Cześć
Obecnie posiadam D600
50 1.8G - portrety, kwiatki, badyle, macro z adapterami generalnie wszystko - 70% fotek
18-55 VR II DX - krajobrazy (28mm w miare daje rade na FF) - wersja ekono przed kupnem 20mm 1.8G
Gopro 4 + gimbal 3 osiowy do nagrywania filmow
Jak widać wymagań nie mam dużych. Na ostatnim wyjeździe stwierdziłem, że za duży i za ciężki ten zestaw jest do zwiedzania całymi dniami różnych miast i górskich krajobrazów, dlatego szukam czegoś mniejszego i lżejszego co potrafiłoby mniej więcej co powyższy zestaw,
Wymagania:
- podobny DR bo lubię wyciskać RAW do granic możliwości czasem,
- szkła o jakości minimum 50tki Nikona,
- AF nadazajacy za biegajacym dzieckiem,
- portetówka z miękkim bokehem,
- generalnie wole stałki od zoomów,
- koniecznie FF,
- strzelam tylko w RAW,
- dobrej jakości film FullHD z cichym i płynnym ostrzeniem,
- Budżet to ok 7000zł.
Na ten moment przychodzi mi do głowy:
- używany zestaw A7 + KIT 28-70
- jasna stałka (Dla mnie jasna znaczy 1.8 lub lepiej) - taki Helios 50 / Takumar 55 do spokojnych portretów i fotek badyli / kwiatków
- dokupienie FE 50 1.8 albo dozbieranie do FE 55 T* 1.8
- dalej w przyszłosci poszukanie coś bliżej wymażonych 16mm lub 20mm
- 85tka żadna nie przychodzi mi do głowy, bynajmniej żadne w miarę kompaktowe rozwiązanie, ale chyba przeżyję ten brak jakoś
Podpowiedzcie czy dobrze kombinuje, czy AF w A7ce ogarnie dziecko w ruchu ? Wiem, że w Nikonie moglbym odłożyć na 20tke + 85tke i miałbym wszystko czego chce, ale waga i rozmiar sprawiaja, że nie zawsze go mam przy sobie. Pierwsze testy A7 + KIT w salonie wypadly pozytywnie i bardzo mi się podoba. Szczególnie jego kompaktowość, EVF i manualne ostrzenie dzięki któremu chętnie bym się pobawił znów starymi szkiełkami ala Takumar. Największy problem mam z doborem szkieł, bo nie wiem które są warte uwagi, plus jednocześnie chciałbym, żeby zestaw pozostał lekki i kompaktowy. Tak więc Helios/Takumar czy inne szkła poprzez przejściówkę to raczej tylko okzajonalnie do zabawy, a na codzień użyteczny mały gość do street, krajobrazu i portetów rodziny
Z gory dzięki za odzew.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami