Close

Strona 80 z 92 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 791 do 800 z 919

Wątek: Co wybrac?

Domyślnie

55-200VR i VR II to bardzo słabe obiektywy. 55-300VR jest dużo lepszy.
    A najlepiej to Tamron 70-300 VC USD albo Nikkor 70-300VR jak chcesz w miarę dobre tele.

Co do filtra UV - przy tych obiektywach nie warto.

A teraz pytanie - dlaczego lustrzanka ?? A nie bezlusterkowiec??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Drugi naładowany akumulator i tak zawsze musi być w torbie - zapomnisz naładować, coś będzie źle włożone w ładowarce i potem na miejscu się okazuje, że zdjęcia trzeba robić komórką.
    A gdy zapomnisz naładować obu aku? Albo ukradną torbę. Czy wtedy należy mieć schowany w tajnym miejscu trzeci aku?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Bo lustrzanka ma lepszy akumulator i poza tym jest relatywnie tansza i lepsza, szybsza i fajniejsza niż bezlusterkowiec.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Jest tylko jeden model Nikkor 18-105VR, bierz w zestawie bo taniej.
    Ten 18-200mm to słaby obiektyw, sprzedawcy to wciskają albo zestawy z 55-200, nie polecam !

Kupujesz lustrzankę, więc wiesz że ma to sens jeśli wymieniasz obiektywy, a zakup początkowy warto przemyśleć zawsze bo jak sie wpakujesz w 18-200 to możliwe że aparat szybko trafi do szafy lub na allegro.
    Właśnie chcę coś w miarę uniwersalnego od razu nie kupię dodatkowych obiektywów czy lampy czy statywu. Sprzedawca zaproponował Tamron 18-200 mm F/3.5-6.3 Di II VC NIKON i NIKON AF-S DX 55-200MM F/4-5.6G ED VR II.

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    Drugi naładowany akumulator i tak zawsze musi być w torbie - zapomnisz naładować, coś będzie źle włożone w ładowarce i potem na miejscu się okazuje, że zdjęcia trzeba robić komórką.
    Tak to biorę pod uwagę ;P Co do nikona widzę, że ok. 80 zł droższy i wybiorę oryginał.

55-200VR i VR II to bardzo słabe obiektywy. 55-300VR jest dużo lepszy.

Ponad 6 lat biegam z Fujifilm Finepix s1700. Teraz chciałbym coś "nowszego" i coś co szybciej robi zdjęcia bo bierze mnie #!%#@$ jak jestem na jakimś fajnym evencie i czekam 2 sekundy aż zdjęcie się zrobi............

Mam też dalej problem... bo jedni Odradzają D5200 / D5300 a inni odradzają D7100... Nie wiem już co wybrać.... a budżet do 3500 nie więcej.

Chciałbym na razie aparat nastawiony na uniwersalność czyli eventy typu pikniki, airshow, wyścigi moto, rekonstrukcję, rodzinne imprezy, makro, foto budynków.

A z drugiej strony czytałem o podobno wyskakujących hot pixelach? w D5200? Czy aktualne sersie wydawanych body już mogli poprawić bo nie ma nowych tematów w google?

Kilka moich fotek:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Bo lustrzanka ma lepszy akumulator i poza tym jest relatywnie tansza i lepsza, szybsza i fajniejsza niż bezlusterkowiec.
    Dokładnie tak samo można napisać o bezlustrach.... Poza tym to autor pytania o aparat miał odpowiedzieć.

Cytat Zamieszczone przez PanCaro Zobacz posta
    Ponad 6 lat biegam z Fujifilm Finepix s1700. Teraz chciałbym coś "nowszego" i coś co szybciej robi zdjęcia bo bierze mnie #!%#@$ jak jestem na jakimś fajnym evencie i czekam 2 sekundy aż zdjęcie się zrobi............
    Ale ja nic nie pisałem o g**** kompaktach, a o bezlusterkowcach. Czasy gdy były to byle jakie kompakty tylko z dużą matrycą i wymienną optyką minęły lata temu.
    Teraz wiele z nich jest dużo szybsza niż podstawowe modele lustrzanek.

A jak zależy Ci na szybkości, to zapomnij o jakimkolwiek "uniwersalnym" obiektywie. Prędkość AF w nich doprowadzi Ciebie do szału, a masa ujęć ucieknie, bo obiektyw nie zdążył.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 04-09-2016 o 14:53
    Nikon

Domyślnie

Poszukaj innych sprzedawców, bo ci akurat wciskają najgorszy kit, T18-200, N55-200. Koledzy dobrze Ci napisali.
    Nie wiem kto ci doradza i odradza, ale tymi aparatami można robić udane zdjęcia. Jedyny problem, że z d7100 ciężko będzie w tym budżecie dobrać sensowny obiektyw.
    Hot piksele to jakiś wydumany problem, w ogóle nie zwracaj na to uwagi.
    Jak chcesz tanio, uniwersalnie i bez zmiany obiektywów, to lepiej wybrać zaawansowany kompakt (zerknij na ten wybór).
    Jeśli jednak poczytasz o tzw. spacer-zoomach, czyli obiektywach o zakresie, jaki przyda się każdemu początkującemu amatorowi fotografii i będziesz świadom ich wad, rozpatrz Tamrona 16-300, Sigmę 18-250 makro (tu musisz zwrócić uwagę na konkretny model polecany przez użytkowników, były posty na forum) czy Nikkora 18-200.
    Przy bezlusterkowcach natkniesz się na ten sam problem cen obiektywów (może być nawet gorzej, bo rynek używanych mniejszy). Możesz oczywiście podpiąć wszystko przez adapter, ale pozostaje głównie ostrzenie ręczne, tak z grubsza.
    Niestety w fotografii obowiązuje zasada b. trenera naszej kadry, 'kasa misiu, kasa" . Za ~500 zł nie kupisz nowego obiektywu świetnego optycznie, po prostu

Domyślnie

Jak chcesz efekty jak z pełnej klatki, to raczej tylko pełna klatka - z kompaktów jest Sony RX1.
    Następnie Sony a7 - do tego obiektywy albo Canon 6D czy Nikon D610 - tu raczej nie ma większego znaczenia, bo obiektywy do a7 wcale nie są mniejsze czy lżejsze niż do lustrzanek, a lustrzanki mają duży plus jeśli chodzi o żywotność baterii przy robieniu zdjęć.
    Czy a7 będzie lepsze - i tak i nie. Jednym i drugim można robić tak samo dobre zdjęcie, minusem a7 (pierwszej) jest niewygodny uchwyt i AF odstający szybkością od lustrzanek. a7II ma dużo lepszy uchwyt, ale to raczej droższe od 6D/D610.

RX100 ma 2.7x mniejszą matrycę, a to oznacza prawie 3 EV niższe maksymalne akceptowalne ISO i dużo gorszą jakość zdjęć w nocy, jeśli trzeba robić na wysokim ISO. Sytuacji nie poprawia ciemny na długim końcu obiektyw.
    Dużymi plusami są dobra jakość zdjęć przy wystarczającej ilości światła i małe rozmiary.

wlasnie myslalem nad RX100 ale jest wersja IV za 4000zł ponad a 1sza kosztuje niecałe 2000. Rozważam ten model zamiast lustrzanki .

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za pomoc

poste - Dzięki! Poczytam
    Ostatnio edytowane przez PanCaro ; 04-09-2016 o 17:31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aparaciarz Zobacz posta
    wlasnie myslalem nad RX100 ale jest wersja IV za 4000zł ponad a 1sza kosztuje niecałe 2000. Rozważam ten model zamiast lustrzanki .
    Jak pisałem - z RX100 (nie ważne który) nie będziesz miec efektów jak z 6D i to pewnie z dobrymi szkłami...
    Ani w dzień, a tym bardziej w dzień. To że kosztuje podobnie to lustrzanki nic nie znaczy... To jest poprostu bardzo dobry zaawansowny kompakt.
    Nie da się niskim kosztem mieć efektów pełnej klatki i jeszcze w małym pudełku.

Musisz się określić czego oczekujesz od aparatu.
    Nikon

Domyślnie

A najlepiej to Tamron 70-300 VC USD albo Nikkor 70-300VR jak chcesz w miarę dobre tele.
    To nie są nawet w miarę dobre tele, tylko najlepsze zoomy które na końcu mają 300 mm. Ja przynajmniej nic nie znam innego pod bagnet F.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CC_PL Zobacz posta
    To nie są nawet w miarę dobre tele, tylko najlepsze zoomy które na końcu mają 300 mm. Ja przynajmniej nic nie znam innego pod bagnet F.
    Sorry, właśnie doczytałem, że jest jeszcze Sigma 120-300.

Strona 80 z 92 PierwszyPierwszy ... 3070787980818290 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów