Nyny, pokażesz cropa z motyla? Jak oceniasz to szkło?
Szukaj
Dzien Dobry
Jakie lato, takie fotki.
a6k + jakiś tam (wiekowy) wynalazek
Dobra, sie zapytam
Czy ktos ma jakis tani adapter, nazywany też focal reducer
ma m42 do nex ?
1. Musi byc tani.
2. Musi byc dobry.
Ktos ma ?
Bo temat wraca (zapomniany) juz na forum chyba zupełnie...
Dzienks
Bez HDRowania nie było dobre zdjęcie?![]()
Dla mnie brzmi jak dobra okazja do fotografowania
Mam taki tani. Nie wiem czy dobry ale działa i ostrzy na nieskończoność. Nie pamiętam czy go dodatkowo nie smarowałem żeby przyjemniej chodził. Jeden z najtańszym z ebaya to był.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Weź i cos napisz wiecej.
Do m42 jest ?
Ps.
Apropo
D200 ma kalibrację w body ?
Bo tani taki jest w pobliżu, a ja mam 85/1.8G w szufladzie...
No pytałeś o M42 więc to chyba oczywisteNatomiast na codzień czasem wolałem zwykłą przejściówkę - lżejsza, mniejsza i nie ma możliwości że adapter jest przy przekładaniu szkieł czy transporcie trochę 'odkręcony' i się traci nieskończoność w szkle. Nic poważnego ale czasem irytowało że szkło na nieskończoności a tu nieostro i trzeba adapter delikatnie ruszyć.
Natomiast pomyśl nad takim do FD/MD bo wtedy będzie działać z tymi bagnetami a po dodaniu adaptera np. FD-M42 powinien również ze szkłami M42![]()
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
MD mam soligora 28mm (MD to minolta konica ? )
A co by lepiej ? Z nex do fd czy MD ?
Tak zeby rowniez oba te systemy zapiac
do nexa przez ten adapter ?
Wliczając m42...
MD to Minolta długo przed Koniką, zanim pojawił się AF. Zupełnie inne mocowanie niż późniejsza Minolta A = Konica Minolta = Sony alfa.
Nikon D200 nie ma mikrokalibracji AF.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Niezupełnie jest tak że Minolta A = Konica Minolta.
Na żadnym obiektywie Minolty z mocowaniem A nie ma napisu Konica Minolta. Na oryginalnych opakowaniach od tych obiektywów, aparatu, lampy i dokumentacji nie ma napisu Konica Minolta. Wszędzie są napisy "Minolta Camera Co. Ltd. Japan".
Konica Minolta to inna bajka![]()
Skontaktuj się z nami