Niedawno kupiłem sobie White Balance Cap, czyli po polsku dekeliek wykonany z mlecznobiałego tworzywa, który służy do ustawiania balansu bieli. Kupowałem trochę w ciemno, bo na forum jakoś nie mogłem się doszukać opini na jego temat.
Powiem krótko - rewelacja, szczególnie biorąc pod uwagę cenę: 28PLN. Wreszcie fotki nocne mają kolorki zbliżone do tego co widzę i są pozbawione typowej na nich żółto-czerwonej dominanty. Oczywiście nie znaczy to, że nagle lampy sodowe zaczynają świecić na biało. Po prostu zdjęcia nocne wyglądają naturalnie. We wnętrzach też się sprawdza. W plenerze już nie tak bardzo, bo w takich warunkach doskonale sobie radzie automatyczny balans bieli (przynajmniej w D200) i różnice są raczej zaniedbywalne (co dobrze świadczy od AWB).
Podsumowyjąc naprawdę przydatna sprawa za śmieszne pieniądze (zwykły dekielek jest droższy). Niesłychanie poręczna i łatwa w użyciu, a przy okazji robi za normalny dekielek w sytuacji, gdy mam nakręcony polar (nie ma wewnętrzengo gwintu).
P.S. Nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą. Po prostu uważam, że to świetny dodatek do sprzętu i może moja opinia komuś sie przyda.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami