Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Ola.

Domyślnie

Wszystkie dobre, modelka ciut spięta, na 1 bark za jasny w stosunku do twarzy (czoło w szczególności). Można też zostawić trochę miejsca pomiędzy barkiem a brodą choć nie jest źle w tym przypadku. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bulinko Zobacz posta
    ... Faktycznie zdjęcia są lekko z góry, ponieważ modelka schodziła i podchodziła pod wzniesienie w moim kierunku i odwrotnie. Przyznając szczerze, myślałem że taka perspektywa będzie jak najbardziej na tak. ...
    Taką perspektywą "skracasz" modelkę. Nogi stają się krótsze, tułów większy. Jak chcesz zobaczyć uśmiech na twarzy panny spróbuj dokładnie odwrotnie: lekko z dołu kadrować. Im szerszy obiektyw tym efekt bardziej widoczny. Tylko trzeba mocno uważać aby nie przesadzić

Domyślnie

Bardzo podoba mi się 3.

Nie mam doświadczenia w portretach, póki co oglądam i się uczę, więc ciekawa jestem waszych opinii w tej kwestii: zrobiłabym trochę większą głębię ostrości, żeby jeszcze chociaż krótki fragment kłosów był ostry. Czy byłby to błąd?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marei Zobacz posta
    ... Czy byłby to błąd?
    Oczywiście, że nie. Spokojnie można tak zrobić. to zależy od pomysłu na zdjęcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Oczywiście, że nie. Spokojnie można tak zrobić. to zależy od pomysłu na zdjęcie.
    Aha, zauważyłam po prostu tendencję, że za modelką już wszystko jest nieostre i zastanawiałam się czy taka jest reguła, czy po prostu to gust fotografa. Dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marei Zobacz posta
    Aha, zauważyłam po prostu tendencję, że za modelką już wszystko jest nieostre i zastanawiałam się czy taka jest reguła, czy po prostu to gust fotografa. Dzięki
    To prędzej maniera, bezkrytycznie kopiowana przez całe rzesze fotografujących, niż przepis na dobry portret.
    Wypada dodać, że aby zmieścić się w tym kanonie, ludziska wydają wcale pokaźne sumki na jasne szkła, które i tak na pełnej dziurze są słabiutkie optycznie, a pazur pokazują dopiero po przymknięciu do f2.0-2.8.
    Zbyt mała GO nie służy portretowi, bo wygląda taki obrazek co najmniej dziwacznie, żeby nie powiedzieć mocniej.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 02-08-2016 o 08:51
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Bardzo podobają mi się te zdjęcia - proste, naturalne, spokojne, nieprzekombinowane portrety, dobrze ukazujące naturalną urodę modelki?najbardziej nr 1 i 3? Można jeszcze kombinować według sugestii kolegów, ale ogólnie jest to co trzeba, fajny klimat?

Wysłane z mojego HTC One mini 2 przy użyciu Tapatalka

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123