Close

Strona 714 z 1914 PierwszyPierwszy ... 21461466470471271371471571672476481412141714 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 131 do 7 140 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    mz pełna klatka oferuje pełniejszy i większy wybór szkieł niż crop to że szkło daje się użyć na połowie klatki oznacza tylko że nosisz większego klamota niż w rzeczywistości potrzebujesz.
    Weź proszę przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, potem jeszcze raz i kolejny, aż zrozumiesz, że to bełkot.
    Do puszki APS-C da się podpiąć więcej szkieł, bo te pod APS-C oraz te pod FF. To raz, a dwa akurat jednym z niedostatków systemu opartego na A7 jest brak małych (tzw. naleśników) stałek. Sony w przypadku systemu APS-C ma dwa takie szkła, a i reszta jest wyraźnie mniejsza od odpowiedników FF. Zresztą żadne szkło APS-C nie kryje w pełni FF, nawet Nikkor 35 DX, mimo, że niektórym się tak wydaje. Zatem jak się nie kupuje szkieł FF do puszki APS-C, to nie ma większych klamotów niż się potrzebuje. QED.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Weź proszę przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, potem jeszcze raz i kolejny, aż zrozumiesz, że to bełkot.
    Do puszki APS-C da się podpiąć więcej szkieł, bo te pod APS-C oraz te pod FF. To raz, a dwa akurat jednym z niedostatków systemu opartego na A7 jest brak małych (tzw. naleśników) stałek. Sony w przypadku systemu APS-C ma dwa takie szkła, a i reszta jest wyraźnie mniejsza od odpowiedników FF. Zresztą żadne szkło APS-C nie kryje w pełni FF, nawet Nikkor 35 DX, mimo, że niektórym się tak wydaje. Zatem jak się nie kupuje szkieł FF do puszki APS-C, to nie ma większych klamotów niż się potrzebuje. QED.
    Moim zdaniem to jaś ma rację. Każde szkło apsc może działać na maxa swoich możliwości na połowie formatu FFa, a na apsc każde szkło FF używane jest tylko w części. Krótko mówiąc na a7 jak trzeba coś małego to można używać nawet e20. W drugą stronę czym szerzej tym gorzej bo szerokie szkła na FF są standardowymi na apsc. Standardowe zoomy FF też mają nagle do kitu zakresy na apsc, a coś co jest dość jasne na FF jest już dość ciemne na apsc...
    No i na FF są np. małe szkła dalmierzowe, pod apsc jest dużo mniejszy wybór dedykowanych a te na FF mają po przeliczeniu słabe ogniskowe i dopiero dość wąsko można mieć coś sensownie małego.
    Nie trzeba kupować większych klamotów niż się potrzebuje? No to masz może w sony E jakiś telezoom powyżej 210mm na apsc? Albo dłuższe macro? Albo 50/1.4? W ogóle większość telezoomów jest projektowana pod FF. A i często jasne szkła są tylko w wersji FF i trzeba nosić więcej niż potrzeba.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    W pierwszej dwudziestce 15 aparatów sony, w tym topowe modele.
    W tym 6x a6000 i 3x a5000:P
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Zawsze można odwrócić kota ogonem i napisać, że szkła FF na APS-C lepiej pracują, bo obcina się brzegi, które są najsłabsze.

Telezoomy i makro to nie moja bajka, dla mnie te działy optyki w ogóle nie istnieją. Tylko przez to, że mam 16-70, to mogę napisać, że mam coś dłuższego niż 50 mm. W życiu nie zrobiłem żadnego zdjęcia makro.
    Używanie na FF szkieł APS-C zawsze, ale to zawsze rodzi jakieś problemy, można co prawda przełączyć tryb pracy matrycy, ale po co wtedy puszka FF. Na APS-C można za to bez problemów użyć np. FE28 i robi się bardzo fajne szkło standardowe.
    Nie trzeba nosić więcej niż potrzeba, teraz już mi się to w zasadzie nie zdarza. Wypychanie toreb i plecaków szkłami świadczy tylko o tym, że ktoś nie wie co chce osiągnąć lub nie ma pojęcia jak.
    Z bezlusterkowych systemów APS-C Sony i tak ma MZ najlepszą ofertę szkieł. Nie są specjalnie drogie, dość dobre optycznie i stosunkowo małe. Fuj ma świetne szkła, ale budżetowe to one nie są. Samsung miał dość ciekawa ofertę, ale zwinął się zanim się rozwinął.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

... Fuj ma świetne szkła, ale budżetowe to one nie są...
    A i do najmniejszych tez je trudno raczej zaliczyć
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Ostatnia poprawka (3.30) do A7II programowo usuwa nieodświetlenia (?!) przy robieniu zdjęć błyskiem.
    Ale problemu z przełączaniem wizjer/ekran nie widzą.
    Problem jest nawet w ciemnym otoczeniu.
    przykładasz oko - włącza się ekran, patrzysz na ekran a ten czarny ...
    Ostatnio edytowane przez vid3 ; 22-11-2016 o 23:14

