Jak zwykle prosze o opinie, co zle, co dobre i co wybitnie wspaniale w tym zdjeciu
Szukaj
Jak zwykle prosze o opinie, co zle, co dobre i co wybitnie wspaniale w tym zdjeciu
Wg. mnie do podkręcenia czerń/kontrast.
Kadr, mina modelki - podoba się
racja. wyglada lepiejPierwszy raz ktos pochwalil moje zdjecie w kategori portret
![]()
Zdjęcie szaro-szare, uwagę odciąga biała plama po lewej, jak również drzewo. Zaradzić temu wszystkiemu można przyciemniając tło i wyginając trochę krzywe. W oczy rzucają się też przekrwione białka, warto to lekko poprawić.
Moja propozycja na szybko:
Jeszcze mi jedno przyszło na myśl - u piegusek przy konwersji do b&w warto przyciemnić czerwony kanał - uwydatni to dość mocno piegi![]()
no tez racjajeszcze chyba czeka mnie duzo nauki, wogole zanim wstawilem to zdjecie to obejrzalem chyba trylion Waszych prac zeby sie czegos nauczyc
Mam tez inne zdjecia z tej "sesji"
jak obrobie to wstawie cos w kolorze.
Nad konwersją B&W trzeba trochę posiedzieć. Tego się w 5 sekund nie da zrobić raczej
Na forum i w necie jest opisane w wielu poradnikach jak to zrobić. Ostatnio na YT mi się przewijał jakiś poradnik (tak więc wystarczy poszukać).
Wydaje mi się że jednak trochę za mało tego B w tym B&W (w kolejnych wersjach również).
To najlepsze do tej pory zdjęcie twojego autorstwa w temacie portretowym. Chodzi przede wszystkim o właściwe rozmieszczenie akcentów w kadrze. Czyli o kompozycję. Stosunek jasności modelki i tła, ich wzajemnych wielkości w kadrze itd. Wiem, że brzmi to jak jakieś voodoo, ale trudno mi to inaczej opisać. To coś jakby na zdjęciu odciskał się stosunek do modelki. Czy traktujesz ją podmiotowo, czy przedmiotowo. Czy jest centralną postacią i poświęcasz jej wystarczajco wiele uwagi, czy też szukasz zastosowania dla jakichś książkowych reguł. Poszukaj odpowiedzi na pytanie, dlaczego chcesz modelkę sfotografować, dlaczego akurat w takim kadrze, czy dobrze tu wygląda, czy to jej lepszy profil, czy interesująco wyszedł uśmiech, albo wciągnęły oczy? A może układ ciała, łagodne linie, czy harmonia kształtów wpłynęła na decyzję o wciśnięciu spustu migawki? Proponuję zamiast typowych technicznych dywagacji nad zdjęciem, zwolnienie tempa. Wykonanie bardzo małej ilości zdjęć. Za to poprzedzić każdy strzał szybką oceną, co widzisz w nim interesującego.
Zdjęciu sporo jeszcze do doskonałości, ale głównie w obróbce. Sam materiał wejściowy jest bardzo przyzwoity. Bez dziwnych min, póz, kadrów. Dobre, proste światło i twarz jaśniejsza o dwa tony od otoczenia. Widać kto w kadrze jest najważniejszy, a co jest tylko "rekwizytem". Ładne skupienie na oczach.
Dzieki serdeczne Mosad. Tak wyglada komentarz na wysokim poziomieTo zdjecie jak narazie tez mi sie najbardziej podoba ze wszystkich wstawionych w "portretach", ale moze to przez zmiane d90 na Fx. a obrobka hmmm gdzies juz pisalem ze wogole nie potrafie jej robic. Na tym zdjeciu jest tylko konwersja BW i to wszystko. (moge pokazac Raw-a)
![]()
Ostatnio edytowane przez romek257 ; 21-06-2012 o 16:36
Skontaktuj się z nami