Tak zapytam - ile za adapter ?
skita zdziś spacerowy
+ snapseed
Szukaj
Tak zapytam - ile za adapter ?
skita zdziś spacerowy
+ snapseed
Ostatnio edytowane przez d90 ; 15-05-2016 o 22:05
A ma ktoś do sprzedaży adapter M42-Sony nex. Jeśli nie, to jaki polecacie.
D 3100 - N 18-55, N 55-300, Helios 44-4, Industar 61.
M42 to chyba najtańszy. Ja tez bede dokupował. Szkieł mi przybywa a kręcić sie nie chce i przekładać ciagle. Decyzja taka, ze trza mi trzy sztuki miec na stałe.
I najtańsze beda.
(Tylko pamiętaj o bolcu przysłony.)
nocne skita + snapseed![]()
Ostatnio edytowane przez d90 ; 16-05-2016 o 09:45
Przy okazji - bo popatrzyłem w sklepach...
Jest turbo lens - coś tam do m42, co daje podobno obrazek jak z ff.
Koszt to niewielki, około 500zł, ale jednak.
Czy ktos juz testował na a6000 taki wynalazek ?
Czy warto ?
Bedzie lepiej na przysłowiowym np heliosie ?
Moze jakies testy sa w necie, ale nie znalazłem.
Na A6000 nie próbowałem, ale swego czasu męczyłem Lens Turbo w wersji pierwszej:
http://per-analogia.blogspot.com/201...s-turbo-i.html
http://per-analogia.blogspot.com/201...-turbo-II.html
(oraz można wpisać frazę "Lens Turbo" w wyszukiwarkę na stronie, jest więcej wpisów).
To była pierwsza wersja, drugiej nie testowałem, ale na pewno nie będzie gorzej, a ponoć coś tam poprawili. Generalnie fajna sprawa, jak masz parę obiektywów FF z danym mocowaniem i chcesz, by zdjęcia miały bardziej pełnoklatkowy "look".
Mam cos tam z m42 i zaczalem kompletować m39 wlasnie.
Ciekawe czy z m39 na m42 i taki lens turbo ma jakis sens.
Szkielka małe i lekkie, wiec moze ?
Taki np mir1 co fajny (dla mnie) jest w sumie, mam wrażenie ze "kopa" by dostał. (?) a i helios powinien chyba bebłać jeszcze lepiej. Mylę sie ?
Jeszcze jedno mam pytanie:
Ostrze manual na tv, potwierdzenie mam ze ostro. Widze ze jest ostro. Cyk - i juz nie jest ostro.
Przez wizjer jest oki.
Jakies pomysły ?
Odpada poruszenie. Zupełnie odpada. Bo przez wizjer jest 101% ok.
Ps.
Dzieki Michel71.
Jak masz jakies linki, to chętnie ...
![]()
No lensturbowe wynalazki lepiej kupić z innym bagnetem niż m42, MD/FD czy coś krótszego bo M42 potem można do nich podpiąć przejściówką
Też miałem pierwsza wersję LT (czy speedboostera?:P), opisywałem ją tu kiedyś i na KKMie. Ogólnie ewentualnie warto jak się ma kilka szkieł, jest to jakaś namiastka FF w bokehu/kącie widzenia ale z narożnikami słaboNo i ważyło to chyba to z 200g...
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
M39 odpada, za mała różnica dystansów, żeby się Lens Turbo zmieściło.
Lepiej zrobić, jak radzi ikit: LT na coś z krótszym dystansem (Konica, MD, FD) i potem adaptery (już zwykłe) do innych mocowań.
MIR-a nie lubię, ale Helios może dać fajne efekty, jeśli olejesz brzegi kadru. Choć przy 58 mm już nie jest tak źle.
A ze statywu sprawdzałeś?
Z moich to wszystko, ale nabrałem ochoty na przetestowanie LT II![]()
Skontaktuj się z nami