Domyślnie

odniosłem się do cytowanego posta -moje doświadczenie mówi że do pełnej klatki daje sie podpiąć więcej szkieł bo po pierwsze jest ich więcej (ogniskowa, rodzaj, jasność), a po drugie spora część z nich (tych fullframe) traci całkowicie swoje właściwości po podpięciu do cropa np. ryby, uwa, szerokie ts, ewentualnie traci swoje wlaściwości częściowo - więc najcześciej z jednym małym wyjątkiem podpinanie szkieł ff pod cropa jest tylko protezą powodującą dźwiganie większego klamota - pisanie o bełkocie na pewno nie wpłynie pozytywnie na jakość i poziom polemiki więc z mojej strony to wszystko.
    ale jeśli macie na myśli ilość sprzedanych kitow po 200zł dedykowanych do półklatkowych aparatów to być może jest ich rzeczywiście więcej na rynku ale kogo to może interesować to nie wiem.

Zawsze można odwrócić kota ogonem i napisać, że szkła FF na APS-C lepiej pracują, bo obcina się brzegi, które są najsłabsze.
    a najlepiej pracują ryby, uwa i szerokie ts
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Zawsze można odwrócić kota ogonem i napisać, że szkła FF na APS-C lepiej pracują, bo obcina się brzegi, które są najsłabsze..
    Co by nie odwaracać szkieł nikona czy canona pod aps-c jest raptem kilkanście sztuk reszta to wszystko szkła FF.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Dziekuję qbic za odpowiedź. Z tego wniosek że podstawowy zakup to 5 zapasowych baterii minimum tylko jak je ładować ? Są jakieś dostępne ładowarki ?
    Polecam akumulatory zamienniki Newella oraz ładowarki pojedyncza lub podwójną. Jakby co pisz PW.

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Jakie szkiełko dalmierzowe byś polecił pod portret? Jest może coś z tiltem?
    Masz na myśli jakieś konkretne szkło ? Z nowszych znam w zasadzie większość szkieł dalmierzowych, więc może mógłbym pomóc. Nie wszystkie szkła z dalmierza będą chodzić dobrze pod A7 (color shift, ostrość na brzegach).
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Ale za to środek jest bardziej obciążony gęstością matrycy...
    I na tej samej zasadzie szkła apsc na apsc nie mają sensu bo mają nieobcięte brzegi
    A jak te brzegi tak martwią to można użyć na FF szkieł o większym kryciu i im obciąć brzegi.
    Zresztą ze szkła FF na FFie też można obciąć brzegi szkła.

Telezoomy i makro to nie moja bajka, dla mnie te działy optyki w ogóle nie istnieją.
    To że Ty nie widzisz gdzieś problemu nie znaczy że on nie istnieje

Używanie na FF szkieł APS-C zawsze, ale to zawsze rodzi jakieś problemy, można co prawda przełączyć tryb pracy matrycy, ale po co wtedy puszka FF.
    Bo z FFem możesz używać w pełni szkieł FF ORAZ szkieł apsc. Możesz też szkieł FF używać w trybie cropa i masz dwie ogniskowe z jednego szkła. Możesz mieć część szkieł apsc bo np. są małe (ja mam do dziś e55-210 na wypady w góry), a część FF bo są lepsze i wybierać je do odpowiednich zadań.

Na APS-C można za to bez problemów użyć np. FE28 i robi się bardzo fajne szkło standardowe.
    Na FF nie da się bez problemów użyć FE28??
    Do tego da się jako 28mm i jako crop z 28mm. Na apsc masz tylko jedną opcję. No i adaptery UWA i rybie do FE28 na apsc nie mają sensu...

Z bezlusterkowych systemów APS-C Sony i tak ma MZ najlepszą ofertę szkieł. Nie są specjalnie drogie, dość dobre optycznie i stosunkowo małe. Fuj ma świetne szkła, ale budżetowe to one nie są. Samsung miał dość ciekawa ofertę, ale zwinął się zanim się rozwinął.
    Tu się zgodzę
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

proszę was o pomoc - chce kupić grip - jaki najlepiej? czy zamiennik jest na tyle dobry, że warto czy tylko Oryginał?

nie mogę ciagle w kieszeni nosić akumulatorów - tu beda dwa

jeszcze jedno na allegro jest akumulator http://allegro.pl/sony-ilce-7-alpha-...212090995.html Duracella - czy jest lepszy??
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 23-11-2016 o 09:50

Strona 714 z 1914 PierwszyPierwszy ... 21461466470471271371471571672476481412141714 ... OstatniOstatni