Szukaj
Tez Was czytam. Szczerze powiem- z przyjemnoscia.
Duzo po necie czytam.
Sam kiedys zaczalem cos tam pisac, ale czasu nie było. Moze kiedys. Tylko ze nic ciekawego ani odkrywczego nie mam do powiedzenia...
Nie potrafie znalezc za to stron ciekawych i inspirujących w m39. Niby cos tam jest...ale nijak to sie ma do sony E.
Na teraz to szczęśliwy jestem.
Mam srebrnego heliosa m39, jak chciałem, czyli to co najlepsze w m42. Ba, nawet dwa mam
85mm m39 teraz w planach. I nie pytajcie po co, i dlaczego srebrne. Nie wiem. Tak chce i tak se kupie, jak znajde jakis fajny (srebrne i m39) to tysz.
Ide na dwór, badyli poszukać i człowieków jakiś- znaczy idziemy, bo dzieci, ja, harnasie (zimne) dwa...
Ps.
Rozkręcał ktos srebrnego heliosa 44 na m39?
Mam sie spodziewać nowości w srodku, czy normalnie: jak to w heliosie ? Bo smary se wymienię, a powłoki na błysk mu zrobie. Zeby nie tylko fotki fajne robił ale i wyglądał (lepiej niz właściciel)![]()
Ostatnio edytowane przez d90 ; 21-05-2016 o 15:22
Ja się teraz zastanawiam nad pełną klatką i trochę kusi a7. Człowiek się przyzwyczaił, że punkty AF są wszędzie. Że łatwo ostrzyć manualnie. Z drugiej strony - nie stać mnie na szkła z AF-em, a i manuale są dosyć drogie (Helios 40-2 lub ewentualnie Samyang 85). Inny aparat, który biorę pod uwagę, to D610 + 85/1.8. Bokeh nudny w porównaniu z Heliosem, ale jest AF, obiektywy tańsze. Chciałbym też 35 Sigmy. W Sony Z 35 kosztuje 2 razy tyle co Sigma. G Master też drogi (choć to topowe szkło, które ponoć nie ustępuje Otusowi, a ma AF i jest tańsze). Szkoda, że nie jestem kasiasty, to bym wziął A7R II i G Mastera. :P
Nie chciałbym być oskarżany o nadmierny konserwatyzm, ale czy jest coś ostrego na tych zdjęciach? (tzn. wg moich konserwatywnych poglądów COŚ na zdjęciu powinno być ostre...)
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
No po prostu widz przeważnie spodziewa się, że COŚ na zdjęciu będzie ostre... I że to COŚ, co jest ostre, jest głównym obiektem / tematem zdjęcia.
Serio: albo obiektywy są rozregulowane i po prostu nie są w stanie dać ostrego obrazu, albo masz problem z ustawieniem ostrości.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami