Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    To właśnie miałem na myśli. Jeśli dla kogoś fotografia dzieci jest wyzwaniem to naprawdę nie wiem co mógłbym doradzić...
    Jak to co... samodoskonalenie i kształtowanie nowych umiejętności fotograficznych Ja trenowałem na swoim psie, jak jeszcze był ruchliwy mocno Do dyspozycji miałem kompakta z kliszą, później jakieś dwie małpki, później Olympusa SP 565, później D5000, D90, a teraz jak mam D300s i D7100 i masę szybkich szkieł, to mój sprinter ma 15 lat i głównie siedzi na trawniku... Ale i tek jest the best Nauka przydała się na lata.
    Żeby nie było OT, nawet do bardzo ruchliwego dziecka wystarczy zaawansowany kompakt i worek umiejętności oraz wiedzy. Wcale nie trzeba D5 Do nauki wystarczy cokolwiek, co ma tryby manualne. Do nauki z perspektywami na przyszłość przyda się w miarę przyzwoite lustro, ja na przykład finalizuje zakupy dla gimnazjalisty zaszczepionego pasją foto, kupuję mu D90 i 18-105. Na przestrzeni kolejnych trzech lat z przebiegu ok 40000 zrobi się 100000 i wtedy młody pasjonat będzie wiedział co mu jest potrzebne. Jeżeli autorka ma perspektywę na fotografię okolicznościową, studyjną, plenerową, to moim zdanie D7100 z Sigmą 18-35 1.8, Nikkorem 50 1.8, Nikkorem 85 1.8 i lampą na poziomie YN 568 EX będzie idealnym zestawem "do nauki" Pozdrawiam serdecznie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldam Zobacz posta
    chyba dziecka nie masz
    Co do sportu i fotografii dziecięcej... akurat mam niespełna 2letniego chłopaka i spokojnie daje radę robić zdjęcia D5100 z N35 a ostatnio N85 choć to nie sprzęt do sportu...

Domyślnie

@ Andrzej1974

Piszesz: "FX nie ma magii? To powiedz mi, dlaczego np ślubniacy, ktorzy robią foty ludziom (przypomnę, że autor pytania takie ma też zamiary w przyszłości), mają właśnie FXy zamiast DXów? Podobnie jest np ze studiami, gdzie robią foty ludziom, czyli tym obiektom, którymi zainteresowany jest autor pytania."

Znam fotografów, którzy korzystają z lustrzanek w formacie DX. Coraz więcej klientów zaczyna liczyć kasę. Oczywiście, że lustrzanki formatu DX mają ograniczenia, ale tanie lustrzanki formatu FX też mają ograniczenia.

Domyślnie

Raczej koleżanko musisz bardziej sprecyzować swoje oczekiwania i potrzeby. A przede wszystkim budżet. Pytanie w tytule sugerowało d7200, dalsze sugestie FX, a czy jest to Ci potrzebne to już inna sprawa, teraz okazuje się, że niekoniecznie. D7200/7100 to funkcjonalność i ergonomia d600/610 (w sumie d750 Nikon też marketingowo pozycjonuje w tej samej grupie, choć u nas to już raczej funkcjonuje w segmencie pro), według mnie dłużej nie będzie Cię ograniczać niż coś z segmentu entry level. Ale kwestia kasy i wyboru, najpierw lepsze szkła a tańsze body, czy na odwrót. Nie ma jednego, najlepszego rozwiązania.
    Ps. Lampa to nie tylko studio. Jeśli chcesz wyjść poza przeciętne pstryki pamiątkowo-rodzinne lub podnieść ich jakość, według mnie to konieczność.

Domyślnie

Z tym dziećmi to tak z przymrużeniem oka chyba było

Myśle, że na początek wezmę tańsze body, jak okaże sie, że ma to ręce i nogi wszystko to pomyśle o czymś lepszym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wredny_Rudzielec Zobacz posta
    Z tym dziećmi to tak z przymrużeniem oka chyba było

Myśle, że na początek wezmę tańsze body, jak okaże sie, że ma to ręce i nogi wszystko to pomyśle o czymś lepszym.
    Budżet jest ważny, ale musisz wiedzieć, że wydanie mnóstwa kasy niczego nie gwarantuje. Złe zdjęcia można robić wszystkim.... i dobre też.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    Budżet jest ważny, ale musisz wiedzieć, że wydanie mnóstwa kasy niczego nie gwarantuje. Złe zdjęcia można robić wszystkim.... i dobre też.
    Dobrze chłop gada, polać mu browara! 100% racji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tiger Zobacz posta
    [...] Znam fotografów, którzy korzystają z lustrzanek w formacie DX. Coraz więcej klientów zaczyna liczyć kasę[...]
    Ja niestety takich nie znam. A poza tym, co klienta obchodzi, na jakim sprzęcie zdjęcia robi mu fotograf? Że niby jak zrobi mu sesję na DXie (z kitem) to mniej za to klient zapłaci? A więcej, jak jest to D5?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Wredny_Rudzielec Zobacz posta
    (...) Myśle, że na początek wezmę tańsze body, jak okaże sie, że ma to ręce i nogi wszystko to pomyśle o czymś lepszym.
    Sorki ale czegoś tu nie kumam. Piszesz, że zajechałaś poprzednie body i jesteś zielona oraz nie wiesz co wybrać? Po zajechaniu body wszystko powinno być jasne i powinnaś doskonale wiedzieć, czego potrzebujesz i... czy ma to ręce i nogi. No chyba, że był to jakiś słaby kompakt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    I tego będę sie trzymać

Bardzo Wam dziękuje za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Dziwię się chorowaniu na FXa,
    Słuchaj, KAŻDY wcześnirj czy później przejdzie na body FXowe, zatem kompletowanie szkieł FX jest nie do przecenienia.
    Mam TYLKO jedno szkiełko DXowe, nie wiesz czasem dlaczego ?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni