Close

Strona 56 z 80 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

Heh, widać że Pani doświadczona :P Cuś mnie nauczyła, dziękuję.
    D610 | T70-200 2,8 VC USD | T24-70 2,8 VC USD | N85 1,8G
    Flickr

Domyślnie

Czy jest taka mozliwosc, aby utworzony przeze mnie profil, z automatu przypisywal sie do importowanych zdjec z konkretnego obiektywu (aparatu i obiektywu).
    Oczywiscie moge to zrobic recznie juz po imporcie, filtrujac zdjecia po obiektywie i przypisujac im konkretny profil. Ale to zawsze zabiera troche czasu. Dlatego pytam.

Domyślnie Lightroom 6

tak, po prawej stronie masz liste profili (wersja CC) przy imporcie, przejrzyj sobie dokladnie okno importu i opcje tam dostepne, ostatnio nawet sie zirytowalem, bo wszystkie importy mialy szum, okazalo sie, ze podczas jednej sesji przypisalem profil ocieplajacy i pamietal go przy nastepnych importach

--------
    no signature
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

hm chyba napisalem o presetach http://blogs.adobe.com/jkost/tag/len...ction-profiles

--------
    no signature
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Czy jest taka mozliwosc, aby utworzony przeze mnie profil, z automatu przypisywal sie do importowanych zdjec z konkretnego obiektywu (aparatu i obiektywu).
    Oczywiscie moge to zrobic recznie juz po imporcie, filtrujac zdjecia po obiektywie i przypisujac im konkretny profil. Ale to zawsze zabiera troche czasu. Dlatego pytam.
    Można tak zrobić (i to nawet prosto), ale skoro narzekasz na czas - to rozwiązanie o które pytasz zabierze Ci więcej czasu.

Oto czemu: jeśli zachowujesz się jak normalny użytkownik LRa i po imporcie dokonujesz selekcji, a potem usuwasz nieudane klatki (nieostre, nietrafione, krzywe, źle skadrowane, itp), to z zaimportowanej setki zostanie Ci mniej niż setka - powiedzmy 70 dla przykładu. Jeśli teraz zadasz im profil obiektywu - LR zużyje mniej czasu na zaaplikowanie go 70 zdjęciom, niżby musiał zużyć na zaaplikowanie go całej setce przy imporcie. Czyli per saldo zakładanie profili przy eksporcie będzie trwało dłużej, niż potem aplikowanie go dopiero po selekcji mniejszej ilości zdjęć.

Widzę natomiast z Twojego pytania, że żeby zaaplikować profil obiektywu całemu importowi z danego dnia/sesji filtrujesz najpierw wszystkie zdjęcia dokonane jednym szkłem, zadajesz im profil, potem filtrujesz na szkło następne, zadajesz profil następnego szkła, i tak dalej... Wierzę, że to moze przyprawiać o zawrót głowy i to może trwać długo, ale mam na to radę.

Stwórz sobie jeden preset pod nazwą powiedzmy 'Profil Defaultowy Obiektywu', w którym oczywiście będą tylko dane dotyczące oprofilowania szkła i nic poza tym. Jeśli teraz zaznaczysz grupę plików zrobionych różnymi szkłami i wszystkim zadasz preset o jakim mówię - LR każdemu zdjęćiu nada profil obiektywu, jakim było zrobione. Inaczej mówiąc nie musisz filtrować zdjęć pod kątem tego, czym były robione, zaznaczać coraz to nowe grupy, i w ogóle mieć cały ten upierd z sortowaniem...

Po prostu:
    1. Tworzysz jeden preset (byle z głową)
    2. Importujesz bez zadawania żadnego profilu
    3. Dokonujesz selekcji, czy co tam zwykle robisz
    4. Zaznaczasz wszystkie pliki które Ci zostały po skasowaniu nieudanych
    5. Zadajesz im jeden preset, a LR odpowiednio przyporządkuje odpowiedni profil do odpowiedniego zdjęcia.

U mnie to działa od wersji bodaj 3 z hakiem, kiedy na to wpadłem...

- - - - kolejny post - - - - - -

A jeśli pomimo to uznasz, ze wolisz profil obiektywu zadać automatycznie przy imporcie wszystkim jak leci - nawet tym obrazkom, który potem i tak wyrzucisz - przy imporcie rzuć okiem na prawy panel i tam z czegoś co się nazywa (cytuję z pamięci) Apply during Import czy coś takiego wybierz preset, o jakim napisałem wyżej. Wtedy LR zadba żeby każde zdjęcie dostało odpowiedni profil, jeśli tylko LR nim dysponuje.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

bombel, mądrego to i przyjemnie posłuchać.
    ja mam tylko jedno szkło, więc u mnie szybciej pójdzie, ale też szukałem podobnej metody.
    dziękuję.
    Twoje zdrowie.

Domyślnie

O widzisz - a uprzejmego to i miło poczytać!

No i w takim razie wzajemnie - zdrowie odpijam, ale ponieważ przed chwilą wstałem i jest blade przedpołudnie, to jeszcze na tym etapie dnia odpijam mleczkiem!

pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Hej przez przypadek zmieniłem (nie wiem jak) domyśle ustawienia klawiatury dla suwaku ekspozycja. Domyślnie klawisz +/- steruje ekspozycją teraz mam balans bieli, czy ktoś wie jak wrócić do ustawień domyślnych. Z góry dziękuję.

Domyślnie

Klawisze +/- nie są przypisane do ekspozycji. Można ich używać z dowolnym suwakiem z zakładki " Basic". Przełącza się je klawiszami , i .

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Jaki profil ?? Bo LR ma kilka profili, a bombel napisał tylko o profilach korygujących obiektywy, co i tak opisał źle. Aby taki profil załadować z automatu, wystarczy w domyślnych ustawieniach dla aparatu zapisach, aby ładował domyślny profil obiektywu.
    Przy obiektywach, które nie mają domyślnego profilu trzeba taki przypisać - ustawić przy jakimś zdjęciu profil ręcznie i później dać mu, aby zapamiętał jako domyślny.

Natomiast jeśli chodzi o profile kolorystyczne - nie da się tego zrobić z automatu. Preset może zapamiętać tylko jeden konkretny profil i niestety dla różnych obiektywów trzeba ręcznie ten profil wybrać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Gonzo, nie wypowiadaj się na temat rzeczy, o jakich nei masz pojęcia. Ty masz problemy ze zrozumieniem co to jest ogniskowa (służę linkiem jakbyś nie pamiętał), więć idź opowiadać głupoty gdzie indziej.
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 56 z 80 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów