Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: trenażer Tacx

Domyślnie trenażer Tacx

Cześć,

Celowo nie chciałem umieszczać tego wątku w temacie związanym z rowerami, bo pewnie "umarłby" dość szybko i zarzucony by został tematami odmiennymi do tego
    Chcę zapytać czy są jacyś obecni wśród nas którzy "pedałują" nie tylko w realu ale również w domowym zaciszu ?
    To moje drugie podejście do kupna tego trenażera, interesują mnie tylko wersje z Real Live Video / Multiplayer.
    Zwykłe czyli bez podłączenia do kompa mnie nie interesują, szybko by mnie nuda na nim zabiła.
    Zatem pytanie, czy ktoś ma / użytkuje / itd... Pytania będę miał w kwestiach RLV ...
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Na Zwift możesz jeździć na dowolnym trenażerze, nawet najprostszym, aczkolwiek nie będziesz miał "feedbacku" z trasy. Natomiast (na 99%) każdy trenażer sterowany z kompa jest obsługiwany przez Zwift w kwestii regulacji obciążenia, więc... wybierz taki z jak największym kołem zamachowym .

Domyślnie

Shao ma trenażer w małym palcu (u nogi) trzeba Go tu przywołać do odpowiedzi ; ) sam mam tacxa smart ale nie używałem go w wersji online.
    Nikon Fx

Domyślnie

Zależy mi na feedbacku z trasy jak najbardziej, model vortek ma 950W ale nie wiem czy to nie za słaba mon, szczególnie na górskich podjazdach. Natomiast multiplayer jest drugorzędny bo obsługuje go TTS 4, dla mnie główny powód ew. zakupu to RLV z trasami. Zatem ktoś coś podpowie jak się sprawdza, kto co poleca?

Domyślnie

950W na górskich podjazdach? Dla amatora to raczej 5 do 10s sprintu na maxa i zresztą ten trenazer daje max. moc oporu 950W własnie przez 10s, a minutowa spada do 750W.

Dlaczego nie vortex?
    1. Nie pomaga na zjazdach, więc symulacja jazdy jest tylko połowiczna.
    2. Ma malutkie koło zamachowe - wg strony Tacx bezwładność ~11kg, podczas gdy wyższe modele (Genius) mają 125kg (co prawda jednostki wagi a nie bezwładności, ale tak podaje Tacx...). Takie same koło zamachowe ~11kg jest w Tacx Flow którego miałem i mimo że dawał ponad 800W oporu, to realnie nie dało się zbyt długo jechać na ponad 350W bo kręci się "kwadratowo" (1-2min max) - opór jest nierealistyczny, przez cały obrót korby, przez co trzeba pedałować w martwych strefach w których normalnie nie kręcisz na szosie. Znam bardzo mocnych zawodników, którzy nie robią intensywnych treningów na niskich modelach trenażerów właśnie z tego względu że nie są w stanie utrzymać nawet 75% mocy którą generują na szosie.
    3. Symuluje podjazdy do 7%. Takie podjazd robi się z blata (53t ). Genius symuluje podjazdy do 20%.

Moim zdaniem wyrzucone pieniądze. Nie wiem jaką masz formę, ale nawet jeśli w tym roku nie będziesz kręcił takich watów żeby Cię ten trenażer ograniczał, to za rok czy dwa już pewnie tak i zostaniesz ze sprzętem na którym będziesz mógł obić treningi od wytrzymałości do maksymalnie tempa.

Ja zmieniłem Tacx Flow na Kinetic Road Machine (bez żadnej regulacji oporu, opór hydrauliczny, za to z dużym kołem zamachowym) i różnica w jakości treningu to PRZEPAŚĆ.

Domyślnie

No prawdę powiedziawszy brałem pod uwagę Vortexa, ale mi go odradzasz, ze względu na moc, i nierealistyczne symulacje przy zjazdach. Trochę szkoda, bo Genius to 2x taka cena, a trzeba dokupić jeszcze TTS'a oraz płyty z trasami co mocno już podnosi cenę.
    Czy do tego Kinetica Road Machine da się podłączyć elektronikę oraz korzystać z RLV zamiast Vortexa Smart ?
    Ostatnio edytowane przez moshica ; 15-06-2016 o 08:43
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Nie. Kinetic to najprostszy możliwy układ. Nie ma żadnego sterowania oporem. Opór jest proporcjonalny do prędkości, więc reguluje się go.. biegami

Wysłane z mojej Nokii 3110 przy pomocy Taptalk

Domyślnie

Czyli im szybciej jedziesz masz większy opór jak na asfalcie, to też dobre rozwiązanie. Rozumiem, że masz go do Zwifta podłączonego tak, czy jest feedback, że jedziesz wolniej to szybsi Ci uciekają ? Ale RLV z tacx nie obsługuje, no bo skoro nie ma elektroniki to jak ? Trochę nie rozumiem tej zasady działania.
    Wyczytałem, ze dla przeciętniaka ten Vortex Smart nie jest zły, jedyny minus wywnioskowałem, że zjazdy sa nierealistyczne, jeśli w mocy się "zmieszczę" to tylko to może wkurzać ?
    Nikon i podróże ...

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MadOnion Zobacz posta
    Shao ma trenażer w małym palcu (u nogi) trzeba Go tu przywołać do odpowiedzi ; ) sam mam tacxa smart ale nie używałem go w wersji online.
    Cos slabo wolales bo dopiero teraz zauwazylem ten watek

950W to tak jak Lukasz powiedzial - moze 5-10s sprintu i to jak ktos jest w dobrej formie, pozniej ludzie wymiotuja, chyba ze masz na nazwisko Sagan albo inszy Greipel.

Mam Wahoo Kickr, nie zamienilbym na nic innego. Mialem Tacx Flow i byl ok jak zaczynalem, na pewno nie braklo oporu ale wtedy bylem cienki jak sik pajaka, teraz jestem cienki jak sik psa (czyt. tylko odrobine lepszy) Glownie jezdze w Zwifcie wiec Wahoo zmienia mi obciazenie w zaleznosci od tego co sie dzieje na ekranie. Do tego uzywam TrainerRoad do bardziej skomplikowanych treningow gdzie jezdzi sie do zadanej mocy i bez Wahoo byloby tak se, bo moge robic trening dokladnie jak zaplanowany (niezaleznie od kadencji bo moc bedzie taka sama, ostatnio siadlem ze 115 do 65 ale dalej trzeba bylo cisnac 335W ).

Domyślnie

Dzięki Shao że "rzuciłeś" okiem
    Jeżdżę rekreacyjnie i nawet nie na szosówce, ale po asfalcie więc pewnie dawny Flow czy Vortex jak piszecie na początek byłby ok.
    Ale zamieszaliście mi z tym Kinetickiem i Wahoo oraz Zwiftem, teraz sam nie wiem co myśleć, aby nie wywalić kasy i za rok po zimowym treningu ( tylko w sezonie zimowym bym na nim kręcił) nie być w punkcie wyjścia, że sprzęt jest już do bani.
    Zatem co trzeba kupić na bazie Kinetic lub Wahoo aby mieć komplet jak w Tacx ? Jak z oprogramowaniem, chodzi mi o wyszczególnienie, co gdzie i za ile ? Trochę nie ogarniam tego jako całości co potrzeba mieć aby zacząć te treningi...
    Nikon i podróże ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów