Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie White Balance Cap - wrażenia

Niedawno kupiłem sobie White Balance Cap, czyli po polsku dekeliek wykonany z mlecznobiałego tworzywa, który służy do ustawiania balansu bieli. Kupowałem trochę w ciemno, bo na forum jakoś nie mogłem się doszukać opini na jego temat.
    Powiem krótko - rewelacja, szczególnie biorąc pod uwagę cenę: 28PLN. Wreszcie fotki nocne mają kolorki zbliżone do tego co widzę i są pozbawione typowej na nich żółto-czerwonej dominanty. Oczywiście nie znaczy to, że nagle lampy sodowe zaczynają świecić na biało. Po prostu zdjęcia nocne wyglądają naturalnie. We wnętrzach też się sprawdza. W plenerze już nie tak bardzo, bo w takich warunkach doskonale sobie radzie automatyczny balans bieli (przynajmniej w D200) i różnice są raczej zaniedbywalne (co dobrze świadczy od AWB).
    Podsumowyjąc naprawdę przydatna sprawa za śmieszne pieniądze (zwykły dekielek jest droższy). Niesłychanie poręczna i łatwa w użyciu, a przy okazji robi za normalny dekielek w sytuacji, gdy mam nakręcony polar (nie ma wewnętrzengo gwintu).

P.S. Nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą. Po prostu uważam, że to świetny dodatek do sprzętu i może moja opinia komuś sie przyda.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    (..)
    Podsumowyjąc naprawdę przydatna sprawa za śmieszne pieniądze (zwykły dekielek jest droższy)
    Zwykłe dekle na allegro są po 12 zł :P

A poza tym, fajnie, że napisałeś.. może sam skorzystam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Powiem krótko - rewelacja, szczególnie biorąc pod uwagę cenę: 28PLN. Wreszcie fotki nocne mają kolorki zbliżone do tego co widzę i są pozbawione typowej na nich żółto-czerwonej dominanty. Oczywiście nie znaczy to, że nagle lampy sodowe zaczynają świecić na biało. Po prostu zdjęcia nocne wyglądają naturalnie. We wnętrzach też się sprawdza. W plenerze już nie tak bardzo, bo w takich warunkach doskonale sobie radzie automatyczny balans bieli (przynajmniej w D200) i różnice są raczej zaniedbywalne (co dobrze świadczy od AWB).
    Pytanie techniczne jak WB Cap sprawdzi sie przy pomiarze WB gdy scenę będziemy doświetlać flashem ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtl Zobacz posta
    Pytanie techniczne jak WB Cap sprawdzi sie przy pomiarze WB gdy scenę będziemy doświetlać flashem ?
    Zależy jak dużo jest flasha.

Jak będzie dużo, to daje się zauważyć lekką dominantę niebieskiego.
    Jest ona łatwa do skorygowania suwakami RGB.
    Generalnie wystarczy zjechać trochę niebieskim w dół i jest ok. - pozostałe barwy są prawidłowe.

Z kolei przy zdjęciach plenerowych też WB CAP też daje lepsze efekty niż automat, czy preselekcja (przynajmniej na D70).
    Wtedy najlepiej mierzyć balans na niebo, ale nie bezpośrednio na słońce, tylko w "połowie drogi" między słońcem a horyzontem.

Z resztą użyty WB zależy od inwencji twórczej i nie zawsze wszystko, co jest zmierzone "szkiełkiem i okiem" daje właśnie TEN efekt, który który będzie najlepszy dla odiorców zdjęcia.

Domyślnie

nie wiem jak Ty, ale ja przewaznie w nocy na starym miescie widze jednak silna pomaranczowa dominante a WB CAP czyni barwy kompletnie nienaturalnymi (moim zdaniem) - swiatla wpadaja az w niebieski...ale to tylko w przypadku nocnych - w sumie sprawdza sie dosc fajnie. chociaz z ta wygoda bym nie przesadzal - mogloby to byc spasowane troche lepiej, a trzeba sie troche szarpac - raz sobie malo szkla nie uszkodzilem jak mi sie zslizgnelo.

no ale za ta cene warto sprobowac - sam uzywam bardzo rzadko, ale planuje wrocic - czasem auto tak swiruje, ze potem dojscie do czegos sensownego przy wolaniu rawa zajmuje absurdalnie duzo czasu. a tak zawsze jest przyzwoity punkt wyjscia.
    aha - jak ktos chce kupowac to bierzcie 77mm - cena ta sama a wejdzie na prawie wszystkie szkla.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    nie wiem jak Ty, ale ja przewaznie w nocy na starym miescie widze jednak silna pomaranczowa dominante a WB CAP czyni barwy kompletnie nienaturalnymi (moim zdaniem) - swiatla wpadaja az w niebieski...
    W sumie to prawda. Niemniej przy odrobinie invencji można troszkę "podczerwienić" te zdjęcia mierząc tam, gdzie akurat są śwaitła o bardziej niebieskim zabarwieniu. Nie do każdej sceny nocnej można to zastosować, ale czasem warto spróbować. Na pewno nie da się tak zrobić z białą kartką, bo wtedy zmierzymy balans ... lampy nad nami.

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    chociaz z ta wygoda bym nie przesadzal - mogloby to byc spasowane troche lepiej, a trzeba sie troche szarpac - raz sobie malo szkla nie uszkodzilem jak mi sie zslizgnelo.
    No nie wiem. Ja kupiłem sobie rozmiar taki, jaki mam filtry (72mm) i pasuje elegancko. Zresztą całkiem ładnie się sprawdza w drugiej swojej funkcji, czyli jako ... dekielek (szczególnie na filtry bez dodatkowego gwintu) .

Jedyny istotny mankament: nie za bardzo się sprawdza w sytuacji, gdy nie mamy "pod ręką" jakiegoś "białego" źródła światła (np. na imprezie/dyskotece). Czały klimat idzie się paść. Ciekawe, czy ExpoDisc pomaga w tej sytyacji (tego bym się spodziewał po produkcie za parę ładnych stów).

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Ok. Może wyjde na laika ale jak się to je. Może ktoś opisać proces łapania WB z tym ustrojstwem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    Ok. Może wyjde na laika ale jak się to je. Może ktoś opisać proces łapania WB z tym ustrojstwem.
    Dokładny opis zależy od aparatu. Dla D200 wygląda to tak:

1. Zakładasz "ustrojstwo" na obiektyw
    2. Zmieniasz balnas bieli na PRE i przytrzymujesz dłużej przycisk zmiany balansu bieli
    3. Robisz zdjęcie scenie, dla której chcesz zmierzyć balans
    4. Zdejmujesz "ustrojstwo"
    5. Robisz zdjęcia z tak ustawionym balansem.

Jeszcze fajniejsze efekty można uzyskać mierząc balans tam, gdzie się będzie robić zdjęcia i w kierunku, z którego się będzie robić. Dzięki temu można złapać balans światła, które oświetla scenę, a nie sceny jako takiej. Niestety trzeba się wtedy "trochę" ochodzić.

Domyślnie

też kupiłem ten magiczny dekielek... dzisiaj przyszedl, więc mały teścik na początek, w warunkach dość ekstremalnych- światło mieszane- żarowe i błyskowe

na WBauto nawet nie próbowałem robić... zresztą, jakby się zastanowić, to chyba odkąd mam aparat to tej opcji nie używałem

1. WB 'światło żarowe':

2. WB 'światło błyskowe'

3. WB ustawiany przy pomocy WB cap

Jak na duperlkę za 20kilka zł to całkiem nieźle
    zawsze można coś tam poprawić, ale mamy dzięki temu niezły punkt wyjścia i zaoszczędzony czas, przy dobieraniu WB dla RAWa. Myślę że warto

4. na prośbę wstawiam jeszcze z WBauto... przy zmianie proporcji błysku do zastanego wynik zmieniał się (na lepsze gdy więcej błysku). Poniższa fota zrobiona z proporcjami jak poprzednio
    Ostatnio edytowane przez ozzy ; 13-08-2007 o 12:42
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

pebees
    Gość

Domyślnie

ozzy pokaż jeszcze AWB. I zrób porządek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów