Close

Strona 84 z 92 PierwszyPierwszy ... 34748283848586 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich

Zastanawiam się nad kupnem Nikona średniej półki. W domu mam poczciwego NIKONA D60. Jetem zadowolony z tej firmy. 8 lat i nic się z nim złego nie stało mimo wielu upadków .
    Chciałbym kupić lustrzankę do zdjęć głównie w pomieszczeniach (bez lampy błyskowej), żeby zdjęcia były w miarę wyraźne i dobrze doświetlone. Chciałbym też żeby zoom optyczny był minimum 5x.
    Zastanawiam się nad NIKONEM 5500 lub 7200
    Jest duża różnica w cenie, ale zależy mi na dobrym doświetleniu pomieszczeń.
    Przeczytałem ten artykuł:
    http://www.spidersweb.pl/2015/07/nik...-recenzja.html "Książę zdjęć w słabym świetle"
    dlatego też bardziej przychylam się ku 7200.
    Ale może 5500 też robi dobre foty w słabym świetle ?
    Co polecacie chodzi o 5500 vs 7200
    Oczywiście jaki wybrać tutaj obiektyw ? Może lepiej 5500 z lepszym obiektywem niż 7200 z kitem ?
    5500 podoba mi się ze względu na dotykowy i obracany ekran no i jest zdecydowanie tańszy. Może jakby dołożyć dobry obiektyw dorówna 7200 z kitem ?
    Aha i czy w tych aparatach jest podgląd zdjęć na żywo ? W 5500 można ostrość ustawić klikając dotykowo na punkt w ekranie lcd ?
    Jestem laikiem i przepraszam za niektóre pytania
    Liczę na łopatologiczne wyjaśnienie.
    Pozdrawiam i dziękuje.

Domyślnie

Zdjęcia "wychodzą" niemal identyczne z obu aparatów.
    Obiektyw do zdjęć w pomieszczeniach - może wystarczy Sigma 17-50 f/2,8, ale ma zoom mniejszy niż 5x.
    W tych aparatach praktycznie nie używa się live view.

Domyślnie

Oba aparaty robią tak samo do re zdjęcia w każdych warunkach, ale z obiektywem z zoomem 5x w pomieszczeniach i bez lampy za dobre wychodzi nie będą. Akceptowalne ISO w tych aparatach jest gdzieś do 1600-3200 przy czym zdjęcie musi być dobre naświetlone i jasne.

Jedyny obiektyw z takim zoomem, który może podołać w pomieszczeniach (może, ale nie musi) to Nikkor 16-80/2.8-4 E, niestety kosztuje 4500zl.
    Do pomieszczeń bez lampy raczej szukaj zoomów o znacznie mniejszym zakresie - np. Sigma 18-35/1.8, zoom tylko 2x, ale ponad 1EV jaśniejsza i ostrzejsza.

Podgląd na żywo jest od lat we wszystkich lustrzankach tej klasy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

A dlaczego masz niechęć do lampy? Jeśli chcesz robić zdjęcia ludziom w pomieszczeniach, to jak byś nie kombinował, i tak większość będzie poruszona bez lampy. Do tego dojdą problemy z balansem bieli, celnością autofocusa, głębią ostrości. Lampa daje inną jakość, oczywiście sensownie użyta.

Dla mnie najwygodniejszy zestaw do zdjęć w pomieszczeniach (z w/w) to d7200 z Sigmą 17-50/2.8 plus lampa z TTL, nie koniecznie Nikona, ale, żeby można było odbić światło od sufitu czy ściany (jeśli jest biała). Taki zestaw to najlepszy stosunek cena jakość, w porównaniu do d5500 możesz zdjąć lampę z aparatu, ustawić w pomieszczeniu i wyzwalać w trybie automatycznym przez wbudowaną lampę. To inna jakość i pole do kreatywności.

ksh
    Gość

Domyślnie

Jeśli takie są wymagania i bez lampy to kupiłbym używanego D5300 i do tego sigma 18-35 1.8 co dało by świetne efekty, różnice w użytecznym iso są bardzo małe w porównaniu do w/w modeli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    A dlaczego masz niechęć do lampy? Jeśli chcesz robić zdjęcia ludziom w pomieszczeniach, to jak byś nie kombinował, i tak większość będzie poruszona bez lampy. Do tego dojdą problemy z balansem bieli, celnością autofocusa, głębią ostrości. Lampa daje inną jakość, oczywiście sensownie użyta.

Dla mnie najwygodniejszy zestaw do zdjęć w pomieszczeniach (z w/w) to d7200 z Sigmą 17-50/2.8 plus lampa z TTL, nie koniecznie Nikona, ale, żeby można było odbić światło od sufitu czy ściany (jeśli jest biała). Taki zestaw to najlepszy stosunek cena jakość, w porównaniu do d5500 możesz zdjąć lampę z aparatu, ustawić w pomieszczeniu i wyzwalać w trybie automatycznym przez wbudowaną lampę. To inna jakość i pole do kreatywności.
    To nie niechęć do lampy ale konieczność, zdjęcia będą na kursach, wykładach, nie mogę lampą błyskać bo to będzie przeszkadzać. Nikon D60 ostatnio nawet jak robiłem dał radę z zoomem 3x, ale nie ma tej głębi obrazu co widać w nowszych lustrzankach i na pewno szumy będa mniejsze a zdjęcia lepiej naświetlone w modelu 5500 czy 7200. Ktoś wpominał też o modelu D5300.
    Czyli ten artykuł Książe w ciemnych pomieszczeniach (7200) to raczej ściema ? i 5500 i 5300 robi niemal podobne foty ?
    Jeżeli bym wybrał 5500 to jaki obiektyw.
    Zoom głównie mi potrzebny do zdjęć na zewnątrz.
    Po prostu chcę dobry aparat do zdjęć w pomieszczeniach gdzie można użyć akceptowalnie ZOOM x2 i do zdjęc na zewnątrz ale fajnie jakby był zoom 5x. Jak jest duża różnica w obiektywach to lepiej już faktycznie ZOOM x2 jak mają być lepsze foty wewnątrz. Oczywiście wewnątrz jakbym miał obiektyw z zoomem x5 to bym tego zoomu nie używał (max x2) a na zewnątrz x5.
    Mam nadzieje że dobrze się wyraziłem.

ksh
    Gość

Domyślnie

Głębia i poprawne naświetlenie nie jest uzależnione od modelu aparatu.
    Jasny obiektyw jest ok ale czy zaakceptujesz głębie ostrości czy jednak będziesz przymykać obiektyw, jeśli tak to szybko się okaże że zaczniesz się interesować pełną klatką bo żaden z w/w nie da ci zadowalająco małego szumu, jednak sam przeskok z D60 na nowe matryce będzie pewnie pozytywnym szokiem, najlepiej jakbyś miał możliwość przetestować.

Domyślnie

Mz d7200 z S17-50/2.8 da w miarę radę, widzę, że jakaś super jakość nie jest Ci potrzebna, to raczej zdjęcia dokumentacyjne.

FX da zapewne więcej w tej materii, ale i koszt, także obiektywu, to inna półka, przynajmniej jeśli chodzi o nowy sprzęt.

Domyślnie

Witam W tej chwili pracuję na Nikodnie d90, nikkorze 35 1,8, 50 1,8 (rzadko) i Tokinie 11-16. Planuję zmianę puszki - na d700 lub d610 (raczej to pierwsze,ze względów finansowych). No i mam problem, bo nie wiem co począć z tą tokinką d90 pójdzie na sprzedaż, i teraz nie wiem czy opchnąć również tokinę, która nie będzie w pełni wykorzystana przy FF... Czy może jednak zostawić i pracować tylko na 16mm? W końcu to też jest dość szeroki zakres, ktoś coś? Wiadomo, że pewnie większość z Was napisze,że to zależy jak mi wygodniej, że moje predyspozycje są tu ważne... Ale ja właśnie sama nie wiem co mam robić i liczę,że jakoś pomoże mi to podjąć decyzję

Domyślnie

Witam..
    Jestem początkujący mam zamiar aparat używać w trakcie wycieczek ewentualnie kwiaty owady itp. oraz ma mieć możliwość ostrzenia z obiektywem MTO C-11
    Mam pytanie czy lustrzanka NIKON D5300 18-55 VR + Tamron 70-300 będzie ok
    http://www.fotosoft.pl/nikon-d5300-b...o-12-p-47.html
    oraz czy lustrzanka będzie ostrzyć z okularem MTO C-11.
    Pozdrawiam. Michał

Strona 84 z 92 PierwszyPierwszy ... 34748283848586 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów