Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie ceny zdjęć z allego - 18gr za 10x15 - jakim cudem?

Cześć.
    Ostatnio kilku osobom z rodziny zamawiałem odbitki w formacie 10x15, "na sprawdzonej stronie" w cenie 25gr za sztukę.
    Zdjęcia w dobrej jakości. (nie jestem w sumie znawcą tematu, ale dla zwykłego śmiertelnika są zadowalające)
    Zacząłem przeglądać allegro, i znalazłem zdjęcia nawet po 18gr/szt.

Wkręciłem się w temat, i zacząłem przeglądać neta i obliczać faktyczny koszt druku jednego zdjęcia.
    Po pewnym czasie, natrafiłem na drukarkę epsona l800/l1800 gdzie rzekomo cena jest niesamowicie mała.

Przeczytałem gdzieś, że na tuszu, l1800 wydrukuje około 1500 zdjęć w formacie 10x15,
    cena tuszu to jakieś 220zł za komplet, co daje 14gr za stronę.
    Cena papieru "kodak" to około 19zł za 100szt., co daje 19gr za sztukę.

Łącznie 33grosze.
    W jaki sposób sprzedawcy schodzą do tak małych cen? Przecież muszą coś na tym zarabiać...

Czy wchodzą w grę jakieś zamienniki papieru / tuszu ? Czy może jest jakaś jeszcze bardziej wydajna drukarka?
    Przeszukiwałem zamienniki tuszy, i nie znalazłem nic dla epsona, z firm typu "activejet" (czytałem, że są dobre)
    Jedynie znalazłem "Fotoenergia, FullPrint, DrTusz, patron" ale to wydaje się zwykłą chińszczyzną...

Zastanawiam się nad kupnem drukarki dla siebie (rodziny), i ewentualnie do druku zdjęć znajomym.
    Ostatnio edytowane przez giddy92 ; 03-11-2016 o 17:15

Domyślnie

W bardzo prosty sposób - nie używają drukarek, bo to najdroższy sposób.
    Tym samym koszt druku odpada.

Dodatkowo nie używają drogiego papieru do drukarek foto, a najtańszego papieru światłoczułego (tak, zdjęcia nadal się naświetla) i kartka nie kosztuje 19gr, a kilka gr.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 03-11-2016 o 17:49
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jak nie drukarek, to czego?

ksh
    Gość

Domyślnie

No i pamiętaj że tak samo jak tanie drukarnie z allegro tak i foto laby bazują na dofinansowaniach dzięki czemu nie muszą brać pod uwagę inwestycji własnych i zaniżają ceny.

Domyślnie

"W jaki sposób sprzedawcy schodzą do tak małych cen"

W bardzo prosty, oferują produkt miernej jakości. Nie ma gwarancji, że przykładowo za pół roku coś ze zdjęcia nie zniknie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jalk Zobacz posta
    "W jaki sposób sprzedawcy schodzą do tak małych cen"

W bardzo prosty, oferują produkt miernej jakości. Nie ma gwarancji, że przykładowo za pół roku coś ze zdjęcia nie zniknie.
    Zniknąć może z wydruku, ale nie z mokrej odbitki. Nie jest to Ciba, ale kilka lat na pewno wytrzymają.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    No i pamiętaj że tak samo jak tanie drukarnie z allegro tak i foto laby bazują na dofinansowaniach dzięki czemu nie muszą brać pod uwagę inwestycji własnych i zaniżają ceny.
    Właśnie znalazłem ceny minilabów, 15-40tyś zł.
    Obliczyłem, że zdjęcie wychodzi około 14gr przy papierze FUJICOLOR CRYSTAL ARCHIVE.
    I nawet nie wiem, czy potrzebne do tego są jakieś atramenty, czy to jest jakieś naświetlanie czy co jeszcze...

Czyli mając drukarkę L1800, nie ma możliwości dorównać wyglądowi, i jakości, zdjęciu z minilaba ? W sumie nawet nie dorównać, wystarczy zbliżyć się...

Oszczędny w słowach Awatar Serioz
    Miasto
    England/Derbyshire

Domyślnie

Zależy jakie masz oczekiwania. Dla mnie wydruk z L805 daje zadowalające rezultaty do albumu. Wiem, że jakość może być jeszcze lepsza (marzą mi się wydruki z atramentu podobne do tego co można wywołać na papierze Kodak Professional Endura). Na papierze Epson Photo Paper Glossy wydruki 10x15cm wychodzą bardzo fajnie. Musisz się nieźle napatrzyć (szkło powiększające) żeby zauważyć różnice w jakości (tak z odległości 25cm). Ja L805 kupiłem żeby móc w końcu drukować zdjęcia do albumu bo nigdy nie mogłem się zmusić aby wysłać te <100 zdjęć do jakiegoś sensownego labu. I teraz mam zdjęcia w albumie a nie na kompie (no ciągle się drukują bo przez kilka lat się tego nazbierało).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Serioz Zobacz posta
    Zależy jakie masz oczekiwania. Dla mnie wydruk z L805 daje zadowalające rezultaty do albumu. Wiem, że jakość może być jeszcze lepsza (marzą mi się wydruki z atramentu podobne do tego co można wywołać na papierze Kodak Professional Endura). Na papierze Epson Photo Paper Glossy wydruki 10x15cm wychodzą bardzo fajnie. Musisz się nieźle napatrzyć (szkło powiększające) żeby zauważyć różnice w jakości (tak z odległości 25cm). Ja L805 kupiłem żeby móc w końcu drukować zdjęcia do albumu bo nigdy nie mogłem się zmusić aby wysłać te <100 zdjęć do jakiegoś sensownego labu. I teraz mam zdjęcia w albumie a nie na kompie (no ciągle się drukują bo przez kilka lat się tego nazbierało).
    A nie wiesz jak z żywotnością takich zdjęć? Czy po paru latach kolor nie zmatowieje?
    I jak uważasz, czy z dobrym papierem, a tuszem zamiennikiem, zdjęcia będą coś warte, czy musi być i dobry tusz, i papier, żeby to dobrze wyglądało...?

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giddy92 Zobacz posta
    Właśnie znalazłem ceny minilabów, 15-40tyś zł.
    Obliczyłem, że zdjęcie wychodzi około 14gr przy papierze FUJICOLOR CRYSTAL ARCHIVE.
    I nawet nie wiem, czy potrzebne do tego są jakieś atramenty, czy to jest jakieś naświetlanie czy co jeszcze...
    Podzielisz się informacją jak dokonałeś obliczeń?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni