kup uzywke sigme 70-300 DG APO za 700 na gieldzie i bedziesz szczesliwy przez jakis czas.
Szukaj
kup uzywke sigme 70-300 DG APO za 700 na gieldzie i bedziesz szczesliwy przez jakis czas.
D90, 18-105VR, 35 1.8, 85 1.8, S70-300 APO II, Metz 48
Dzięki za wasze reakcje- już zaczęłam myśleć, że moje pytanie to jak głos wołającego na pustynito może spytam jeszcze tak: czy ogniskowa 200 w wydaniu 55-200 oraz 70-300 wygląda tak samo? czy różnica między 200 a 300 jest waszym zdaniem warta swojej ceny? podobno w przypadku N VR 70-300 powyżej 200 nie jest już tak fajnie? No i podobno te aberracje.. słyszał ktoś coś na ten temat? Co do Sigmy, za mało siedzę jeszcze w temacie, by nie bać się kupna używanego sprzętu.. W ogóle poważnie się ostatnio zastanawiam, czy by jakoś nie zhandlować tego nikona na rzecz kupna d90 (cena szkieł w perspektywie z uwagi na śrubokręt), z drugiej jednak strony i tak pewne będę już tracić, począwszy od uzupełnienia różnicy miedzy sprzedażą lekko używanej d5000 a zakupem nowej d90, wiec może jednak pozostać przy swoim? Z góry dzięki za pomoc.
Szukam też fajnego, póki co niedrogiego obiektywu do portretów, pomyślałam więc o stałce...co powiecie na af-s 50 /1.4? Przez myśl przeszła mi też stałka makro, tylko nie wiem, czy "wszystko w jednym" nie okaże się chybionym pomysłem..
Używam 50 f1.4 u muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. Co prawda na świetle 1.4 1.8 to troszkę mydli ale od f2.0 obraz zamienia się w żyletę.
Do portretów na początek jest bardzo dobry.
witam, oto stoje przed wyborem: czy Nikkor AF-D 50mm f/1.8 za tani pieniadz czy Nikkor AF-D 50mm f/1.4 ? Czy róznica w swietle jest widoczna? Jakie sa generalnie roznice miedzy tymi dwoma szkłami? Ewentulanie jeszcze Nikkor AF-S 50mm f/1.4 G wchodzi w gre... Dziekuje i pozdrawiam.![]()
Osobiście wybrałem 50 mm f1.4 ale również miałem swego czasu okazje robić na f1.8. Czy różnica jest aż taka duża? Raczej chyba nie. Oczywiście nie mówię o sytuacjach kiedy focisz w ciemnym pomieszczeniu i każdy promyk światła jest jak zbawienie. Wtedy te f1.4 się przydaje. Lecz tak jak napisałem wyżej, w normalnych warunkach oświetleniowych nie warto robić na f.1.4 i f1.8 bo wychodzi lekkie mydełko (mam na myśli portret). Co do 50 mm f1.4 G to zbytnio nie mogę dużo powiedzieć, bo go nie używałem, ale na pewno plus to to, że ma SWM i dzięki temu cichutko ostrzy. wersja D trochę hałasuje (ale da się przyzwyczaić)
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum i czytających.
Ponieważ temat "Co wybrać" będę wdzięczny za Wasze opinie w dylemacie jaki mnie dopadł. Mam zamiar w najbliższym czasie zakupić body N D90 . Ponieważ przez wiele lat w zestawie z F80 brakowało mi długoogniskowego szkła,zastanawiam się nad korpusem oraz N 70-300 VR. Jednak dylemat polega na tym ,czy posiadana już Sigma 24-70/2,8 DG EX będzie godnym zamiennikiem (konkurentem) z tym body dla choćby N 18-105 VR ? Zdaję sobie sprawę z niezbyt ciekawego przy DX zakresu ogniskowej ,braku HSM,VR itd Sigmy.Krótko mówiąc na start z cyfrą mając w/w Sigmę czy inwestowalibyście w nowe szkło ( ze względu na fundusze niestety tańsze ,wspomniany 18-105,18-70 a może Tamron 17-50 ? itp ) ? Niestety nie mam możliwości w swoim otoczeniu sprawdzić tego obiektywu z korpusem cyfrowym dlatego będę wdzięczny za każdą opinię.Podkreślę,że głównie chodzi mi o jakość zdjęć w tym dylemacie.
Fotografuję amatorsko więc szybkostrzelność jak i wytrzymałość mechaniczna nie są priorytetem ale oczywiście w rozsądnych granicach.Z góry bardzo dziękuję za ew pomoc i opinie.
Ostatnio edytowane przez f80 ; 18-05-2010 o 15:11 Powód: Zły rozkład linii .
N F80+bp N50/1,8 S24-70/2,8 DG EX SB80DX , N D90 N18-105VR N70-300VR itd...
Pozdrawiam Mariusz
Mogę tylko napisać ,że 18-105 to świetne szkło w swojej klasie.
Kosztuje niewiele,jest dobre optycznie i bardzo ostre (bynajmniej moje)
Solidnością budowy nie grzeszy(bagnet),ale są inne droższe Nikkory i mają więcej wad.
Nie znam tej Sigmy ,mogę się opierać tylko na Optycznych,no i nic nie napiszę
Myślę ,że do D90(18-105) na początek to będzie dobry zestaw,a później to wszystko
zależy jakie masz fotograficzne priorytety.
Blog
Witam serdecznie.
Dziękuję Sabvel za odpowiedż .
Zapewne masz rację bo też sporo dobrego czytałem o tym 18-105 nie tylko tu na forum.Obawiam się ,że chciał nie chciał będę zmuszony go nabyć.Dostałem dziś D90 z 70-300 i jako ciekawostkę być może dla potomnych napiszę iż moja Sigma starszej daty 24-70/2,8 DG EX głupieje z tym korpusem. O ile ostrzy ok to ma problemy aparat z pomiarem światła na różnych ogniskowych. Dodatkowo zauważyłem ,że w pewnych miejscach przy zmianie ogniskowej pierścieniem, przygasa wyświetlacz w wizjerze i wtedy właśnie aparat strasznie prześwietla. Myślę spytać w serwisie Sigmy czy mają na to lek .Myślę,że to chyba kwestia oprogramowania obiektywu ale z tego co wiem niektóre starsze są nieprogramowalne (bez specjalnych modułów). Przyznam się - liczyłem ,że SB80DX też jakoś zagada z tym korpusem ale niestety działa tylko w trybie A i też strasznie przewala.Tak więc czeka mnie doinwestowanie.
Dziękuję bardzo i wszystkiego dobrego.
N F80+bp N50/1,8 S24-70/2,8 DG EX SB80DX , N D90 N18-105VR N70-300VR itd...
Pozdrawiam Mariusz
Skontaktuj się z nami