Cześć.
Ostatnio kilku osobom z rodziny zamawiałem odbitki w formacie 10x15, "na sprawdzonej stronie" w cenie 25gr za sztukę.
Zdjęcia w dobrej jakości. (nie jestem w sumie znawcą tematu, ale dla zwykłego śmiertelnika są zadowalające)
Zacząłem przeglądać allegro, i znalazłem zdjęcia nawet po 18gr/szt.
Wkręciłem się w temat, i zacząłem przeglądać neta i obliczać faktyczny koszt druku jednego zdjęcia.
Po pewnym czasie, natrafiłem na drukarkę epsona l800/l1800 gdzie rzekomo cena jest niesamowicie mała.
Przeczytałem gdzieś, że na tuszu, l1800 wydrukuje około 1500 zdjęć w formacie 10x15,
cena tuszu to jakieś 220zł za komplet, co daje 14gr za stronę.
Cena papieru "kodak" to około 19zł za 100szt., co daje 19gr za sztukę.
Łącznie 33grosze.
W jaki sposób sprzedawcy schodzą do tak małych cen? Przecież muszą coś na tym zarabiać...
Czy wchodzą w grę jakieś zamienniki papieru / tuszu ? Czy może jest jakaś jeszcze bardziej wydajna drukarka?
Przeszukiwałem zamienniki tuszy, i nie znalazłem nic dla epsona, z firm typu "activejet" (czytałem, że są dobre)
Jedynie znalazłem "Fotoenergia, FullPrint, DrTusz, patron" ale to wydaje się zwykłą chińszczyzną...
Zastanawiam się nad kupnem drukarki dla siebie (rodziny), i ewentualnie do druku zdjęć znajomym.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami