Po paru latach używania RT, C NX-D i DXO Optics Pro spróbowałem niedawno przekonać się do LR. Przez kilka tygodni używania nie udało mi się odkryć jego przyjazności ani ergonomii.
Szukaj
Po paru latach używania RT, C NX-D i DXO Optics Pro spróbowałem niedawno przekonać się do LR. Przez kilka tygodni używania nie udało mi się odkryć jego przyjazności ani ergonomii.
To jesteś w opozycji do tzw. większej połowy użytkowników RAWerów na świecie i w związku z tym masz powód do dumy.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Nie rozumiem, dlaczego miałbym być dumny z nie osiągnięcia celu.
Ja też nie, ale najwidoczniej jesteś, skoro się tym pochwaliłeś.![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Nie rozumiem też, skąd te osobiste wycieczki pod moim adresem.
No cóż, jak widzę dużo rzeczy nie rozumiesz. Wytłumaczę, i zaraz potem skończę tą rozmowę, bo zaczyna mnie nużyć.
Oznajmiłeś, że nie zdołałeś czegoś tam dostrzec, w związku z tym żartobliwie powiedziałem, że w takim razie jesteś w sporej mniejszości - skoro w niemal każdym teście czy porównaniu RAWerów (nawet tym niekorzystnym da LR) pada stwierdzenie o takim mniej więcej sensie, iż jest to program pomyślany i wykonany w taki sposób, aby był możliwie najłatwiejszy w użyciu. Nawet jak inne programy według testujących wypadają lepiej, dość zgodnie podkreślana jest prostota LRa. Stąd żart, że jesteś w mniejszości.
Odniosłem się do Twojej wypowiedzi, bo to Ty ją dałeś - a gdyby ją dał ktoś inny, a chciałbym się do wypowiedzi tego kogoś odnieść, to bym się odniósł do wypowiedzi tego kogoś innego. To nie jest nic osobistego - na tym polega rozmowa: nawzajem reagujemy na to, co mówi ta druga osoba. Mylnie uznajesz to za wycieczki osobiste, ale to już nie mój problem.
pozdrawiam bombelkowo
Ostatnio edytowane przez 251kris ; 13-09-2016 o 19:27
D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900
A wracając do clou tego wątku - czyli chęci napisania przez autora topicu alternatywy dla LRa: właśnie odszukałem w bookmarkach strony programów, których dawno temu szukałem właśnie jako alternatywnych rozwiązań - np. Zoner Photo Studio czy Photo Director.
Oba programy dalece przeszły fazę beta, jeden nosi wersję 18, drugi 8 - czyli można powiedzieć, że okres wieku dziecięcego wraz z jego głupimi wadami czy dziwnymi zachowaniami mają już dawno za sobą... A mimo niezłej ceny, wersji trialowych do pobrania, dobrych stron opisowych, videotutoriali i całego tego marketingowego zaplecza nawet nie są na tyle znane, żeby pamiętać ich nazwy bez grzebania w starych bookmarkach...
Niech to świadczy o skali trudności, na jakie natknie się autor tej 'alternatywy dla LRa'. Nie twierdzę, że to się nie uda - twierdzę, że nie będzie to proste. Ale kibicować kibicuję.
Tak się zastanawiam - może zamiast rzucać się na głęboką wodę i pisać cały program, może zacząć od napisania jakiegoś interesującego pluginu? Adobe z tego co wiem udostępnia SDK, ludzie tworzą różne najdziwniejsze pluginy, może trzeba odkryć jakąś niszę i napisać plugin, który ją wypełni? Przyzwoity plugin robiący coś, czego LR nie potrafi byłby przez wielu pożądany.Na przykład layery stworzone z dwóch lub więcej RAWów, z możliwością nadawania masek i różnymi trybami przenikania? I oczywiście bez potrzeby wychodzenia z LRa do PSa...
- - - - kolejny post - - - - - -
Albo pędzel z Content Aware Removal działający nie jak pijany gimnazjalista na prochach który kupił właśnei pierwsze w dorosłym życiu kredki, tylko jak prawdziwa sztuczna inteligencja na nieoszukanych tranzystorach.
pozdrawiam bombelkowo
Nie wiem co trudniejsze, lepszy LR czy prawdziwa AI![]()
D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter
Co do pluginów do LR, to dobrze byłoby mieć presety ze względnym zmianami (np. "rozjaśnij o 1EV", a nie jak teraz "ustaw ekspozycję na +1EV").
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skontaktuj się z nami