sprawdziłam i zdjęcia wychodzą o wiele gorzej niż z VR.
W takim razie mam jeszcze pytanie do Was czy jakiś inny obiektyw, który ma stabilizację i pasuje do mojego D3200 nadawałby się do portretów dzieci w plenerze (rozmyte tło)?
Szukaj
sprawdziłam i zdjęcia wychodzą o wiele gorzej niż z VR.
W takim razie mam jeszcze pytanie do Was czy jakiś inny obiektyw, który ma stabilizację i pasuje do mojego D3200 nadawałby się do portretów dzieci w plenerze (rozmyte tło)?
Stałki nikona nie mają stabilizacji. Jak chcesz mieć rozmyte tło to najlepiej sprawdzi się nikor 50/1,8G. 85mm na matrycy dx to dość wąsko i 50 będzie zdecydowanie lepsza. Jak chcesz obiektyw z VR to zostaje ci sigma 17-50/2.8 uniwersalne szkło które na pełnej dziurze też rozmyje tło, nie tak jak stałka ale lepiej niż kit.
Przynajmniej jedna stałka ma stabilizacje: AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
"85mm na matrycy dx to dość wąsko " - a co się za tym kryje? tzn że w ogóle będzie problem żeby zrobić ostre zdjęcie?
Pobaw się poniższym symulatorem:
http://dofsimulator.net/pl/
Co do obiektywu portretowego to Nikkor AF-S 85/1.8G jest nie tylko ostry ale i lepszy od wspomnianej 50tki.
Po pierwsze, to po co Ci stabilizacja przy portrecie? Modela nie zamrozisz, zawsze drgnie, poruszy się, poczytaj o zamrożeniu ruchu, czasach, świetle itd. Dojdziesz do wniosku, że stabilizacja jest zbędna. Zwłaszcza, że przy świetle 1.8 nietrudno otrzymać krótkie czasy naświetlania, które eliminują poruszenie. Tak ogólnie i co do zasady.
85/3.5 to obiektyw makro, nie będzie miał małej GO, trudniej otrzymać owo mityczne rozmycie tła![]()
Skontaktuj się z nami