Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie problem z hdd - help

Witam
    Zdarzył mi się problem z twardym dyskiem a raczej z partycja systemowa.
    Winda sygnalizuje ze wystapil blad pliku ntfs.sys, po czym restartuje kompa. I tak bez końca.

Proba reinstalacji systemu WinXP z dyskiem ustawionym jako master wywoluje blad, uruchomienie systemu z innego dysku awaryjnego, z felernym hdd jako slave powoduje restart systemu.
    Uruchomienie systemu z konsoli wywoluje blad i restart systemu.
    Uruchamianie innych edycji windows, z plyty, z bootowalnej dyskietki wywoluje restart systemu.
    Odpalenie linuxa z cd zawiesza system, na utworzenie partycji linuxowej nie mam miejsca...

Moj problem polega na tym ze nie moge zastapic pliku ntfs.sys z dysku instalacyjnego gdyz podlaczenie owego dysku do komputera powoduje wspomniany blad.
    Jak mam naprawic partycje systemowa badz ja po prostu zformatowac jesli nie moge dostac sie do dysku???
    BIOS widzi hdd, dopiero podczas bootowania windy wszystko sie wykrzacza ...

Ktos moze doradzic?

Domyślnie

Podlacz ten dysk do drugiego kompa jako drugi lub przez kieszen , zgraj wszystko co wazne , wloz z powrotem , sprawdz np. programem Seagate czy nie ma uszkodzen , jak nie to reinstalka i po bolu.
    Najprosciej ale trzeba miec drugi komp ...

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Sprobuj tak:

1. Odpal system np z dyskietki i zmien nazwę pliku ntfs.sys na ntfs.old (w katalogu
    windows/system32/drivers/)

2. Odpali system z walniętego dysku - powinien sie wlaczyc checkdisk i zaczac cos sprawdzac (warunek: partycja systemowa musi byc FAT32, jesli nie - moze nie widziec partycji NTFS

3. Po tym zabiegu jak odpalisz system z dysku, moze nie widziec wogole partycji NTFS (j/w)

4. Teraz pozostaje wrzucic nowy plik ntfs.sys (np z plyty instalacyjnej) do katalogu Windows/system32/drivers/ ..i powinno ruszyc.

Domyślnie

No dobrze, tylko dlaczego system mi sie wykrzacza jak uruchamiam go ze sprawnego zapasowego hdd ??
    Wiem co powienienem zrobic ale problem w tym ze nie moge - podlaczenie padnietego dysku do systemu powoduje jego restart i to mimo ze na awaryjnym hdd jest wszystko ok i pomimo faktu ze awaryjny jedzie jako master i to zniego jest rozruch...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pdzran Zobacz posta
    Piszesz awaryjny , miales mirroring ?
    Heh - moze niescisle sie wyslawiam - awaryjny hdd to 3 GB staruszek z windows i sterownikami, po podlaczeniu drugiego hdd -80 GB wszystko dziala. W momencie gdy podlaczam główny dysk - 200 GB system pada. Pal szesc te 4 GB danych na systemowej partycji - gorzej ze na tym dysku na drugiej partycji mam duza czesc niezarchiwizowanych zdjec ktore mialem wlasnie wypalic (usiadlem z plytami i mi sie pojawil %^$^ blad ntfs.sys...) ...

Domyślnie

Objawy, które zacytowałeś wskazują raczej na poważny błąd na HDD i jeśli nie uda Ci się go 'odpalić', to pozostaje Ci użycie np. programu naprawczego (stosownie do dysku), aby dokładnie przeskanować jego strukturę. Skanowania takiego dokonuje się z dyskietki lub płyty bootowalnej. Nie bardzo zrozumiałem Twoją wypowiedź w kontekście uruchamiania w celach naprawczych systemu linuxowego z płyty bootowalnej i wyjaśnij mi co się właściwie 'zawiesza', Linux, czy HDD zawiesza komputer przy próbie ingerencji. To jest podstawowa kwestia, którą trzeba wyjaśnić. Na wstępie, to w ogóle trzeba sobie zadać pytanie, co było powodem uszkodzenia pliku ntfs.sys.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 09-08-2007 o 10:16
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Czasami tak sie robi. Sprobuj zmienic jego nazwę, mi kiedys ta metoda pomoga..a miałem podobnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    Heh - moze niescisle sie wyslawiam - awaryjny hdd to 3 GB staruszek z windows i sterownikami, po podlaczeniu drugiego hdd -80 GB wszystko dziala. W momencie gdy podlaczam główny dysk - 200 GB system pada. Pal szesc te 4 GB danych na systemowej partycji - gorzej ze na tym dysku na drugiej partycji mam duza czesc niezarchiwizowanych zdjec ktore mialem wlasnie wypalic (usiadlem z plytami i mi sie pojawil %^$^ blad ntfs.sys...) ...
    Nemeth , moze :
    - zasilacz nie wyrabia po podlaczeniu drugiego dysku ;
    - w tym duzym dysku jest uszkodzona elektronika , robi zwarcie , powinna byc nie ciepla a bardzo , bardzo ciepla , sprawdz

Sprobuj, jesli masz mozliwosc podlaczyc go przez USB - sa kieszenie , badz same interfejsy (mam taki fajny USB 2.0 na ATA zwykel , ATA laptopowe i SATA - koszt okolo 60 pln)

Domyślnie

Myślę, że Koledzy szukają błędu nie tam, gdzie jest.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów