Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Paula

Domyślnie

Modelka Ci za to głowy nie urwała ?
    Zmarszczki na twarzy, dziwne ułożenie głowy co z kolei powoduje dziwny wygląd szyi, włosy wyszły źle.
    Tło zupełnie nieciekawe ( ja wiem, niektórzy kochają bokeh ), jakby wklejone ( duże różnice w oświetleniu ).

Po prostu nie.
    Pierwsze było dużo lepsze.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Głowę mam na swoim miejscu konstruktywna krytyka zawsze na długo utkwi w pamięci.
    D750 / / d500 / / N24-120f4 / / N35 1.8ed / / N85 1.8g / / N200-500vr / / sb700 /..... https://www.flickr.com/photos/114176014@N04/

Domyślnie

Mało naturalnie głowa skręcona, jak by patrzala na coś i myślała "co ja tu kur... robię ?".

Takie moje odczucie. Jeśli chodzi o "zmarszczki" to dobrze, że nie ma retuszu !! Jeszcze tylko zmyć tapetę i będzie ok - naturalna, bez 2h photoshopa i usuwania wszystkich nierówności
    Tło mogło by być mniej rozmyte i trochę jaśniejsze.

Taka tam opinia amatora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DawiX Zobacz posta
    Takie moje odczucie. Jeśli chodzi o "zmarszczki" to dobrze, że nie ma retuszu !! Jeszcze tylko zmyć tapetę i będzie ok - naturalna, bez 2h photoshopa i usuwania wszystkich nierówności
    Ale kto mówi o retuszu ? Na pierwszym problemu nie ma, pojawia się na drugim, zapewne przez grę światła i cienia, czyli złe oświetlenie oraz złe umalowanie modelki.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Jedynka jest dla mnie całkiem fajna, trochę razi może to rozmyte drzewo w tle "wyrastające" z lewego ramienia. Oba zdjęcia moim zdaniem wymagają zdecydowanie większej obróbki. Naturalnie nie chodzi mi o zrobienie z miej figury woskowej, natomiast odrobina czasu poświęcona w postprocesie wniosłaby z pewnością wartość dodaną. Popracuj trochę nad ich obróbką, w końcu to Twoja żona
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Nie przywaliłeś zdjęć lampą?
    Delikatniej z fotkami. Postaraj się o więcej światła i więcej subtelności. Teraz zdjęcia są zbyt dosłowne.
    ps. prywatna żona to najtrudniejszy "obiekt" do fotografowania i najostrzejszy krytyk
    Spraw żonie frajdę i poszukaj wizażystki. Poproś o delikatny makijaż do portretu. Dobry makijaż powoduje, że retusz to właściwie tylko ostatni szlif.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Zgadzam się z amirezem. Moim zdaniem jednak nad tymi zdjęciami spokojnie jesteś w stanie popracować
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Słuchając tych wszystkich opinii, stosując sie do nich i brnąc coraz głębiej w stylistykę jaka na forach jest uważana za prawidłową/optymalną, osiągniesz sukces i zaczniesz robić zdjęcia które bedą akceptowane przez ogół forowiczów i prawdopodobnie przez żonę i jej koleżanki. I te zdjęcia bedą tak samo interesujące

Mi zdjecie numer 2 znacznie bardziej się podoba właśnie ze względu na trochę "nietypową" pozycję. Na przyszłość zwróć uwagę na to co dzieje się z szyją .

Co do światła to masz 2 możliwości.
    1 - odcinasz lampę błyskową i zapominasz o niej a starasz sie wykorzystać światło zastane. Dzięki temu nauczysz sie trochę obserwować otoczenie pod tym kątem.
    2 - do całości zestawu dokupujesz akcesoria pozwalające rozproszyć światło lampy.

W obydwu przypadkach należałoby kupić statyw do lampy , mocowanie blendy, blendę biało-srebrną. Taki zestaw niewiele waży ale niestety zajmuje miejsce. I na to nie ma dobrego rozwiązania.

Jeżeli zakupisz taki zestaw, to w przypadku zastosowania się do punktu pierwszego, będziesz miał szansę na leciutkie wypełnienie cieni lub lekkie doświetlenie oczu, czyli "zrobienie oka temu misiu" . A czasem zastosowanie blendy jako murzyna czyli odcięcia światła.
    W przypadku zastosowania sie do punktu numer dwa, uzyskasz mozliwosc odbicia światła lampy od powierzchni blendy, co daje bardziej rozproszone światło i świecenie cała powierzchnią blendy. Wielkość świecącej powierzchni wpływa bezpośrednio ne zmiękczanie krawędzi światło/cień i znacznie delikatniejszy "wynik"operowania światłem.

W obydwu przypadkach musisz zwracać większa uwagę na relację światła zastanego i tego które TY serwujesz. Znacznie wyższy poziom "twojego" światł i tylko na modelce a w dodatku od strony aparatu, powoduje okropne wrażenie sztuczności.

Domyślnie

Dzięki wszystkim za swoje rady, przydadzą się na pewno.
    Jeśli chodzi o pozowanie to było trudno bo "modelka" miała swoje wizję (bo jak mam pozować to tak jak ja chcę albo w ogóle)
    Co do sprzętu to mam wszystko co trzeba do dobrego portretu, blendę,octę,beuty dish, wyzwalacze hss, no ale co z tego że sprzętu kupa jak fotograf d...a.
    Druga sprawa to to,że samemu ciężko ogarnąć te wszystkie sprzęty, póki co to chyba więcej samą blendą powalczę.
    D750 / / d500 / / N24-120f4 / / N35 1.8ed / / N85 1.8g / / N200-500vr / / sb700 /..... https://www.flickr.com/photos/114176014@N04/

La
    Gość

Domyślnie

Staram się na zewnątrz nie doświetlać zdjęć. Ma to tą zaletę, iż:
    1. Model/modelka nie odcina się za bardzo od tła
    2. Jeśli nie jest zbyt słonecznie - nie pojawiają się takie nachalne cienie
    3. Jest możliwość użycia większej dziury i co za tym idzie fajniejszego bokehu
    4. Odpada problem ze świecącymi podkładami.

Tak czy inaczej, powyższe zdjęcia należąłoby minimalnie rozjaśnić, zlikwidować odblaski, balans bieli (teraz skóra wpada z brązu w siność). Zobacz na 2 o ile lepiej wygląda (jej) lewy policzek od prawego - kwestia równomiernego oświetlenia i cienia.
    PS
    Masz to zdjęcie w rawie?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni