Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: A7 zamiast D600

Domyślnie

A może zostaw sobie D600 a pieniądze wydaj na wakacje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Ja mam bardzo zbliżone wymagania co do technik fotograficznych (z wyjatkiem biegajacego dziecka) co ty. Pozbyłem sie lustrzanki i kupilem mirrorlessa (X-T10) i uważam ze był to strzał w dziesiatke. Wydaje mi sie malo prawdopodbne bym zechacial kiedys lustrzanke.
    Malo prawdopodne bym zaczal fotografowac sport czy inne rzeczy ktore wymagaja naprawde szybkiego AF. A wszystkie "spokojne sceny" ogarnąć mozna bez problemu obecnymi bezlustrami.
    X-T10 w trybie AF-C bez zdjec seryjnych w miare radzi sobie.
    Nie jest to szybkosc AF typu Nikon, Canon ale wystarczy by dzieciakom robic fajne zdjecia.

Co do jakosci obrazka system fuji bardzo zblizony jest do FF. (Cos miedzy APS-C a FF)

Niedawno kupilem XF 16-55/2.8 i... jestem urzeczony obrazem (czystosc, ostrosc, oddawanie kolorow)
    X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smogg9 Zobacz posta

Mała stałka do A7 - Voigtlander 15mm f4.5? Jest jeszcze Voigtlander 20mm f3.5 (naprawdę mała), ale nie wiem czy robią pod bagnet A7 czy potrzeba przejściówkę.

Jeszcze jedna sugestia - zostaw D600, dokup jakieś tam szkiełko jakie chcesz i może Fuji X100s czy X-E2 z 27mm f2.8 czy 18mm f2 jak nie chce Ci się nosić D600. Ja czasami noszę oba, na D610 mam 50mm lub 85mm, fajny mały zestaw dwóch aparatów i dwóch fajnych ogniskowych
    Ten Voigtlander 15mm wydaje się świetną propozycją. Poczytam o nim więcej. Jak ma zbliżoną jakość do Nikkora 24 lub 28 to byłoby super.

Jakbym miał zostawić D600 to już wolę pakować kasę w ten system, a nie rozdzielać na dwa. Jedynym wyjątkiem byłby set A7 + A6000 bo A6000 służyłoby tylko do zdjęć rodzinnych w ruchu. Natomiast krajobrazy i reszta, kładę bardzo duży nacisk na jakość obrazu , DR (choc póki co mam słaaaaabe szkło do tych celów) i boję się, że A6000 by mnie nie zadowoliło. Nie wiem jakie są teraz różnice między APS-C a FF, ale jak przesiadałem się z D90 na D600 to był szok jak FF łapie światło i jak "maluje"

Cytat Zamieszczone przez czupacabra Zobacz posta
    A może zostaw sobie D600 a pieniądze wydaj na wakacje
    Właśnie wróciłem z długich wakacji i to właśnie na nich zacząłem się zastanawiać nad mniejszym zestawem. Dopóki nie zacząłem bawić się w kręcenie filmików gopro na gimbale to nie było problemu. Teraz chętnie zastąpiłbym dwa sprzęty jednym uniwersalnym. Filmy zyskałyby na jakości, a jakość foto niewiele by się różniła. Po sprzedaniu D600 + szkieł + gorpo i gimbala kupiłbym używane A7 plus jakiś set dwóch szkieł, więc nic praktycznie nie dokładam na ten moment.
    D600 + 50 1.8G + 18-55 VRII DX

Domyślnie

"Teraz chętnie zastąpiłbym dwa sprzęty jednym uniwersalnym."

Nie ma sprzętu uniwersalnego, który spełni wszelkie warunki. To jest na tej samej zasadzie, co: "z trzech rzeczy: dobrze, szybko i tanio można mieć tylko dwie na raz".
    Przeważnie takie aparaty, którymi można sfotografować wszystko w każdych warunkach są duże, ciężkie i drogie. Aparaty mniejsze i wygodniejsze w przenoszeniu zwykle mają jakieś kompromisy, np. w zakresie możliwości i wyposażenia. Dobre obiektywy do bezlusterkowców Sony są drogie i bardzo duże, i czar małego bezlusterkowca pryska...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez F670ES Zobacz posta
    Teraz chętnie zastąpiłbym dwa sprzęty jednym uniwersalnym. Filmy zyskałyby na jakości, a jakość foto niewiele by się różniła. Po sprzedaniu D600 + szkieł + gorpo i gimbala kupiłbym używane A7 plus jakiś set dwóch szkieł, więc nic praktycznie nie dokładam na ten moment.
    Nie da się tak zastąpić. A7 z 28-70 będzie przecież też duży i ciężki (porównując z D600 i 18-55), obiektywy do A7 są praktycznie takiej samej wielkości i wagi jak do DSLR. Moim zdaniem albo iść w coś zdecydowanie mniejszego, czyli Fuji (ewentualnie A6000, ale tutaj szkiełka droższe, większe i wcale nie lepsze), obrazek z Fuji jest naprawdę super, JPEGi są super. Albo zostań z D600, dokup 20mm lub 24mm 1.8G i wraz z 50mm lub 85mm masz super jakościowo, nieduży i lekki zestaw. Jeśli chcesz filmować to wymień D600 na D750 (wygodniej) o ile kasa to nie jakiś problem. Do Nikona jest wspomniany wcześniej Voigtlander 20mm f3.5 (waży chyba niecałe 200g!). Do tego wygodny nie duży plecak lub torba lub/i PeakDesign Capture Pro.
    Pozdrawiam | D610 | 16-35 | 35 | 50 | 85 | 70-300 | X100T | X70 + WCL | thewanderingpath.com | instagram

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123