Close

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lutek14 Zobacz posta
    A czy Nikon D5000 nie jest aby wyższej klasy i ma też większą wytryzmałość migawki... Ale dobrze. 4 lata na 80000 zdjęć to i tak sporo. Jeżeli używałeś go naokrągło. Ja nie miałbym tyle czasu. Co jakiś czas wyjścia gdzieś i zdjęcia.
    Niby jest, ale już nie pamiętam czy on nie ma migawki na 75000, czyli już się zepsuł Ja dokumentowałem wszystkie wydarzenia szkolne, czasem jedne zawody w piłe i było 450 zdjęć, w tym 50 do publikacji. Piesa swojego na lewo i prawo fotografowałem, wyjazdy prywatne, służbowe, początki zabawy w śluby, już nawet nie pamiętam do czego go używałem. A od dwóch lat jest katowany przez dzieci w szkole na kółku foto i żyje cały czas. 100000 to raczej przy pstrykaniu czasem najmniej 10 lat...
    Ale koledzy dobrze radzą. Jak nie masz koncepcji na lustro, to kup bezlustro

Domyślnie

D5000, chyba jak wszystkie inne, podstawowe, typowo amatorskie korpusy ma "deklarowaną" żywotność migawki na poziomie 100 tys klapnięć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Masz rację
    Deklaracje deklaracjami, a życie życiem: https://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d5000.htm .
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Niemniej jednak doskonale wiadomo, że nie jest to gwarancją na dotrzymanie takiego przebiegu- może być mniejszy jak i większy.

Domyślnie

Wg mnie d3300 to super lustrzanka, żona używa a jest laikiem fotograficznym , super zdjęcia, koszt aparatu malutki w porównaniu do jakości zdjęć, polecam.
    Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600

lutek14
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    Jaka jest żywotność? - duża /chyba, że będziesz nim gwoździe wbijał/,
    Kiedy padnie migawka? - nikt nie wie. Może paść w dniu zakupu, albo dwadzieścia lat później,
    Czy jest szansa na sprzedaż? - jest, zależy jaką dasz cenę sprzedaży. Aparaty tanieją szybciej niż szkła. Sprawdź cenę kilkuletniego D3300 na różnych serwisach.
    Czy warto na start? - warto. Robiłem zdjęcia w wakacje i warto. D3300+N18-105.
    Masz rację, jak jest kasa lepiej kupić nowe body z gwarancją.
    Wspaniała odpowiedź! Szukałem takiej! Dziękuję

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Długi spacer i zafascynowanie nowym sprzętem gdzie fotki trzaska się listkom na drodze i psom obsikującym murki daje 50 no może nawet 100 fotek, jakieś wczasowe pstrykanie da kilka setek, więc spokojnie nie myśl o zużyciu migawki, to nie ma sensu.
    Kupuj D3300 w zestawie z 18-105VR i pstrykaj ile się da, chętnych na używane lustrzanki jest sporo pod warunkiem dobrej ceny co jest oczywiste ale kupowanie nowego sprzętu z myślą o tym by odsprzedawać nie jest dobrym pomysłem, kup używane z niskim przebiegiem, pobaw się i sprzedaj.
    Rozumiem, że z autopsji te wyniki Nie chodzi mi tyle o kupowaniu nowego, żeby odsprzedać. Raczej liczę na sytuację w której kupię*lustrzanke, pobawię*się nią z 5-6 lat i kiedy będę chciał wymienić na nową to sprzedam stare body.

Cytat Zamieszczone przez Michaelius Zobacz posta
    IMHO jak nie planujesz kupować masy obiektywów to lepiej kupić bezlustro
    Też miałem dylemat miedzy lustrzanką i bezlusterkowcem... Jednak wiele osób radzi iść w te pierwsze, bo sprawdzone systemy i od lat na rynku. Chociaż bezlusterkowce mogą wyprzeć kiedyś lustrzanki jak LCD wyparły monitory kineskopowe

Cytat Zamieszczone przez dannywrocek Zobacz posta
    Jak powyżej, albo nawet sensowny kompakt: mniej miejsca, mniejsze parcie i pokusa na zakup dodatkowych akcesoriów, a i strata mniejsza, jeśli się nie wkręcisz. Kup lustrzankę, jeśli poważnie myślisz o foto-hobby, jeśli chcesz po prostu okazjonalnie pstrykać z djęcia, kup kompakt
    Poważnie-poważnie myślę o tym. Dotychczas zamiast kompaktu korzystałem i robiłem zdjęcia iPhonem... Sądzę, że mógłbym spróbować jeszcze lepszym.

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Niby jest, ale już nie pamiętam czy on nie ma migawki na 75000, czyli już się zepsuł Ja dokumentowałem wszystkie wydarzenia szkolne, czasem jedne zawody w piłe i było 450 zdjęć, w tym 50 do publikacji. Piesa swojego na lewo i prawo fotografowałem, wyjazdy prywatne, służbowe, początki zabawy w śluby, już nawet nie pamiętam do czego go używałem. A od dwóch lat jest katowany przez dzieci w szkole na kółku foto i żyje cały czas. 100000 to raczej przy pstrykaniu czasem najmniej 10 lat...
    Ale koledzy dobrze radzą. Jak nie masz koncepcji na lustro, to kup bezlustro
    O proszę... Dobre liczby. W 10 lat to ja już zechę*kupić nowszy Jednak jestem, jak napisałem wyżej, skierowany chyba na lustrzankę. Z bezlusterkowców nie wiem co byłoby dobre - polecali mi Olympusy albo Sony.

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    D5000, chyba jak wszystkie inne, podstawowe, typowo amatorskie korpusy ma "deklarowaną" żywotność migawki na poziomie 100 tys klapnięć.
    Według strony Nikona, D5000 to już poziom średnio-zaawansowany Nie znalazłem niestety konkretnej wartości dla tych 100% amatorskich

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Deklaracje deklaracjami, a życie życiem: https://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d5000.htm .
    Widziałem dla D3300 (tego, co mialbym wziac) https://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d3300.htm Zaczęły padać przy 1000

Cytat Zamieszczone przez nikoniarz Zobacz posta
    Niemniej jednak doskonale wiadomo, że nie jest to gwarancją na dotrzymanie takiego przebiegu- może być mniejszy jak i większy.
    Największy pech

Domyślnie

Migawka pada kiedy pada... Są aparaty z najniższej półki, które mają 3x większe przebiegi niż deklarowana żywotność, a są i te z najwyższej, gdzie migawka pada po 1/3-1/2.

A jeśli martwisz się o migawkę, to kup kompakt czy bezlusterkowca, które mają migawkę elektroniczną, więc się nie zużyje... za to gorzej z matrycą, która pracuje non-stop i też się wypala...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

@lutek14: jeśli poważnie,to już odpuść sobie czytanie i liczenie ile klapnięć wytrzyma migawka. Kup aparat i rób zdjęcia. Ale pamiętaj: zakup aparatu to dopiero początek wydatków; na początku może przyjść pewne rozczarowanie,że zdjęcia nie są takie jak chcuałeś. Lustrzanki trzeba się nauczyć i żeby to osiągnąć,trzeba ćwiczyć Reasumując: kup i udanych zdjęć

Sent from my XT1032 using Tapatalk
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam

Domyślnie

Ja posiadam D3300 i po 6miechach naklepane prawie 20k z zlotow i roznych wycieczek (mieszkam w Angli nad morzem tak wiec piasek i otoczenie slonej wody) i jak narazie 0 problemow z aparatem mysle ze jeszcze z rok go pokatuje i pojdzie do nowego wlasciciela moim zdaniem mimo ze jest to entry level od nikona zbudowany jest solidnie (jak na jego klase) i nie ma sie czego obawiac

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Strona 2 z 14 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni