh, bardzo nerwowy, tez mi nie lezy. Jak dojade do Genui to moze uda mi sie wieczorem podrzucic pare zdjec z tego szkla, zeby zilustrowac o co chodzi.
Skontaktuj się z nami